Novo na Netflixu

‘Delhi Crime‘ je i u drugoj sezoni najbolja globalna krimi serija koja se trenutno proizvodi

Delhi Crime

 Netflix/
Šefica Chaturvedi i njezin policijski tim u drugoj se sezoni nađu pred novim zločinom koji je raspalio medije. Skupina maskiranih razbojnika serijski upada u kuće vremešnih, imućnih obitelji.

Kriminalistička serija "Delhi Crime" pojavila se na Netflixu u prvoj polovici 2019., otprilike u doba kad je ta striming platfoma otpočinjala svoj pretpandemijski, a potom pandemijski uspon. "Delhi Crime" bio je upravo primjer onog što je Netflix donosio dobro i novo. Streaming platforma pružala nam je priliku da vidimo prvorazrednu televiziju iz neuobičajenih zakutaka svijeta kakva inače nikad ne bi došla do nas.

Serija kanadsko-indijskog kreatora Richieja Mehte rekonstruirala je istragu istinitog slučaja grupnog silovanja koja je 2012. zgrozilo Indiju. Mehtina serija bila je u osnovi konzervativni policijski procedural. No, ono što ju je činilo sjajnom je vibrantno bogatstvo života jedne velike, ali i ne-baš-funkcionalne zemlje. "Delhi Crime" pružao vam je na dlanu Indiju od podruma do krova, od ministarskih kabineta i vila obrazovane elite do besprizornih slamova i zabačenih sela. Serija je prikazivala najveću svjetsku demokraciju sa svim njezinim kontroverzama, od korupcije do agresivnih medija i od patrijarhalnog mentaliteta do nezamislivih klasnih razlika. Te 2019., s radošću sam "Delhi Crime" uvrstio na vrh godišnje liste najboljih serija.

Ta antologijska serija sada je dobila i svoju drugu sezonu. Ovih dana na istoj se striming platformi pojavila druga sezona serije koju potpisuje isti showrunner Mehta. Serija se opet zbiva u Delhiju, opet ima većinu istih likova uključujući glavnu junakinju, svojeglavu policijsku šeficu Vartiku Chaturvedi (Shefali Shah). I ova se sezona temelji na istinitom policijskom slučaju. I ova je sezona izvanredna. U moru dobrih vijesti samo je jedna loša: "Delhi Crime 2" ima samo pet epizoda, pa ćete seriju prožvakati tijekom jednog duljed bindžanja.

Šefica Chaturvedi i njezin policijski tim u drugoj se sezoni nađu pred novim zločinom koji je raspalio medije. Skupina maskiranih razbojnika serijski upada u kuće vremešnih, imućnih obitelji. Kad uđu u kuću, okrutno ubiju vlasnike na spavanju hladnim oružjem - čekićima i mašklinima, a potom pobrste gotovinu i zlatninu iz kuće. Članovi bande ignoriraju videokamere i nose maske preko lica. U kuće ulaze odjeveni samo u donje rublje, pa su zato dobili nadimak "kachcha baniyan" banda - ili "banda u gaćicama i potkošuljama". "Kachcha baniyan" upadaju u vile učestalo - svakih par dana. A opet, stječe se dojam da je svaki napad pripremljen, a žrtve pomno odabrane. Val nasilja eskalira, Vartikin tim tapka u mraku, javnost bijesni, a nadređeni pritišću usplahireni od medijskog bjesnila.

Kreator Mehta i redatelj sezone Tanuj Chopra i u drugoj sezoni demonstriraju umijeće koje je bilo uočljivo i u prvoj. S jedne strane, "Delhi Crime" je precizni i zanimljivi policijski procedural u kojem se istražitelji kroz cikluse pokušaja i pogrešaka bliže počiniteljima. S druge strane Mehtina i Choprina serija je dejvid-sajmonovska, balzakovska freska društva. A uz strane društva koje već znamo - medije, korupciju, strukturu obitelji - u drugoj se sezoni pojavljuje i nova: rasizam. Rano u istrazi, naime, javnost i dio policije okrene se protiv stanovništva plemena Pardhi koje bije glas da su hereditarni kriminalci. Chaturvedi - kraj svega ostalog - mora stoga ratovati i protiv plemenske omerte i rasnih stereotipa.

Ključ međutim nije u rasi nego u – klasi. Negdje potkraj pretposljednje epizode Mehta otkriva karte, prikazuje počinitelje i whodunnit pretvara u kubrickovsku triler-tragediju. Pred nama se razotkriva jedna od najbriljantnijih negativki suvremenog TV noira, žena koja ne preže od najužasnijeg nasilja, a za to ima beznadno jednostavno opravdanje: jebiga, ti ljudi su imali sve, a ja ništa.

"Delhi Crime" se i drugoj sezoni potvrdio kao vjerojatno najbolja globalna krimi-serija koja se trenutno proizvodi. To je izvanredno režirana, snimljena i napisana televizija, veličanstvena freska koja pulsira urbanitetom, iz koje pršti bogati, raskošni život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:52