SPEKTAKL

DANAS JE TELEVIZIJSKI DOGAĐAJ GODINE, A MOŽDA I DESETLJEĆA Dokumentarac Discoveryja 'Na rubu izumiranja' bit će prikazan u 220 zemalja u isto vrijeme

A humpback whale breaches on the side of the Empire State Building as projected in ÂRacing Extinction.Â
 Patrick MacLeod / Oceanic Preservation Society (OPS)

Danas je televizijski događaj godine a možda i desetljeća. Kablovska mreža Discovery, koja po mnogim procjenama doseže puno više gledatelja od bilo kojeg svojeg konkurenta, u devet uvečer emitira dokumentarni film “Na rubu izumiranja”, međutim, štos je u tome što će to napraviti u 220 zemalja diljem svijeta i to uvijek u istoj satnici, ovisno o vremenskoj zoni.

Potencijalno, film bi mogao imati 2,7 milijarde gledatelja, no ostvari li samo dio toga, bit će to fenomenalan uspjeh. Film je režirao Louie Psihoyos, nagrađivani fotograf National Geographica, čiji je prethodni dokumentarac “Zaljev” 2010. nagrađen Oscarom i izazvao skandal golemih razmjera, jer je zorno dokumentirao pokolj delfina u Japanu: redatelj i njegovi suradnici poslužili su se gerilskom taktikom i snimili uznemirujući materijal zbog kojeg je pokrenuto na desetke sudskih procesa.

“Na rubu izumiranja” još je šokantniji. Teza je filma da živimo u doba u kojem se izumiranje životinjskih vrsta može mjeriti samo s onim kada je s našeg planeta nestalo dinosaurusa: no tada se radilo o neumoljivim klimatskim i inim promjenama, a ovaj put krivac je isključivo čovjek.

Ukoliko nastavi sa svojom rabotom, do kraja stoljeća nestat će polovica vrsta koje poznajemo. Psihoyos i njegova ekipa opet su se poslužili high tech špijunskim dosjetkama da ukažu na nedozvoljenu praksu svuda oko nas, no svrha filma je aktivistička: dok još možemo, spasimo svijet kakav poznajemo i kakav nam se sviđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:22