VELIKI HIT

DER KROATIEN KRIMI: SMAKNUĆE TRGOVCA ANTIKVITETIMA IZ NDH ISTRAŽUJE NAVIJAČICA HAJDUKA Bizarna priča o ubojstvu na Visu očarala milijune Nijemaca

 ARD/Screenshot
 

‘Der Kroatien Krimi’, njemački serijal filmova čija se radnja odvija u našoj zemlji, vratio se na male ekrane u Njemačkoj.

Na njemačkoj javnoj televiziji ARD prije dva tjedna prikazan je treći iz serije krimića iz Hrvatske. “Mord auf Vis” ili “Ubojstvo na Visu” ima i izuzetno visoku gledanost od 4,24 milijuna gledatelja, piše portal Morski.hr.

Sudeći prema njemačkim TV kritičarima iz berlinskog tiska, radi se o napetom filmu, s odličnom glumom i realističnim prikazom stvarne Hrvatske. Film hvale i na portalu quotenmeter.de i to jer je smješten u kako kažu, “lokalni kolorit iz tamošnje povijesti” rata i ratnih trauma, nacionalizama i ustaš, piše portal Morski.hr.

Film počinje ubojstvom trgovca antikvitetima koji je došao na Vis zbog kupnje nestale kovanice iz tzv. NDH. Hrvatski neonacisti koji se nazivaju ustašama predmete iz ere Ante Pavelića drže relikvijama i za njih su vrlo vrijedne. U međuvremenu se događa još jedno ubojstvo, ovaj put kolekcionara istih političkih uvjerenja. Iako gledatelji od početka znaju da je ubojica mjesni policijski zapovjednik Jure Poković, ne znaju njegov motiv. Rasplet će kroz trajanje filma otkriti policijska inspektorica iz Splita i strastvena navijačica Hajduka, Branka Marić koja je ujedno i glavna junakinja serije kriminalističkih filmova iz Hrvatske.

U serijalu glume i neki naši glumci poput Gorana Navojca, Zdenka Jelčića i Slavena Knezovića.

Nakon prikazivanja na televiziji, film je javno objavljen na internetu, no dostupan je samo za gledatelje iz Njemačke.

Ovaj bi filmski serijal mogao privući još više njemačkih turista na Vis. Naime, najviše stranih turista u Hrvatsku stiže upravo iz Njemačke, ove godine bilo ih je oko 2,7 milijuna.

Tek treba vidjeti kakvog će turističkog odjeka imati nastavak filmskog hit mjuzikla 'Mamma Mia 2' koji se u kino dvoranama diljem svijeta očekuje od 20. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:04