PSEUDODOKUMENTARCI

‘Čovjek grize psa‘: Ben je elegantan, duhovit, šarmantan – i serijski ubojica

Čovjek grize psa

 /Dokukino
Kontroverzni dobitnik Međunarodne nagrade kritičara u Cannesu žestoka je i beskompromisna satira odnosa medija i nasilja

Dokumentaristi André i Rémy pronašli su idealnog protagonista za svoj novi biografski film: Ben je elegantan, duhovit, šarmantan – i serijski ubojica. Pun je pronicljivih ideja o umjetnosti, prirodi, društvu i popularnoj kulturi, i sve ih veselo dijeli dok hladnokrvno ubija poštare, umirovljenike i ostale nasumične prolaznike. Do trenutka kada shvate koliko su umjetničkog i moralnog integriteta zapravo izgubili, Ben će dvojicu nadobudnih filmaša uvući duboko u svoju smrtonosnu igru. Kontroverzni dobitnik Međunarodne nagrade kritičara u Cannesu 1992., Čovjek grize psa žestoka je i beskompromisna satira odnosa medija i nasilja, koja i danas ima kultni status. Film se pokazuje 30. lipnja u 19 sati u Dokukinu KIC.

Uvodnu riječ u film dat će filmska kritičarka Ejla Kovačević.

Film se prikazuje u sklopu ciklusa Pseudodokumentarci. Pseudodokumentarni film je naziv za žanr igranog filma čiji autori kod gledatelja nastoje stvoriti iluziju kako gledaju dokumentarni film, i to tako što fiktivne, odnosno odglumljene događaje nastoje prikazati na način na koji bi ih prikazali autori dokumentarnog filma ili TV-reportaže. U sklopu novog izdanja Hall of Famea promislit će odnos dokumentarnog i igranog žanra i prikazati najistaknutije međunarodne i regionalne fiktivne dokumentarce. Zastupljene filmove karakteriziraju pedantno složeni kolaži autentičnih arhivskih snimaka, lažnih dokumentarnih sekvenci i igranih dijelova, izvrsni glumački nastupi te impresivna vizualnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:59