PIŠE NENAD POLIMAC

'Dan zaljubljenih': Film koji će vam pokvariti Valentinovo

Pomalo zastrašujuće djeluje vijest da je Gary Marshall , redatelj „ Dana zaljubljenih “, koji se u povijest romantičnih komedija upisao s dva velika hita, „Zgodna žena“ i „Odbjegla nevjesta“, prionuo pripremama za svojevrsni nastavak svog novog filma pod naslovom „Uoči Nove godine“. I to će biti sličan koncept, nekoliko priča s petnaestak protagonista će se isprepletati, sve dok sat ne otkuca ponoć. Sve vjerojatno neće stati na tome. Uslijedit će „Uskrs“, „Božić“ i tko zna što još sve ne.

Kada su u pitanju hollywoodski komercijalni filmovi, tzv. „ensemble“ komedije odaju čistu lijenost i bezočnu kalkulaciju. Nije potrebno neku priču razviti od početka do kraja, tek neka naznaka ovdje, neka naznaka ondje i dva sata prođu kao u trenu. „Dan zaljubljenih“ kao da je slagao kompjutor, a ne osoba od krvi i mesa (u ovom slučaju izvjesna Katherina Fugate, 44-godišnja scenaristica poznata po ljubiću „Princ i ja“). Što bio drugo bio protagonist takvog filma negoli cvjećar?!

Profesije protagonista moraju biti različite ali tipične – agent, novinar, kirurg, učiteljica, časnica, sportaš i sl. Romance svih dobi su u igri, od dječjih do umirovljeničkih. Nad modernim Hollywoodom bdije duh političke korektnosti, pa treba pokazati da je sve O.K., od međurasnih veza do gay sklonosti.

Glede potonjeg, možda je bolje bilo u vrijeme kada su veliki gay redatelji poput Jamesa Whalea ili Mitchella Leisena šifrirali svoje spolno opredjeljenje kroz motive ili sporedne likove, da bi pokazali da tako nešto ipak postoji. Dosta je bljutavo kada velike hollywoodske kompanije – u strahu od udruga koje se bore protiv diskriminacije – promoviraju nešto u što uopće ne vjeruju.

Marshall nije loš redatelj i tu i tamo će pokazati nešto zanimljivo, poput hollywoodskog groblja na kojem se prikazuju stari filmovi, međutim, kada otkrijete tko su partneri Julie Roberts i Bradleyja Coopera , kojima oni hitaju iz zračne luke, a što se tajilo tijekom čitave radnje filma, požalit ćete što ste odlučili provesti Valentinovo s „Danom zaljubljenih“. Od toliko slatkastog preljeva zaboljet će vas želudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:24