94. DODJELA OSCARA

‘CODA‘ osvojio nagradu za najbolji film, svečanost ostala u sjeni šamara koji je Will Smith opalio Chrisu Rocku

Will Smith ošamario je Chrisa Rocka zbog šale koju je Rock uputio njegovoj supruzi

 Robyn Beck/AFP
Redateljica Jane Campion nagrađena je za rad na filmu "Šape pasje", a Will Smith i Jessica Chastain dobili su Oscare za glavne glumce

Film "CODA" osvojio je Oscara za najbolji film, za najbolju režiju nagrađena je Jane Campion za film "Šape pasje", a najboljim glumcima proglašeni su Jessica Chastain i Will Smith.

Nakon Oscara za mušku sporednu ulogu i za adaptirani scenarij, obiteljska drama o gluhim osobama "CODA" redateljice Siân Heder osvojila je i Oscara za najbolji film.

"Doista želim zahvaliti Akademiji što je prepoznala film o ljubavi i obitelji u ovim teškim vremenima", rekao je producent Patrick Wachsberger.

Film, koji u nazivu nosi skraćenicu CODA za "djecu gluhih odraslih osoba", govorio o djevojci Ruby, kćeri gluhih roditelja, koja pokušava pomoći obitelji u poslu pokušavajući se pritom baviti glazbom.

image

Ekipa filma "CODA"

Robyn Beck/AFP

U kategoriji najboljega filma bili su nominirani i filmovi "Belfast", "Ne gledaj gore", "Drive My Car", "Dina", "Kralj Richard", "Licorice Pizza", "Ulica noćnih mora", "Šape pasje" i "Priča sa zapadne strane".

Jane Campion Oscar za najbolju režiju za film "Šape pasje"

Osvojivši Oscara za režiju filma "Šape pasje" Novozelanđanka Jane Campion postala je treća žena, nakon Kathryn Bigelow i Chloe Zhao, koja je dobila tu nagradu.

"Volim režirati jer je to čin dubokoga uranjanja u priču", rekla je Campion primajući nagradu. "Drago mi je da nisam sama", dodala je i zahvalila ekipi filma i glumcima.

Campion je ujedno i prva žena dvaput nominirana za Oscara za najbolju režiju. Prvu nominaciju dobila je za "Piano" 1993. godine, za koji je osvojila i Oscara za originalni scenarij.

image

Jane Campion

Robyn Beck/AFP

Film "Šape pasje" vestern je snimljen po romanu Thomasa Savagea iz 1967., u kojemu Benedict Cumberbatch glumi okrutnoga vlasnika ranča u Montani 1925. Uz njega u filmu glume Kirsten Dunst, Jesse Plemons i Kodi Smit-McPhee, koji su bili nominirani za Oscare za sporedne uloge.

Film je bio nominiran i za najbolji film, glavnu mušku ulogu, adaptirani scenarij, originalnu glazbu, scenografiju, fotografiju, montažu i zvuk.

Uz Jane Campion za najbolju režiju bili su nominirani i Paul Thomas Anderson za film "Licorice Pizza", Kenneth Branagh za "Belfast", Ryusuke Hamaguchi za "Drive My Car" i Steven Spielberg za "Priču sa zapadne strane".

Najbolja glumica Jessica Chastain za film "Oči Tammy Faye"

Jessica Chastain nagradu je osvojila za ulogu u filmu o biografskoj drami o pjevačici i televizijskoj propovjednici Tammy Faye Bakker u režiji Michaela Showaltera.

Za Chastain je ovo bila treća nominacija, nakon onih za sporednu ulogu u filmu "Tajni život kućnih pomoćnica" te za glavnu ulogu u filmu "Zero Dark Thirty".

image

Jessica Chastain

Frederic J. Brown/AFP

Uz nju su za najbolju žensku ulogu nominirane su bile i Olivia Colman za film "Mračna kći", Penélope Cruz za "Paralelne majke", Nicole Kidman za "Being the Ricardos" te Kristen Stewart za "Spencer".

Film je dobio i Oscara za šminku i frizuru, a uz njega su nominirani bili i "Coming 2 America", "Cruella", "Dina", "Kuća Gucci".

Willu Smithu Oscar za glavnu mušku ulogu

Will Smith osvojio je svojeg prvog Oscara za glavnu ulogu u filmu "Kralj Richard", u kojemu glumi oca teniskih zvijezda Serene i Venus Williams.

"Želim se ispričati Akademiji. Želim se ispričati ostalim nominiranima", rekao je Smtih, koji je nekoliko trenutaka prije proglašenja na pozornici ošamario Chrisa Rocka koji se našalio na račun Smithove žene, no nije se ispričao i Rocku.

image

Will Smith

Robyn Beck/AFP
image

Will Smith

Robyn Beck/AFP

Film je u utrku za Oscare ušao sa sedam nominacija - za najbolji film, glavnu mušku ulogu, sporednu žensku ulogu, originalni scenarij, montažu i najbolju pjesmu.

U kategoriji glavne muške uloge bili su nominirani i Javier Bardem "Being the Ricardos", Benedict Cumberbatch "Šape pasje", Andrew Garfield "Tick, Tick... BOOM!" i Denzel Washington "Tragedija Macbetha".


94. dodjelu nagrade Oscar pratili smo uživo, a o najvažnijim trenucima možete čitati u nastavku teksta


>>> 5:35 >>> Lady Gaga i Liza Minelli predstavile su nominirane u kategoriji najboljeg filma, a Oscara za najbolji film dobila je "CODA".

image

Ekipa filma "CODA"

Robyn Beck/AFP

>>> 5:25 >>> Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Jessica Chastain za ulogu u filmu "Oči Tammy Faye".

- Hvala svima. Hvala Akademiji na ovome. Moram pozdraviti druge nominirane, velika je čast biti u vašem društvu. Želim se zahvaliti svima koji su radili na filmu. Dolazimo iz vremena koja su obilježena traumom. Mnogo ljudi se osjeća usamljeno. Samoubojstvo je utjecalo na moju obitelj. Utjecalo je na LGBTIQ zajednicu. Nevini su žrtve zločina mržnje. U tim se trenucima sjetim Tammy, njezine ljubavi i suosjećanja. Vi koji se osjećate usamljeno, želim da znate da vas volimo jer ste takvi, jer ste unikatni - rekla je Chastain.

image

Jessica Chastain

Robyn Beck/AFP

>>> 5:10 >>> Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Will Smith za ulogu u filmu "Kralj Richard".

- Richard Williams bio je branitelj svoje obitelji. U ovom trenutku u mom životu, preplavilo me ono što Bog traži od mene. Radeći ovaj film, štitio sam Aunjanue Ellis, koja je jedna od najdivnijih osoba koje sam upoznao. Štitio sam glumice koje su igrale Serenu i Venus. U životu se od mene traži da volim ljude i da ih štitim i da im budem rijeka. Znam da u našem poslu moraš trpjeti svašta, da te ne poštuju. Moraš se smijati i praviti da je to u redu. Želim se zahvaliti Sereni i Venus jer ste mi povjerili svoju priču. Želim biti ambasador takve brige. Želim se ispričati Akademiji i drugim nominiranima. Ovo je prelijepi trenutak i ne plačem jer sam pobijedio nego zato što mogu ukazati na ljude poput ekipe filma. Umjetnost imitira život. Izgledam kao ludi otac. Zbog ljubavi ćete napraviti lude stvari. Ovaj je trenutak vrlo kompliciran. Želim se zahvaliti majci. Hvala vam na ovoj časti, hvala vam na ovom trenutku. Zahvaljujem vam se u ime cijele obitelji Williams. Nadam se da će me Akademija pozvati nazad - rekao je Smith kroz suze.


>>> 5:05 >>> Ugledni The Hollywood Reporter piše da nije jasno je li incident između Chrisa Rocka i Willa Smitha planiran, improviziran, režiran ili stvaran.

The Hollywood Reporter piše da su Denzel Washington i Tyler Perry tijekom pauze za reklame utješili Willa Smitha te da su mu gestom sugerirali da "zaboravi na incident". Smith je tijekom tog razgovor navodno s lica obrisao suze.

Pinkett-Smith je prošle godine rekla da se ošišala na kratko jer se bori s alopecijom.


>>> 4:55 >>> Oscara za najbolju originalnu pjesmu dobili su Billie Eilish i Finneas O'Connell za "No Time To Die" iz istoimenog filma.

- O moj Bože, ovo je nevjerojatno. Hvala svima koji su radili na filmu - rekla je Eilish.

Oscara za najbolju režiju dobila je novozelandska redateljica Jane Campion za "Šape pasje".

- Drugim nominiranima želim poručiti da ih volim te da je bilo tko od njih mogao dobiti nagradu. Glumci su dali sve od sebe, a i cijela ekipa filma - rekla je Campion.


>>> 4:25 >>> Chris Rock je izašao na pozornicu kako bi predstavio nominirane u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma, no tijekom predstavljanja je zbio nekoliko šala, a jedna od njih bila je upućena glumici i pjevačici Jadi Pinkett Smith. Kako je Pinkett Smith ošišana "na nulu", Rock je rekao da jedva čeka da snimi "G. I. Jane 2", aludirajući na film s Demi Moore u kojoj je ona ošišana "na nulu".

Willu Smithu očito nije bilo do šaljenja jer je njegova žena otvoreno govorila o gubitku kose pa se ustao iz svoje sjedalice, popeo se na pozornicu i naočigled ošamario Rocka. Nakon toga mu je rekao da ne spominje njegovu ženu. "Ime moje žene izbaci iz svojih je*enih ustiju!", zagrmio je Smith.

Nakon toga je nastupilo neugodna tišina, a Rock je nakon par sekundi nastavio s predstavljanjem nominiranih.

image

Will Smith ošamario je Chrisa Rocka zbog šale koju je Rock uputio njegovoj supruzi

Neilson Barnard/Getty Images/AFP
image
Neilson Barnard/Getty Images/AFP
image
Neilson Barnard/Getty Images/AFP
image
Neilson Barnard/Getty Images/AFP
image
Robyn Beck/AFP

Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film dobio je "Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised)" redatelja Ahmira "Questlovea" Thompsona.

Nakon dodjele Oscara, na pozornicu je izašao Sean "P Diddy" Combs i rekao da će se taj sukob riješiti kasnije.

Kasnije je odana počast filmu "Kum" koji ove godine slavi 50. rođendan.


>>> 4:15 >>> Rami Malek najavio je izvedbu za Oscara nominirane pjesme "No Time To Die" koju su napisali Billie Eilish i Finneas O'Connell, a isti su je i izveli.

image

Billie Eilish

Neilson Barnard/Getty Images/AFP

>>> 3:55 >>> U kategoriji omiljenog filmskog trenutka pobijedila je scena s Flashom iz filma "Liga pravde Zacka Snydera". Za ovu se nagradu glasalo na Twitteru.

Glumci iz filma "Juno" Jennifer Garner, Elliot Page i J. K. Simmons predstavili su nominirane u kategoriji najboljeg izvornog scenarija, a Oscara je dobio Kenneth Branagh za "Belfast".

image

Jennifer Garner, Elliot Page i J. K. Simmons

Robyn Beck/AFP

- Ovo je velika čast za moju obitelj, moj grad i ljude koji u njemu žive. Nikada nećemo zaboraviti one koji su u Belfastu izgubili živote - rekao je Branagh.

Tracee Ellis Ross i Shawn Mendes predstavili su nominirane u kategoriji najboljeg scenarija prema predlošku, a Oscara je dobila Sian Heder za film "CODA".

image

Sian Heder

Robyn Beck/AFP

- Baš mi je drago što sam se obukla kao disko kugla. Ovo je nezavisni film koji je bilo jako teško snimiti i želim se zahvaliti svima koji su pomogli da ga se snimi. Želim zahvaliti svima iz zajednice gluhih koji su bili moji učitelji - rekla je Heder.


>>> 3:30 >>> Simu Liu i Tiffany Haddish predstavili su nominirane u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, a Oscara je dobio "Vozi moj auto" japanskog redatelja Ryusukea Hamaguchija.

- Htio bih se zahvaliti Akademiji i htio bih se zahvaliti producentima i distributerima koji su film donijeli u Ameriku. Htio bih se zahvaliti glumcima - rekao je Hamaguchi.

Glumica Mila Kunis predstavila je izvedbu za Oscara nominirane pjesme "Somehow You Do" iz filma "Četiri dobra dana" koju je napisala Diane Warren. Pjesmu je izvela McEntire.

Kunis se tijekom govora referirala na trenutnu situaciju u svijetu, jasno aludirajući na rat u Ukrajini. Kunis potječe iz ukrajinskog grada Černovci, a pjesmu je posvetila svima koji se bore protiv nepravde.

Nakon izvedbe pjesme upriličena je minuta šutnje za stradale u ratu u Ukrajini.

Lupita Nyong'o i Ruth E. Carter predstavile su nominirane u kategoriji najbolje kostimografije, a Oscara je dobila Jenny Beavan za "Cruellu".

- Moja obitelj pravi buku tamo negdje - rekla je Beavan.

- Kostimom odajem počast svojoj unutrašnjoj Cruelli. Gotovo da sam odbila posao, mislila sam da neću imati vremena. Ništa ne bi uspjela napraviti bez svojih suradnika. Hvala i glumcima iz filma. Jako me razveselilo kada je Emma Stone hiperventilirala tijekom isprobavanja - dodala je Beavan.

John Leguizamo najavio je izvedbu pjesmu "We Don't Talk About Bruno" koju je izvela ekipa filma "Encanto", a pridružila im se i reperica Megan Thee Stallion.


>>> 3:15 >>> Wanda Sykes predstavila je šaljivu reportažu iz Muzeja Akademije pokretnih slika.

Korejska glumica Youn Yuh-jung predstavila je nominirane u kategoriji najbolje muške sporedne uloge, a Oscara je dobio Troy Kotsur za ulogu u filmu "CODA".

- Čudesno je biti ovdje. Ne mogu vjerovati. Hvala svima koji su prepoznali moj rad. Čudesno je da je 'CODA' dosegnula cijeli svijet. Bili smo u Bijeloj kući, ali mi je Marlee Matlin rekla da se smirim. Želim se zahvaliti svim kazalištima gluhih koje su mi dopustile da se razvijam kao glumac. Moj je otac bio najbolji komunikator u našoj obitelji. U prometnoj je ostao paraliziran. Tata, od tebe sam toliko toga naučio, ti si moj junak. Hvala mojoj supruzi i kćeri. Ovo je posvećeno gluhoj zajednici, zajednici osoba s invaliditetom i zajednici oko filma "CODA" - rekao je Kotsur tijekom govora.

Kotsur je drugi gluhi glumac koji je dobio Oscara. Prva je bila glumica Marlee Matlin, koja je dobila Oscara za film "Djeca manjeg boga". Matlin u filmu "CODA" igra Kotsurovu suprugu.


>>> 3:00 >>> Kolumbijski pjevač Sebastián Yatra izveo je za Oscara nominiranu pjesmu iz filma "Encanto" "Dos Oruguitas", odnosno "Dvije male gusjenice". Pjesmu je napisao i producirao Lin-Manuel Miranda.

Lily James, Naomi Scott i Halle Bailey predstavile su nominirane u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma, a Oscara je dobio "Encanto" redatelja Jareda Busha i Byrona Howarda.

- Ponosna sam što sam dio filma koji u prvi plan gura raznovrsne likove - rekla je producentica filma Yvett Merino.


>>> 2:45 >>> Rachel Zegler i Jacob Elordi predstavili su nominirane u kategoriji najboljih vizualnih efekata, a Oscara su dobili Paul Lambert, Tristan Myles, Brian Connor i Gerd Nefzer za "Dinu".

- Hvala Akademiji na ovoj prekrasnoj nagradi. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez Denisa Villeneuvea. Efekti su timski pothvat stotina ljudi iz cijelog svijeta - rekli su dobitnici Oscara.

Potom su Tony Hawk, Kelly Slater i Shaun White predstavili pregled 60 godina filmskog serijala o Jamesu Bondu.


>>> 2:30 >>> - Imamo problema s covid testovima. Molim sve one čija imena pročitam da dođu iza pozornice kako bismo mogli ponoviti testove. Molim Bradleyja Coopera, Timotheeja Chalameta, Simu Liuja, Tylera Perrya i Jacoba Elordija da dođu. Elordi, je li ti se tako čita ime? Dođi iza pozornice, uzet ću ti bris jezikom - rekla je Regina Hall.

Hall je potom "testirala" Josha Brolina i Jasona Momou koji su došli na pozornicu kako bi uzvanicima rekli tko je sve prije početka prijenosa dobio Oscara.

Podsjetimo, Oscara za najbolju montažu dobio je Joe Walker za "Dinu", Oscara za šminku i frizuru dobili su Linda Dowds, Stephanie Ingram i Justin Raleigh za "Oči Tammy Faye", Oscara za najbolji zvuk dobili su Mac Ruth, Mark Mangini, Theo Green, Doug Hemphill i Ron Bartlett za "Dinu", Oscara za scenografiju dobili su Patrice Vermette i Zsuzsanna Sipos za "Dinu", Oscara za najbolju filmsku glazbu dobio je Hans Zimmer za "Dinu", najbolji kratkometražni igrani film je "The Long Goodbye" koji je režirao Aneil Karia, najbolji kratkometražni animirani film je "The Windshield Wiper" koji je režirao Alberto Mielgo, a najbolji kratkometražni dokumentarni film je "The Queen of Basketball" koji je režirao Ben Proudfoot.

Potom su na pozornicu došle zvijezde filma "Veliki hakleri" Wesley Snipes, Rosie Perez i Woody Harrelson. Perez je predstavila nominirane u kategoriji najbolje filmske fotografije, a Oscara je dobio australski snimatelj Greig Fraser za "Dinu".


>>> 2:15 >>> - Pozdrav svima, ja sam Amy Schumer, ili kako me u Hollywoodu znaju - 'Melissa McCarthy je rekla da ne može'. Ovo je jako uzbudljivo. Snimili ste filmove usred pandemije koronavirusa. To je ogromno. Ali nisu svi dobri. Neke je teško razumjeti. Nisam sve vidjela. Imam malo dijete i gledala sam "Encanto" 90 puta - rekla je Amy Schumer tijekom uvodnog monologa.

- Nominiran je i "Ne gledajte gore". Čini se da članovi Akademije ne gledaju kritike. Jennifer Lawrence je bila super u njemu iako se ove godine malo udebljala. Leonardo DiCaprio toliko radi za planet kako bi njegove djevojke imale gdje živjeti - rekla je komičarka.

- "CODA" mi je bila super. Velika je čast što mogu biti domaćica Oscara. Planiram biti u trenutku dok se ne onesvjestim - zaključila je Schumer.

Daniel Kaluuya i pjevačica H.E.R. predstavili su nominirane u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge, a Oscara je dobila Ariana DeBose za ulogu Anite u filmu "Priča sa zapadne strane".

- O moj, Bože. Što je ovo!? U Americi se stvarno ispunjavaju snovi. Gledam Ritu Moreno i želim ti reći da je tvoja Anita dala šansu mnogim drugim Anitama. Ja sam queer Latinoamerikanka koja je snagu u životu pronašla u umjetnosti. Obećavam vam da za sve nas ima mjesta. Hvala Akademiji - rekla je DeBose.


>>> NOVO, 2:00 >>> Venus i Serena Williams uvele su gledatelje Oscara u prijenos 94. dodjele nagrada Američke filmske akademije koji je počeo izvedbom pjesme "Be Alive" američke pjevačice Beyonce.

Voditeljice dodjele Wandu Sykes, Reginu Hall i Amy Schumer predstavio je u sebi svojstvenom stilu glazbenik DJ Khaled.

- Dvije se godine nosimo s covidom-19. Pogledajte Timotheeja Chalameta (redatelj je pokazao glumca J. K. Simmonsa) - rekle su voditeljice i složile da bi ga svejedno odvele u krevet.

Wanda Sykes našalila se na račun naglasaka Lady Gage i Jareda Leta u filmu "Dinastija Gucci".

- Razočarana sam jer 'Space Jam 2' nije nominiran u kategoriji specijalnih efekata zbog frizure koju su napravili LeBronu Jamesu - rekla je Hall.

Voditeljice su se našalile i na račun toga da Samuel L. Jackson nije snimio romantičnu komediju i mjuzikl te da možda zbog toga nije trebao dobiti nagradu za životno djelo.


Počela je 94. dodjela nagrade Oscar!


>>> 1:55 >>> Američki glumac Denzel Washington upitan je zašto je toliko puta glumio u filmovima i predstavama koje se temelje na djelima Williama Shakespearea.

- Shakespeare je najbolji. On i August Wilson su najbolji pisci. Kada bi radio samo njihove komade do kraja života, bio bi sretan - rekao je Washington.


>>> 1:45 >>> Kako je i najavljeno, osam je Oscara podijeljeno prije samog televizijskog prijenosa.

Oscara za najbolju montažu dobio je Joe Walker za "Dinu", Oscara za šminku i frizuru dobili su Linda Dowds, Stephanie Ingram i Justin Raleigh za "Oči Tammy Faye", Oscara za najbolji zvuk dobili su Mac Ruth, Mark Mangini, Theo Green, Doug Hemphill i Ron Bartlett za "Dinu", a Oscara za scenografiju dobili su Patrice Vermette i Zsuzsanna Sipos za "Dinu".

image

Montažer "Dine" Joe Walker

Robyn Beck/AFP

Oscara za najbolju filmsku glazbu dobio je Hans Zimmer za "Dinu", najbolji kratkometražni igrani film je "The Long Goodbye" koji je režirao Aneil Karia, najbolji kratkometražni animirani film je "The Windshield Wiper" koji je režirao Alberto Mielgo, najbolji kratkometražni dokumentarni film je "The Queen of Basketball" koji je režirao Ben Proudfoot.


>>> 1:35 >>> Pjevačica Billie Eilish i njezin brat te producent Finneas upitani su kako je to raditi na filmu i kako se pisanje glazbe za film razlikuje od pisanja pop glazbe.

- Drukčije je raditi za film, a drukčije kada pišemo pjesme o Billie Eilish. Svi se mogu poistovjetiti s izdajom, a zabavno je stati u cipele nekog lika i pisati iz njegove perspektive - rekao je Finneas, brat poznatije mu sestre Billie Eilish.

image

Billie Eilish

ANGELA WEISS/AFP

Zoe Kravitz rekla je da je još uvijek uhvati nervoza kada izađe na pozornicu.

- Robert je divan čovjek. Zanimljiv je glumac i ne boji se riskirati - rekla je glumica.

- Budem nervoza. Oscari su to, ne želite pasti, ne želite pogriješiti.


>>> 1:15 >>> Britanska glumica Judy Dench rekla je da se dugo poznaje s redatelje filma "Belfast" Kennethom Branaghom.

- Bilo je emotivno kada mi je Kenneth Branagh pročitao scenarij. Dugo se poznajemo. Osjetila sam veliku privilegiju jer mogu igrati u tom filmu - dodala Dench.

image

Judi Dench

ANGELA WEISS/AFP

Kristen Dunst i Jesse Plemons rekli su da su sretni što su nominirani za uloge u filmu "Šape pasje".

- Bila sam uzbuđena zbog njega. Čak i više od njega - rekla je Dunst te dodala da su djecu poslali na dječju oskarovski tulum.

image

Kirsten Dunst i Jesse Plemons

ANGELA WEISS/AFP

>>> 1:00 >>> Glumac Troy Kotsur rekao je da nikada nije mislio da će biti na Oscarima te da želi odati počast svojoj kolegici Marlee Matlin, koja je utrla put gluhim glumcima u Hollywoodu.

- Imao sam 17 godina kada sam vidio autentičnu gluhu osobu na filmu. Nikada nisam mislio da ću biti na Oscarima, sva čast Marlee Matlin - rekao je Kotsur.

Poznata glumica Marlee Matlin rekla je da se zauzela za gluhe glumce prilikom podjele uloga za film "CODA".

- Kada sam vidjela scenarij, mislila sam da je ovo važno jer tri gluha lika nose film. Kada sam čula da studio razmišlja o tome da osoba koja čuje igra gluhog lika. Tada sam rekla - ne. Prvi sam se puta tada zauzela na takav način - rekla je Matlin.


>>> 0:50 >>> Glumica Aunjanue Ellis, koja je nominirana za Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice, rekla je da je sretna što je nominirana te da se osjeća kao da je na Princeovom koncertu.

- Volimo obitelj Williams i željeli smo im odati počast - rekla je Ellis te opisala kako je to bilo kada su joj sestre Serena i Venus Williams rekla da je odradila odličan posao u filmu.

- Sve što želite kao glumica je da netko kaže da ste bili vjerni stvarnom životu.

Glumac Jamie Dornan rekao je da je bilo nadrealno glumiti u filmu o njegovom rodnom gradu.

- U sljedećem filmu želim pokazati nešto nisam uspio u "Belfastu". Uživam raditi komedije - rekao je Dornan.

image

Jamie Dornan

ANGELA WEISS/AFP

Glumac Andrew Garfield, glavni glumac filma "Tick, tick... Boom!" rekao je da je taj film postao talisman za mlade ljude.

- Mislim da je ovaj film postao talisman za mlade ljude, da se posvete svojim snovima. Ne želite biti budni noćima i razmišljati jeste li napravili sve što ste htjeli - dodao je Garfield.


>>> 0:35 >>> Australska glumica i oskarovka Nicole Kidman rekla je u razgovoru za televizijski kanal E! da mislim da je blagoslovljena jer u ovoj fazi svoje karijere može raditi zanimljive stvari poput uloge u filmu "Being the Ricardos".

image

Nicole Kidman

ANGELA WEISS/AFP

>>> 0:10 >>> Zvijezde polako, ali sigurno stižu na crveni tepih dodjele nagrade Oscar. Rami Malek, zvijezda posljednjeg filma o Jamesu Bondu, rekao je da su njegov lik i on slični po tome što su pedantni po pitanju odjeće.

- Pedantan po pitanju odijevanja. Bio mi je san raditi na filmu o Bondu. Bila mi je velika čast raditi s Danielom Craigom, a večeras će nastupiti i Billie Eilish, rekao je Malek.

image

Rami Malek

ANGELA WEISS/AFP

Glumac je upitan je li ikada mislio da će dogurati do Oscarom nagrađenog glumca.

- Vjerovao sam u naporan rad. Kada sam nagrađen za seriju Mr. Robot, to je bilo veliko. Ima puno toga za što možemo biti zahvalni. Da je stalo na Emmyju, bio bi zadovoljan, dodao je Malek.



Hollywood nestrpljivo iščekuje proglašenje najboljeg filma godine na dodjeli Oscara u nedjelju - hoće li to biti “CODA”, ”Šape pasje” ili „Belfast“? I hoće li publika uopće gledati dodjelu?

Melankolični vestern „Šape pasje“ se isprva činio najizglednijim kandidatom za Oscara za najbolji film, što bi bila prva takva nagrada za Netflix, ali je utrka proteklih nekoliko tjedana postala izuzetno neizvjesna.

„CODA“, nadahnjujuća drama o ekscentričnoj gluhoj obitelji, naglo je postala popularna, a izvori iz Hollywooda kažu da se ni film „Belfast“, inspiriran djetinjstvom njegova redatelja Kennetha Branagha, ne može otpisati.

„To je utrka udvoje ili utroje“, rekao je urednik filmskog časopisa Variety Clayton Davis koji smatra da je "CODA u velikom zamahu". „Protekle dvije godine bile su jako teške za ljude. A 'CODA' je pozitivna“, rekao je Davis i dodao da film izaziva ugodne osjećaje i da su glasači upravo u tom „raspoloženju“.

Scott Feinberg, kolumnist tjednika Hollywood Reporter, složio se da se radi o veoma „tijesnoj utrci“.

Premda mnogi obožavaju „Šape pasje“ redateljice Jane Campion, radi se filmu "koji nije za svakoga", što se smatra nedostatkom, kaže Feinberg.

„CODA“, film koji je život započeo kao nezavisna produkcija, ima koristi od toga da ga se smatra „autsajderom“ unatoč činjenici da ga je otkupio tehnološki div Apple, rekao je jedan od glasača.

„Neki članovi Akademije još uvijek oklijevaju glasati za to da Netflixov film bude proglašen najboljim. Pa im u ironičnom obratu stigne Apple koji također pruža streaming usluge“, primijetio je glasač koji je pristao razgovarati pod uvjetom anonimnosti.

Još tješnja utrka

U godini u kojoj su se visokobudžetni blockbusteri napokon vratili u kino dvorane, a suparničke streaming platforme napunile svoje filmoteke filmovima koji vrve zvijezdama, za nagrade u glumačkim kategorijama se natječu neka od najvećih imena.

Will Smith je veoma izgledan dobitnik nagrade za najboljeg glumca za ulogu oca Venus i Serene Williams u filmu „Kralj Richard“.

Troy Kotsur, zvijezda filma „CODA“, koji je gluh, već je ove sezone osvojio brojne nagrade za sporednu ulogu, rastopivši srca publike ulogom oca koji želi da njegova kći uspije kao glazbenica iako bez nje ne može komunicirati s vanjskim svijetom.

Utrka za nagrada za najbolju žensku ulogu je još tješnja.

Feinberg je rekao da bi „zaista svaka od pet nominiranih glumica mogla pobijediti“, no da će nagrada najvjerojatnije otići Jessici Chastain koja u filmu „Oči Tammy Faye“ tumači ulogu svećenice koja putem televizije širi Evanđelje.

Davis se složio, no dodao je da postoji i „mnogo ljubavi prema Penelope Cruz“, koja bi također mogla iznenaditi zbog uloge u španjolskoj drami „Paralelne majke“.

Očekuje se da će Ariana DeBose, koja je glumi u 'remakeu' mjuzikla „Priča sa zapadne strane“, osvojiti nagradu za najbolju sporednu ulogu. Redatelj tog filma je renomirani Steven Spielberg, koji je se s Campion natječe za nagradu za najbolju režiju.

Budući da dominira u tehničkim kategorijama, od fotografije do vizualnih efekata, znanstvenofantastični epski film „Dina“ će vjerojatno osvojiti najviše nagrada.

TikTok generacija

Ceremonija dodjele Oscara ove će se godine ponovo održati na tradicionalnom mjestu u Hollywoodu, u Dolby Theatru, nakon što se zbog epidemioloških mjera prošle godine održala na željezničkom kolodvoru u Los Angelesu.

Televizijska mreža ABC nada se i povratku visokih rejtinga gledanosti.

Deset milijuna gledatelja pratilo je dodjelu nagrada 2021. godine, što je 56 posto manje nego 2020., kada je također zabilježena rekordno niska gledanost.

Pokušaji da se vrati publika uključuju novu nagradu za film, čijeg dobitnika javnost može odabrati glasanjem na internetu, a uvedena je nakon što su blockbusteri poput „Spider-Man: Put bez povratka“ i „Za smrt nema vremena“ dobili tek nekoliko nominacija.

Davis je rekao da svaka dodjela nagrada prolazi kroz tešku, ali pozitivnu fazu promjene, istaknuvši da su naglim padom publike pogođene sve ceremonije dodjele nagrada.

„Mislim da Oscari napokon isprobavaju nešto novo, gledaju kako da dopru do nove publike, te nove TikTok generacije“, dodao je Davis.

Među inovacijama se nalazi i kontroverzna odluka da se unaprijed snimi dodjela nagrada u osam kategorija.

Govori dobitnika nagrada za najbolji zvuk, najbolju originalnu glazbu i ostalih manje atraktivnih Oscara, prikazat će se tijekom dodjele uživo. Ipak, radi se o kontroverznom potezu koji je shvaćen kao uvreda za te kategorije, odnosno nagrađene.

„Razumijem da Akademija radi pod ogromnim pritiskom, no mislim da su pogriješili“, rekao je redatelj filma „Dina“ Dennis Villeneuve.

Dodatno vrijeme određeno je za duže glazbene brojeve i komične nastupe voditeljica Amy Schumer, Wande Sykes i Regine Hall.

Beyonce će nastupiti sa svojom nominiranom pjesmom iz „Kralja Richarda“, a Billie Eilish će pjevati svoju pjesmu iz filma „Za smrt nema vremena“, koja je također nominirana za najbolju originalnu pjesmu.

Povratak gledanosti nije laka zadaća, rekao je Feinberg. „Ako rejtinzi ostanu isti ili još više potonu, (ljudi iz Akademije) imaju zaista veliki problem“, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:14