U PRIČI I UKRAJINA

Dansko remek-djelo vraća se nakon 10 godina: ‘Ovo je najbolja politička drama ikad snimljena!‘

Borgen, sezona 4

 Netflix/
Razvedena je, djeca su joj odrasla te je potpuno usmjerena na svoj posao- Pažnju joj odvlači jedino predmenopauza

Vraća se, prema mišljenju BBC-ja, "najbolja politička drama ikad snimljena". Nešto manje od deset godina nakon emitiranja treće sezone danske serije "Borgen", od danas se na Netflixu može pogledati četvrta sezona.

Sidse Babett Knudsen ponovo će preuzeti ulogu u nastavku pod nazivom "Borgen - moć i slava" koji je od danas dostupan na Netflixu. Radnja nove sezone serije "Borgen" prati Birgitte Nyborg dvanaest godina otkad je zasjela na premijersku stolicu. Ovoga puta u ulozi ministrice vanjskih poslova, Nyborg se ponovno našla u vihoru visoke politike i sukobljenin interesa. Jedan od glavnih motora zapleta sukobi su oko fosilnih goriva i klimatskih promjena te strateško balansiranje uslijed napetosti između velikih svjetskih sila poput Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država, koje pokušavaju širiti svoj utjecaj.

Nyborg, koja se uz konstantne međunarodne i unutarpolitičke drame suočava i s izazovima vezanima za sada odraslog sina Magnusa (Lucas Lynggard Tønnesen), odbija surađivati s kompanijom za bušenje nafte među čijim se investitorima nalazi i ruski oligarh, piše BBC.

"Rusija je sankcionirana na međunarodnoj razini zbog napada na Ukrajinu", konstatira Nyborg. Iako šokantno pogođena s obzirom na trenutna zbivanja u svijetu, Birgitteina replika ne opisuje aktualna događanja, već se referira na aneksiju Krima 2014. godine, otkriva tvorac "Borgena" Adam Price.

Sva su svjetla uperena prema snažnoj junakinji koja je u početnim epizodama prve sezone bila razapeta između dvije vatre - teških političkih odluka i kalkulacija s jedne strane te održavanja obitelji s druge strane. Nova serija, koja je, kažu, zadržala bit originalne serije te je osuvremenila aktualnim temama, bavit će se njenim odnosom prema moći i slavi, kao što naslov i sugerira, te propitivati koliko daleko će protagonistkinja ići kako ih ne bi izgubila, najavljuje Price. S obzirom da je razvedena te više ne skrbi za malu djecu, bivša premijerka koja se teško prilagođava na novu poziciju, potpuno je usmjerena na svoj posao, a pažnju joj odvlači jedino predmenopauza, piše Vanity Fair.

Osim eksternih sukoba, političarku more i unutarnje, moralne dileme. Nyborg, koja zastupa zaštitu okoliša te se tome shodno protivi bušenju nafte, naći će se na razdjelnici između političke dosljednosti i ekonomskih državnih interesa koje zastupa nova premijerka Signe Kragh (Johanne Louise Schmidt).

Prva stvarna danska premijerka, socijaldemokratkinja Helle Thorning - Schmidt, na vlast je stupila godinu dana nakon prikazivanja prve sezone "Borgena". Ta pozicija u Danskoj i trenutno pripada ženi - četrdesetčetverogodišnjoj socijaldemokratkinji Mette Frederiksen, koja je ujedno i najmlađa osoba u povijesti Danske koja je obnašala tu funkciju.

Novi politički izazovi bivše premijerke "Borgena" uključuju, dakle, Birgittein politički suživot sa spomenutom novom premijerkom koja neće bespogovorno prihvatiti zasebne političke ciljeve samovoljne Nyborg.

Uspješna kombinacija idealizma i političkog pragmatizma koje utjelovljuje Nyborg čini "Borgen" "najboljom političkom dramom ikad snimljenom", objašnjava BBC, koji je pozicionira na zlatnoj sredini između idealiziranog "Zapadnog krila" (The West Wing) i cinične "Kuće od karata" (The House of Cards). Idealizam kao ključni sastojak priče o danskoj visokoj politici ističe i Price:

"Kao nekome tko potječe iz Sjedinjenih Američkih Država te je svjestan zajedljivosti svojstvene našem političkom sustavu, zanimljivo mi je promatrati politički sustav koji tome ne nalikuje. Danski politički sustav reflektira dansko društvo. Ljudi se razilaze u mišljenjima, no često uspjevaju doći do dogovora, koliko god im on teško pao, te krenuti dalje."

Od glavnih likova svijet "Borgena" je napustio Birgittein stručnjak za odnose s javnošću, Kasper Juul (Johan Philip Asbaek), no u Nyborginom kozmosu važne uloge igraju njen pregovarač za područje Arktika Asger Holm Kierkegaard (Mikkel Boe Følsgaard) te glavna voditeljica vijesti Katrine Fonsmark (Birgitte Hjort Sørensen), a najjača je karika Babett Knudsen, čiju glumu BBC hvali riječima: "Knudsen glumi Birgitte s tolikim dubinskim poznavanjem vlastitog lika da čak i jednostavan pogled ili komentar mogu biti otkriće."

Prema svemu sudeći, novom izdanju "Borgena" ne nedostaje dramske napetosti, relevantnosti niti političkog šaha, a artički pejzaži koji podsjećaju na prizore iz nekog filma o Jamesu Bondu ostavljaju bez daha. Gledatelje, čini se, očekuje pravi triler i jedna od rijetkih serija čiji 'reunion' nije fijasko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:48