FILMSKI PROGRAM

Danas počinje Rab Film Festival: početak u znaku filma o novinarki žrtvi kartela

 Hector Adolfo Quintanar Perez/Zuma Press/Profimedia
Zbog epidemiološke situacije treći po redu Rab Film Festival skraćen je na pola, umjesto uobičajenih šest dana sada traje samo tri

Zbog epidemiološke situacije treći po redu Rab Film Festival skraćen je na pola, umjesto uobičajenih šest dana sada traje samo tri, počinje danas u petak, a završava u nedjelju.

Sumnjam da će ikome smetati ta vikend orijentacija, jer je program nabijen filmovima, predstavljanjima knjiga i glazbenim koncertima, ukratko vrlo zahvalan koncept.

Što gledati u ta tri dana? Filmski program počinje u petak uvečer odličnim francusko-švicarsko-belgijskim dokumentarcem "Projekt Kartel", režirao ga je Jules Giraudat, a tema je reakcija na ubojstvo meksičke novinarke Regine Martinez, 28. travnja 2012., koja je zadavljena u svojoj kupaonici u stanu u Vera Cruzu, iako je zapravo od svih tajila gdje živi.

Iznuđeno priznanje

Lokalna policija navodno je ekspresno riješila slučaj, proglasila je da je za sve kriv izvjesni provalnik, koji se samo zanimao za njezin mobitel i laptop, ali nije mario za televizor ni za skupu audio mini liniju. Pritom je dotični bio i nepismen, a policija mu je priznanje iznudila mučenjem.

Po svoj prilici je ubojstvo naručio narkokartel kojem je ona dugo smetala, čak su oduzimali novine u kojima je pisala sa kioska i bacali ih u smeće.

Zapravo riječ je o vrlo ružnoj priči, ispostavilo se da u Meksiku strada više novinara nego u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta, a prije no što su je ubili, Regina Martinez istraživala je masovne grobnice koje su nicale svuda po toj zemlji. Nisu se proslavile ni europske kompanije za proizvodnju oružja (Heckler & Koch, Berreta i dr.), koje su svoje proizvode uredno isporučivale meksičkim narkokartelima, unatoč tome što su posvuda po svijetu distribuirali novu opasnu drogu fentanyl.

U subotu u podne na programu je jako dobar srpski krimić "Lihvar", snimljen u Vojvodini, o kojem je Jutarnji pisao prošlog vikenda, popodne će posjetitelji vidjeti dokumentarac Tihe Gudac "Žica", premijerno predstavljen na ZagrebDoxu, dok će navečer Rabljani i gosti festivala moći pogledati "Murinu" Antoanete Alamat Kusijanović, jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova u zadnje vrijeme.

U nedjelju su na programu opet tri filma, prvi je "Egzil" kosovskog redatelja Visara Morine, koji je lani pobijedio na Sarajevo Film Festivalu, ukoliko ga niste dosad vidjeli, svakako biste trebali, jer je u svakom pogledu izniman, a popodne je vrlo zgodan dokumentarac "Prava cijena online poslova" ili "The Gig Is Up" Shannon Walsh, koji donekle osvjetljava pomamu naručivanja hrane uz pomoć dostavljača na biciklima, poklon koji je velegradovima poput Zagreba omogućio koronavirus.

Nagrađivani "Jahači"

Rab film festival završava uvečer dodjelom nagrada, kada se može pogledati novi film poznatog danskog scenarista i redatelja Andersa Thomasa Jensena "Jahači pravde", višestruko nagrađivano ostvarenje ne samo u Skandinaviji, nego i drugdje u Europi: u njemu glavnu ulogu igra Mads Mikkelsen, čija je karijera dobila novi uzlet zahvaljujući nastupu u "Još jednoj rundi" Thomasa Winterberga, nagrađenoj Oscarom i Europskom filmskom nagradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:06