ZVIJEZDA FILMA 'KOTLOVINA'

Melita Jurišić: Uloge imigranata suđene su mi jer ne pripadam nigdje

U novom filmu ‘Kotlovina’ Tomislava Radića Melita glumi Mimi, australsku Hrvaticu koja se nakon smrti supruga vraća u rodni kraj

ZAGREB - Film “Kotlovina” redatelja Tomislava Radića trijumfirao je na ovogodišnjem 58. Pula Film Festivalu te se pozlatio s čak šest Arena, a glavna protagonistica, australska Hrvatica Mimi, koju tumači odlična Melita Jurišić, osvojila je srca publike i kritike. Iako se isprva čini da nema baš puno informacija o australskoj glumici hrvatskog podrijetla, nema je čak ni na Wikipediji, nakon što zagrebemo malo ispod površine shvatimo da je upravo Melita jedna od najvećih australskih zvijezda.

Karijera i u Austriji

Ta svestrana glumica iza sebe već ima oko sto kazališnih i više od trideset filmskih, televizijskih i radijskih uloga. Usporedno s onom u Australiji, Jurišić je izgradila i zavidnu kazališnu karijeru u Austriji te već deset godina živi na relaciji Melbourne - Beč. No, unatoč slavi koja je prati na čak dva kontinenta, Melita se, kao i Mimi, još bori s činjenicom da ni sama ne zna gdje točno pripada.

- Upravo poput Mimi, i ja sam imala jako emotivno ponovno okupljanje sa svojom obitelji kada sam se prvi put vratila u Hrvatsku u dobi od 16 godina. Potpuno me preplavila njihova toplina i suosjećanje. Čak sam jela i kotlovinu, koju su u moju čast skuhali moji slavonski rođaci. Kao i Mimi, uvijek sam osjećala čežnju da ponovno otkrijem svoje korijene - otkrila je Melita. Rođena u Pleternici, glumica je napustila Hrvatsku sa samo četiri godine. Njezini roditelji otišli su u Australiju krajem 1960-ih “trbuhom za kruhom” i pridružili se njezinu djedu s očeve strane. Otac joj se zaposlio kao strojar, a majka je radila kao krojačica. Svake večeri odlazili su na satove engleskog jer kad su tek stigli, nisu znali ni riječ ovog za njih potpuno stranog jezika. Melita ima i mlađeg brata Marka, ali sama se nikad nije odlučila za brak i djecu.

Njezin prvi susret s kazalištem bio je sudbonosan. Kao dijete je otišla na predstavu Marlene Dietrich, to je bila njezina zadnja turneja jer je slomila nogu baš tijekom tog posjeta Australiji, a malena Melita i njezina školska prijateljica sjedile su potpuno same na balkonu kazališta.

Otkrio je učitelj

- Bilo je potpuno nestvarno jer nismo mogle vidjeti ostatak publike i činilo se da Marlene pjeva samo za nas dvije. Dok sam je gledala, imala sam trenutak prosvjetljenja... Znala sam da želim postati glumica, a u tom sam se kazalištu osjetila kao doma - prisjeća se Melita. - No, moja prva ‘uloga’ bila je prije ovog iskustva. Učitelj u osnovnoj školi izabrao me za ulogu uskrsnog zeca za dječju predstavu u vrtiću. Tada sam prvi put osjetila snagu dječjeg smijeha. Ovo je bilo jako bitno za mene jer je valjda moj učitelj vidio nešto u meni što ja kao jako sramežljiva djevojčica nisam nikad shvatila da uopće posjedujem - dodaje.

Priznanje struke

Nakon studija glume u prestižnoj Theatre Drama School u Melbourneu, prvu pravu ulogu, kako kaže Melita, dobila je 1981. godine u australskom filmu “I Can Jump Puddles”, no dotad je već nastupila i u nekoliko kazališnih predstava, od Shakespearea do Goethea, kao dio kazališne družine “Jim Sherman’s Lighthouse Company” iz Adelaidea. Samo pet godina kasnije Melita je već stekla dobar glas među kazališnim i filmskim krugovima, a 1987. je doživjela najveći uspjeh u karijeri. Uloga osamljene djevojke Ruby Rose u drami “The Tale of Ruby Rose” donijela joj je nagradu za najbolju glumicu na svjetski poznatom Filmskom festivalu u Veneciji, a priznanja su se nastavila nizati i u predstojećim godinama. Osvojila je prestižnu australsku kazališnu nagradu Green Room za najbolju glumicu 1991., 1992. i 1994. godine, a dobila je i nagradu Cladan za sezonu 1988./89. za izniman doprinos kazalištu u Sydneyju.

- Osvajati nagrade je poticajno ako ste mladi glumac. Meni je Ruby Rose bila prva glavna filmska uloga, a takvo priznanje struke daje vam krila, ali svaki put kada nogom stupim na neku probu, osjećam istu prestravljenost i nadu koju sam osjećala i na samom početku karijere - priznaje Melita. Tijekom 90-ih njezina je karijera doživjela aposlutni vrhunac, zahvaljujući ulozi njemačke doktorice Magde Heller u kultnoj australskoj TV seriji “The Flying Doctors” postala je poznato lice diljem zemlje. No, Melita je zbog hrvatskog podrijetla sve češće dobivala uloge imigranata, upravo poput ove koja ju je proslavila. Sedam od trinaest uloga, koje su spomenute na njezinu profilu na internetskom filmskom portalu IMDB, su likovi imigranata. Počelo je s ulogama u “The Petrov Affair” i “Hunger” iz 1986., a nakon uloge dr. Heller tumačila je rusku doktoricu Evu Petrovsku u TV seriji “Something in the Air”, europsku imigranticu slavenskog podrijetla Mariju Buloh u nagrađivanom filmu “The Sound of One Hand Clapping” te nizozemsku doseljenicu Adriannu Leeuwen u mini-seriji “Bordertown”.

Uloga po mjeri

- Stvarno sam tumačila mnogo likova imigranata, i u Australiji i u Europi. Čini se da gdje god da jesam, da sam stranac. No, kod uloge Mimi mogla sam odlično iskoristiti svoj vlastiti status ‘dijaspore’, kao i hrvatski način govora karakterističan za australske Hrvate. Na taj način je Tomislav Radić kreirao ulogu koja je meni jako bliska - smatra Jurišić. Manje poznata činjenica je da je Melita hrvatskog redatelja upoznala prije 14 godina dok je snimala film “Transatlantic”.

Ljubav s posinkom

- Tomislav je htio da glumim u jednom njegovom projektu, ali nažalost nije dobio financijsku potporu pa nikad nije snimljen. Kasnije je kreirao ulogu Mimi upravo za mene. Baš sam završila nastup u operi u Sydneyju, izvodili smo Monteverdijevu ‘Poppeu’, kada sam dobila poziv od Radića koji mi je tada predložio da se vratim u Hrvatsku zbog ‘Kotlovine’ - rekla je glumica. Film prati priču mlade 40-godišnje udovice Mimi koja dolazi iz Australije u rodnu Hrvatsku koju je napustila kad su joj bile četiri godine. Konačno će se ujediniti sa svojim starijim sestrama i upoznati ostatak obitelji. Slučajno se upetlja u ljubavnu vezu s posinkom ( Igor Kovač) svoje sestre Ane ( Mirela Brekalo Popović), a koji je, da bi skandal bio još veći, 20 godina mlađi od nje. - Igor Kovač bio je odličan i njemu idu sve zasluge za to da je ljubavna veza između naših likova toliko uvjerljiva i dirljiva. Volim vidjeti film u kojem je starija žena u vezi s mlađim muškarcem, nego da je obrnuto - smatra Melita. Osim Kovača, glumica je izdvojila i kolegice Mirelu Brekalo Popović i Suzanu Nikolić, za koje kaže da su joj pomogle da osjeti “kao da stvarno ima dvije vlastite sestre, sa svom ljubavi koja ide s tim”. Glumca Borisa Buzančića pohvalila je “zbog izvrsnog smisla za humor”, ali posebno je izdvojila upravo pokojnog direktora fotografije, legendarnog snimatelja Vedrana Šamanovića.

- Doći na posao svako jutro i vidjeti Vedranov predivni osmijeh i osjetiti pozitivnu energiju kojom je zračio uvijek bi mi uljepšalo dan. Osjećala sam se kao da sam u najboljim rukama. Jako sam ponosna što sam imala priliku raditi s njim - kaže Melita.

Ljubav prema glazbi

Australska glumica već godinama živi na relaciji Melbourne - Beč, a sve je počelo pozivom kontroverznog australskog kazališnog redatelja Barrieja Koskyja da glumi u njegovoj prvoj produkciji u bečkom Schauspielhausu 2001. godine.

- Pristala sam igrati ulogu Medeje, i to na njemačkom - jeziku koji uopće nisam znala ni govoriti ni pisati. Morala sam cijeli tekst naučiti fonetski, što je bilo jako naporno i teško, ali isplatilo se. Evo, deset godina kasnije moje stvari su još u skladištu u Melbourneu, a ja sam već nastupila u desetak predstava u Schauspielhausu - tvrdi Jurišić, koja je već tri godine i pjevačica grupe Metalycée čija glazba kombinira nekoliko potpuno različitih žanrova - jazz, metal i hip hop. - Glazba je moja velika strast i nešto bez čega ne bih mogla živjeti - priznaje.

Novi film u Sydneyju

Iako kaže da bi rado ponovo posjetila rodnu Hrvatsku, to ipak neće biti tako skoro. Uskoro počinje sa snimanjem novog australskog filma čiji će se neki dijelovi snimati i u Budimpešti, a zatim početkom iduće godine leti za Sydney gdje ima ulogu u još jednom novom filmskom projektu. Ne zaostaje ni na glazbenom polju, njezina grupa uskoro izdaje novi, peti album. Sve u svemu, Melita je jedna jako zaposlena i jako uspješna žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:08