NAGRADA LUX

‘Dani suše‘ nominirani su za prestižnu europsku nagradu. Film prati mladog idealista koji preuzima dužnost državnog odvjetnika

Scena iz filma

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia
Svjetska premijera filma održala se u sklopu prestižne kategorije Un Certain Regard na 75. Filmskom festivalu u Cannesu

Dugometražni igrani film "Dani suše" redatelja Emina Alpera, u koprodukciji hrvatske producentice Anite Juka i produkcije 4 film nominiran je za najprestižniju europsku filmsku Nagradu publike – LUX Award koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija. Ova nagrada se dodjeljuje samo vrhunskim filmskim ostvarenjima iz prethodne godine. Svake godine se odabire pet najboljih europskih filmova, među kojima su "Dani suše" ove godine.

Ovom inicijativom se promiče kulturna raznolikost i pruža podrška filmu i umjetnosti. Nominirani filmovi podižu svijest o aktualnim društvenim i političkim pitanjima, na pristupačan način uključuju publiku u rasprave o Europi, a istovremeno su odraz ljepote i raznolikosti europskih kinematografija. Cilj je kroz inspirativne europske filmove uključiti publiku u rasprave o Europi.

Dobitnik će biti objavljen na svečanoj dodjeli Nagrade publike - LUX Award koja će se održati 27. lipnja 2023. u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Nominirani filmovi prevedeni su na 24 službena jezika EU-a, a Europski parlament organizira besplatne projekcije u svih 27 država članica tijekom razdoblja "Gledaj, ocijeni i osvoji nagradu" od 11. prosinca 2022. do 12. lipnja 2023.

Glasanje je otvoreno do 12. lipnja 2023., a glasati se može na linku:

https://rb.gy/rkop6

"Dani suše" film je turskog redatelja Emina Alpera, nastao u međunarodnoj produkcijskoj suradnji između Turske, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Grčke. Film prati mladog idealista po imenu Emre, koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u malom gradu u Turskoj. Grad već duže vrijeme pati od nestašice vode, a Emre tijekom svoje prve istrage biva uvučen u lokalne političke sukobe. Od hrvatske filmske ekipe u produkciji je sudjelovala Anita Juka kao koproducentica zajedno s Laurom Sinovčić i Paulinom Križić iz tvrtke 4film. Goran Mećava sudjelovao je kao steadicam operater, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj te Daniel Žuvela kao boom operater.

image

Ekipa filma

Promo/

Podsjetimo, svjetska premijera filma "Dani suše" održala se u sklopu prestižne kategorije Un Certain Regard na 75. Filmskom festivalu u Cannesu, nakon čega je započeo turneju po renomiranim festivalima u Europi i svijetu, uključujući filmske festivale u Sydneyu i Melbourneu, FilmFest München i Međunarodnom filmskom festivalu u Jeruzalemu. Nacionalna premijera u Hrvatskoj održana je na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio čak tri nagrade: Zlatnu arenu za najbolji film u Međunarodnom programu, nagradu kritike za najbolji film u Međunarodnom programu te Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju. Veliki uspjeh ostvaren je i na festivalima u Turskoj: na međunarodnom filmskom festivalu u Ankari film je osvojio šest nagrada, uključujući i onu za najbolji film, a na međunarodnom filmskom festivalu u Antaliji osvojio je čak devet nagrada te je ispraćen brojnim pohvalama žirija i publike. Film "Dani suše" je osvojio i prestižnu nagradu za izvrsnost u kategoriji montaže – Europski Oscar na 35. dodjeli nagrada Europske filmske akademije na kojima se odaje počast najboljima iz europske kinematografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:01