POLIMAC PREPORUČUJE

‘Cry Macho‘: Pogledali smo najnoviji, a možda i posljednji film velikog Clinta Eastwooda

Clint Eastwood i Eduardo Minett u filmu ”Cry Macho”
 LILO/Sipa Press/Profimedia
Zahvaljujući više od 40 režija i 70 uloga, Eastwood se danas smatra jednim od najvažnijih američkih filmskih glumaca i redatelja

Iako je nedvojbeno bolje u kino otići bez ikakvih očekivanja i prepustiti se, to je naprosto nemoguće u slučaju filma "Cry Macho", novog filma živuće legende američkog i svjetskog filma Clinta Eastwooda.

Eastwood je dijelom filmske industrije postao sredinom 1950-ih godina, kada je kao 25-godišnjak ostvario svoje prve glumačke angažmane. Svjetsku je slavu stekao kada se 1964. pojavio u filmu "Za šaku dolara" talijanskog redatelja Sergija Leonea, a zvjezdani je status zacementirao ulogama u "Za koji dolar više" i "Dobar, loš, zao", također suradnjama s Leoneom.

Eastwood se potom pokazao kao zaista raznovrstan glumac. Igrao je u ratnim filmovima, akcijskim spektaklima, westernima, dramama, trilerima, sportskim filmovima i komedijama. Među tim se filmovima svakako ističu "Prljavi Harry", "Nepomirljivi", "Djevojka od milijun dolara", "Bijeg iz Alcatraza", "Orlovo gnijezdo", "Mostovi okruga Madison" i "Na vatrenoj liniji".

U trenutku kada mu je glumačka karijera bila u neupitnom usponu, Eastwood se bacio na režiranje te je 1971. debitirao s "Jezom u noći", trilerom u kojem odigrao i glavnu ulogu. Ubrzo se pokazao kao vrlo sposoban redatelj te 1992. za spomenute "Nepomirljive" nagrađen Oscarima za režiju i najbolji film.

Eastwood je jedan od tek dva filmska djelatnika koji su u dva navrata za isti film bili nominirani za Oscara u kategorijama najboljeg glumca u glavnoj ulozi i najboljeg redatelja. To mu je pošlo za rukom za "Nepomirljive" i "Djevojku od milijun dolara". Drugi od te dvojice je Warren Beatty, kojemu je to pošlo za rukom za "Nebo može čekati" i "Crvene".

Jasno je stoga zašto "Cry Macho" nije samo još jedan film. A kao da to nije dovoljno, prije dolaska tog filma u kina počelo se šuškati i da Eastwood ide u mirovinu te da su mu ovo i posljednja filma uloga i režija. On je to u intervjuu za Los Angeles Times demantirao, ali je i rekao da trenutno ne radi na novim projektima. Istina, to je rekao i prije nego što se bacio na "Cry Macho".

Kako je rekao za LA Times, taj mu je projekt prvi puta ponuđen 1988. godine, ali je tada za njega bio premlad. Producentu Alu Ruddyju rekao je da je zainteresiran za režiranje, ali da bi glavnu ulogu trebao igrati netko stariji, primjerice Robert Mitchum, tada 71-godišnjak. Ti su im planovi naposljetku propali, i "Cry Macho", adaptacija romana N. Richarda Nasha, završio je u ladici.

Eastwood je onda, kaže, jednog dana otvorio tu ladicu i odlučio da projektu treba dati još jednu šansu.

"Cry Macho" prati napore bivšeg uzgajivača konja i jahača rodea iz američke savezne države Teksas Mikea Miloa (Eastwood) da ponovno ujedini svoga šefa i njegovog sina, sina kojeg je ovaj kao malog ostavio u Meksiku s njegovom majkom.

Zvuči kao film kao stvoren za Eastwooda, pogotovo nakon što je filmovima "Gran Torino" i "Mula" pokazao da nipošto nije spreman za mirovinu.

U najnovijoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o Clintu Eastwoodu, glumcu i redatelju koji je obilježio američki i svjetski film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:59