SVJETSKO TRŽIŠTE

'ČUVAR DVORCA' HIT U EUROPI Mini serija Lukasa Nole prodana na švedsku televiziju SVT i prestižni Channel 4

 

Nakon “Počivalih u miru” i “Novina”, još jedna HRT-ova serija prodana je na svjetsko televizijsko tržište.

“Čuvara dvorca”, mini seriju koju je za našu javnu radioteleviziju snimila producentska tvrtka Kinorama, kupili su švedska javna televizija SVT te prestižni britanski Channel 4. Zahvaljujući kupovini britanske TV postaje “Čuvar dvorca”, redatelja Lukasa Nole, bit će dostupan i u Sjedinjenim Američkim Državama jer će Channel 4 ponuditi gledanje te serije na zahtjev svojim korisnicima u SAD-u.

- Prodaja autorskih prava za prikazivanje dramske serije “Čuvar dvorca” rezultat je uspješnoga dovršetka višemjesečnih pregovora s našim cijenjenim poslovnim partnerima. Smatram da smo time još jednom potvrdili kako možemo napraviti svjetski konkurentan proizvod - rekao je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, podsjetivši na to da je krajem prošle krajem godine uspješno prodana i animirana serija “Mišo i Robin” te nekoliko drugih domaćih audiovizualnih djela te pohvalio HRT-ov sve agilniji odjel prodaje. Veliki je to uspjeh za “Čuvara dvorca”, mini seriju od četiri 55-minutne epizode snimljenu u najboljoj maniri hvaljene britanske dramske produkcije.

Van granica

Pa premda ona za svojeg emitiranja prošle godine na HRT-u nije prošla osobito zamijećeno među gledateljima, koncentriranima više na domaće i turske sapunice, “Čuvar dvorca” svoju potvrdu pronašao je izvan granica Hrvatske. Kritici se ipak svidio taj politički triler o glavnom junaku Borisu Bišćanu (Ivo Gregurević), odanom službeniku Službe državne sigurnosti, zaduženom za takozvanu neprijateljsku emigraciju. Radnja se zbiva 80-ih, u vremenu promjena u kojima se Bišćan i njegov operativac Marin Dragičević (Vinko Kraljević) slabije snalaze od novih kadrova.

Kinorama i Nola okupili su i druga poznata glumačka imena u ovom projektu, poput Gorana Bogdana, Ive Babić, a u glavnoj postavi su i Matija Čigir, Barbara Nola, Bernard Tomić i Dajana Čuljak.

Raspad sustava

- Namjera mi je bila posvjedočiti o raspadu sustava obavještajne zajednice, a time neizravno i komunizma. Urušavanje jednoga sustava, carstva ili političkoga poretka općenito oduvijek je bila zanimljiva umjetnička tema, a mislim da ta sastavnica naše povijesti, osim rubno, dosad nije bila filmski obrađena - izjavio je Lukas Nola, ujedno i scenarist “Čuvara dvorca”, dodajući kako ga je u ovoj priči manje zanimala politika, a više ponašanje njezinih protagonista kada se ona počne urušavati.

- U posljednjih 15 godina tržište je postalo je uzbudljivo i mogućnosti su nam se popravile. HRT redovito objavljuje javne pozive za neovisne proizvođače, a HAVC sufinancira filmske projekte. Treba znati da se bez domaćih financijera teško može išta napraviti jer Hrvatska je malo tržište, ograničeno i jezikom. Tim više je taj uspjeh veći. Za Kinoramu ovo neće značiti nikakvu financijsku korist, ali bit će odlična referenca za buduće projekte, a naša je ambicija Kinoraminu narednu seriju raditi kao europsku koprodukciju - rekla je producentica Ankica Tilić i dodala da je riječ o ekranizaciji romana Roberta Perišića “Područje bez signala”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:48