STREAM PREPORUKA

‘Death to 2020‘ je posljednji čavao u lijesu 2020.: Film potpisuju velika imena, ali je podbacio

Death to 2020
 Imdb
To je mockumentary, koji u 70 minuta kroz miks stvarnog sadržaja i diskusiju izmišljenih likova prolazi kroz sve ključne događaje

Na kraju ove apsolutno grozne godine, Netflix je izbacio vrlo prikladan film naziva "Death to 2020" (u slobodnom prijevodu, "Smrt 2020."), koji je u samo četiri dana od objave u Hrvatskoj skočio na četvrto mjesto najgledanijih sadržaja, a u svijetu je, pak, izazvao polemiku. Zašto? Pa, iako ga potpisuju velika imena, Charlie Brooker i Annabel Jones, kreatori ultrapopularne serije "Black Mirror", i iako se na listi glumaca nalazi desetak etabliranih glumačkih imena, poput Samuela L. Jacksona, Hugha Granta i Lise Kudrow, prema mišljenju kritičara, ovaj film u Netflixovoj produkciji jednostavno je podbacio.

"Razočaravajuće", "film koji se ne može odlučiti je li za američku ili britansku publiku", "ima predvidljive šale", "suhoparan je" i "napravljen bez mašte", zaključila je struka. No, kao što to običn o biva, struka i opće gledateljstvo razišli su se u mišljenjima. Za mnoge, "Death to 2020" upravo je film koji nam je trebao da zabijemo posljednji čavao u lijes ove katastrofalne godine.

Naime, "Death to 2020" je mockumentary, odnosno pseudodokumentarna komedija, koja u 70 minuta kroz miks stvarnog sadržaja i diskusiju izmišljenih likova prolazi kroz sve ključne događaje u SAD-u i Velikoj Britaniji u 2020. godini, od "Parazita" koji je pobijedio na Oscarima i bijega princa Harryja i Meghan Markle iz kraljevske obitelji do pandemije covida-19, američkih predsjedničkih izbora i pokreta Black Lives Matter.

Fiktivni sugovornici su izvrsno pogođeni. Primjerice, Samuel L. Jackson je Dash Bracket, novinar New Yorkerly Timesa, Hugh Grant je Tennyson Foss, konzervativni povjesničar, pojavljuju se epidemiolog, psiholog, kraljica Elizabeta, milenijalac, soccer mom Kathy koja predstavlja stereotipičnu "Karen"... I svi oni dio su ove 2020., koju je najjednostavnije opisati upravo kroz humor i satiru. (“Death to 2020” redatelji: Al Campbell, Alice Mathias žanr: mockumentary, Netflix)

Carpenterov kultni "Stvor" u ciklusu "Snježne napetice"

Kultni petak poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha te naslovima koji su tijekom godina izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja. Posljednji ovogodišnji Kultni petak održat će se večeras, a može se pogledati "Stvor", snježnu napeticu Johna Carpentera o izvanzemaljskom uljezu koji progoni skupinu znanstvenika na američkoj polarnoj stanici.

Iako u vrijeme svoga nastanka dočekan izrazito negativno, Carpenterov film danas se drži za jedan od ključnih filmova strave 1980-ih te kamen temeljac body horora. Uz to, riječ je o odličnom primjeru Carpenterove klasične, krajnje efektne režije, koja priču o koroziji povjerenja unutar zatvorene zajednice i rastućoj paranoji pretvara u prvorazrednu, snijegom zatrpanu noćnu moru, koja će na platnu kina Kinoteka zasjati u svojoj nedavno restauriranoj inačici! ("Stvor" Zagreb, Kino Tuškanac, Tuškanac 1 20.00 h; ulaz 20 kn)

image
Lada Luketić, Identitet drugih
Gliptoteka.hazu

Izložba Lade Luketić "Identitet drugih" u Gliptoteci HAZU

Gliptoteka HAZU predstavlja izložbu Lade Luketić pod nazivom "Identitet drugih" koja izlaže recentan ciklus slika, objekata i videa u site specific instalaciji. U svom radu Lada Luketić propituje kanone polazeći od europskog kanona antičke umjetnosti, koji se smatra idealom ljepote, kojem superponira i postavlja fotografije lica iz stvarnog svijeta. (Gliptoteka HAZU, Medvedgradska ulica 2 11.00 - 19.00 h; ulaz 20 kn)

Novogodišnji koncert Solista i Komornog orkestra HNK

Osječani i Osječanke imaju se priliku večeras oprostiti od 2020. godine uz novogodišnji koncert Solista i Komornog orkestra HNK. Na programu su, uz tradicionalne skladbe, i djela Vivaldija, Mozarta, Pierponta i Grubera solisti. Prekrasnim, čarobnim zvucima, možete uploviti u svijet osjećaja, i uz uz glazbu koja liječi i oplemenjuje ispratiti ovu zlokobnu godinu! (Osijek, HNK, Županijska 9 20 h; ulaz 100 kn)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:26