ODLIČAN PROJEKT

Crna Guja na hrvatski način: Naš kritičar pogledao je dugo iščekivani pilot serije ‘Mrkomir Prvi‘

serija 'Mrkomir Prvi'
 Interfilm/HRT
Parodija srednjovjekovne povijesti provokativna je satira o našem vremenu, igra na humor u stilu Alana Forda

Rani srednji vijek nikad nije bio ovako zabavan. Mrkomir Prvi vlada u nekoj hrvatskoj zemlji uz more, uz njega je neprestano njegov peharnik Slavomir, zapravo šef kneževske obavještajne agencije (skraćeno K.O.A.), koji neprestano navija da vodi i javnu nabavu i tako usmjerava državna sredstva u osobnu korist (tako je već sagradio vikendicu), Mrkomirova rastrošna supruga Anuša brine se samo o svojim haljinama, a kći Maruša nije oduševljena idejom da se bogato uda i tako omogući maloj kneževini da postane kraljevina.

Takav potez jako bi pozdravio Mrkomir, njemu je kneževska titula uvredljiva i rado bi je zamijenio kraljevskom, ionako je neprestano predmet sprdnje u čitavoj okolici. Ima on i vanbračnog sina Krivomira koji šuruje sa Slavomirom i sanjari o trenutku kad će zasjesti na očev tron, zato mu se nimalo ne sviđa sestrina udaja, jer bi tad njezini potomci legalno zavladali zemljom. Tu je i svećenik Držiha, koji uporno ponavlja da treba osnovati škole i opismeniti narod, za što njegov vladar nema previše sluha.

To su protagonisti pilota za humorističku seriju "Mrkomir Prvi", koja je emitirana prošlog četvrtka u ranom večernjem terminu, na samu Staru godinu. Scenarij je napisao Ognjen Sviličić, jedan od najrenomiranijih domaćih filmaša i profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, režirala ju je Snježana Tribuson, prekaljena u žanru komedije, kako na filmu tako i na televiziji, direktor fotografije je hvaljeni Branko Linta, a glazbu je skladao - tko drugi nego Mate Matišić, povremeno poznatiji kao scenarist, no pokazalo se da je kao skladatelj puno plodniji, s angažmanima u čitavoj regiji.

image
serija 'Mrkomir Prvi'
Interfilm/HRT

Glumačka postava također je impresivna, Goran Navojec je Mrkomir, Ozren Grabarić glumi licemjernog Slavomira, Ecija Ojdanić je Mrkomirova supruga Anuša, dok je mlada splitska glumica Mirna Mihelčić pravo otkriće u ulozi Maruše. Pilot je producirao Interfilm, jedno od najjačih hrvatskih filmskih i televizijskih poduzeća, nije imao puno na raspolaganju jer je budžet od strane HRT-a za tu epizodu iznosio 300 tisuća kuna (to su sredstva koja Hrvatski audiovizualni centar inače odobrava za razvoj projekta), no ipak su ekipi priuštili snimanje u dvorcu Ribnik u karlovačkom kraju (to su nekad bile lokacije za veliki hit Vatroslava Mimice "Banović Strahinja", no to je zdanje sad potpuno devastirano, što se izvana toliko ne vidi), a producent je dodao i nešto vlastitih sredstava.

Svi su već pomalo zaboravili na taj pilot jer su ga snimali krajem prošle godine, HRT je razvlačio s emitiranjem, tvrdilo se da u razdoblju koronavirusa tako nešto ne bi dobro prošlo, a kao da su zaboravili kako na odjavnoj špici piše da je to prva od 13 epizoda. Javna televizija je dobro trebala zagrabiti u sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi tako nešto realizirala.

Sudbina novih epizoda

Sviličić je koncept za seriju napisao još prije sedam godina, a kad je u ljeto 2019. raspisan natječaj za dva pilota budućih televizijskih serija, on je prošao ne samo s "Mrkomirom Prvim" nego i s pilotom za sitcom "Minus i plus", u kojem se bavio svojom čestom temom, srazom zagrebačkog i splitskog mentaliteta. "Mrkomir Prvi" izazvao je više pažnje, pogotovo u kuloarima, nije to čest slučaj da se snimaju parodije na staru hrvatsku povijest, pa je to po nekima postao i razlog zašto se HRT izbjegava upustiti u produkciju te serije koja kroz prošlost govori i sadašnjosti.

Mrkomir i Slavomir podsjećaju na predsjednika Franju Tuđmana i njegova sveprisutnog manipulatora dr. Ivića Pašalića, no kasnije bi bilo još takvih primjera. Uzmite samo zadnju scenu pilot epizode u kojoj Mrkomir i njegov duhovni pouzdanik Držiha (Roko Sikavica) maštaju o razdoblju kad će knez postati kralj: svećenik smatra da bi to bila prava prilika da se osnuju škole i uvede opće obrazovanje, no Mrkomir bi radije sagradio veliki centar za trgovinu. Držiha zakoluta očima i zavapi: "Bože, daj nam snage da se opametimo", a kamera se usmjeri prema vedrom nebu s jednim oblačkom odakle dopre glasni smijeh: "Ha, ha, ha!".

Središnji zaplet bavi se pokušajem udaje Maruše za nekog od uglednih stranih vladara, pri čemu je njezina ponuda dospjela i na dvor hunskog odlikaša. Ipak, oni se odluče za bosanskog kneza Tvrdišu, što dosta uznemiri Slavomira i Mrkomirovog vanbračnog sina Krivomira. Pod svaku cijenu žele spriječiti hrvatsko-bosansku nagodbu, pa se dogovore da uruše neki od mostova kojima se dolazi do Mrkomirova dvora, a smisle još kojekakve druge prepreke. Kao bosanskog kneza Tvrdišu predstave svog zagorskog suradnika (Kristijan Ugrina), s kojim su već sudjelovali u svakojakim prevarama. Lažni Tvrdiša čak i ne izazove preveliku Marušinu odbojnost, a na Anušino pitanje imaju li na bosanskom dvoru centralno grijanje, ovaj odgovara potvrdno: "Naravno, kad je zima, svi se skupimo u krug i tako grijemo jedni druge".

Podvala ne traje predugo, jer se ubrzo pojavi pravi bosanski poglavar, to je dječak od 12 godina (glumi ga Grgur, sin Gorana Navojca i koreografkinje i plesačice Larise Lipovac) i ne smeta mu što je Maruša toliko starija od njega. Njoj da, jer ga ona otpravi s porukom da se vrati kad malo poraste. To je prilika za svećenika da likuje nad neobrazovanošću velikaša, da su znali čitati i pisati, vidjeli bi u bosanskom uljudnom pismu da je njihov vladar još uvijek dječak.

Fiktivni likovi

Po Sviličiću, "Mrkomir Prvi" koristi alanfordovski prosede, a nameće se i usporedba s popularnom britanskom povijesnom serijom "Crna Guja" (Srbi su je odavno preradili u "Crnog Gruju"). Ima dosta zafrkancije na hrvatske "svetinje", na primjer, šahovnicu, ali sve to se da podnijeti jer promakne u trenu. Premda su sve to fiktivni likovi, nastojao je da se podudaraju sa stvarnim povijesnim ličnostima, pa je to svojevrsna parodija na seriju "Hrvatski kraljevi", što bi još više došlo do izražaja u narednim epizodama.

image
serija 'Mrkomir Prvi'
Interfilm/HRT

Šteta, kakvo je sad produkcijsko rasulo na HRT-u, nije baš posve sigurno da ćemo ih ikad gledati. Hrvatska nekad ista je kao i Hrvatska danas, grca u korupciji, zarade se ostvaruju potkradanjem a ne radom, a to je najlakše ljudima na položaju. Teze da je "Mrkomir Prvi" nepoćudan HRT-u jer se sprda s našom poviješću nisu baš održive: netko bi takvu satiru napravio još britkijom i nepoćudnijom.

Uostalom, uzmimo primjer druge Sviličićeve pilot epizode "Minus i plus", koja je emitirana odmah nakon "Mrkomira Prvog", u njoj nema ničeg subverzivnog, snimljena je također prije godina dana i uzalud čekala na početak emitiranja. Režirao ju je Dražen Žarković, koji često surađuje sa Snježanom Tribuson (serija "Odmori se, zaslužio si"), glavne uloge igraju Igor Kovač i Iva Jerković, dok je producent Maxima film, poduzeće koje je realiziralo mnoge Sviličićeve filmove.

Protagonisti su mladi bračni par koji se zna tek mjesec dana, a kratko poznanstvo osnova je njihovih prvih razmirica. On je Zagrepčanin, odvjetnik, ona Splićanka, u prvoj epizodi samo njegovi roditelji imaju važne uloge (igraju ih Ksenija Pajić i Damir Lončar), a pojavi se i njezin brat (Stipe Radoja), koji traži kod njih smještaj bar na tjedan dana. U pitanju je vizualno atraktivan sitcom s dobrim glumcima, dinamičan i s puno zgodnih situacija, no hoćete li ga ikad gledati kao seriju, to nije baš sigurno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:48