Filmski setovi

Condé Nast: kako su serije i filmovi posjetitelje zainteresirali za Dubrovnik, Zagreb, Cavtat

Snimanje The Ipcress File

 Damir Krajač, Cropix
Za seriju ‘The Ipcress File‘ pronašli su lokacije koje su ‘glumile‘ Berlin, Finsku, Pacifik...

Hrvatska je dosad ugostila niz filmskih setova, a prednost raznolikog pejzaža naše zemlje prepoznale su razne filmske produkcije.

HBO-ova megauspješna serija "Igra prijestolja" svoje je brojne fanove zainteresirala za Dubrovnik, holivudski mjuzikl "Mamma Mia" napravio je dobru reklamu Visu, dok se zbog nagrađivane američke serije "Nasljeđe" pričalo o Cavtatu, Korčuli, Mljetu i Šipanu.

Hrvatska je postala i jedna od dvije lokacije za snimanje britanske špijunske triler serije "The Ipcress File", temeljene na istoimenom romanu Lena Deightona.

Zahvaljujući seriji, koja se prikazuje na britanskom ITV- ju i okuplja imena poput svestranog glumca Toma Hollandera ("About Time", "Pirati s Kariba", "Gosfordski park", "Ponos i predrasude", "Doktor Thorne" te "The Night Manager") te Joea Colea ("Peaky Blinder", "Skins", "Secret in Their Eyes", "Black Mirror"), gledatelji će upoznati lokacije našeg glavnog grada, Splita, Rijeke te Opatije.

U Hrvatskoj je produkcija spomenute serije pronašla lokacije koje su "glumile" prohladni Berlin, snijegom zametenu Finsku, brdovite dijelove Sjedinjenih Američkih Država te osunčane otoke Pacifika, piše Condé Nastov Traveller.

"Hrvatska nam je omogućila taj raspon te autentičnost lokacija, ali i interijere koji su i sami postali likovi u priči", rekao je producent Will Clarke.

Zagreb je uvjerljivo "odglumio" Berlin 1963. godine, kaže Clarke.

"Prijelaz protagonista Palmera (Cole) iz Zapadnog u Istočni Berlin oživila je Dalmatinska ulica, Arheološki muzej postao je konzulat Velike Britanije, a uloge su imali i Umjetnički paviljon te Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.

Snimanje je nastavljeno u Rijeci, Lovranu, Krku, a u seriji se pojavljuju i opatijski hoteli Admiral i Belvedere.

U Splitu je pak kreirana iluzija beirutske tržnice, a zrakoplovna baza Divulje predstavlja atole Južnog Pacifika.

Osim u Hrvatskoj, ova povijesna, špijunska serija snimana je u Engleskoj, a u ulozi engleske prijestolnice pojavio se grad kultnih The Beatlesa.

Uz Liverpool, produkcija je posjetila i pokrajinu Cheshire te njena pitoreskna mjestašca Burton i Acton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:08