USPON SKYWALKERA

DEVET PITANJA NA KOJA MORA ODGOVORITI STAR WARS IX Fanovi diljem svijeta iščekuju početak prikazivanja posljednjeg dijela nove trilogije

 Disney/Lucasfilm / Ferrari / Profimedia
 

Milijuni fanova diljem svijeta iščekuju početak prikazivanja posljednjeg dijela nove trilogije, “Ratovi zvijezda: Epizoda IX - Uspon Skywalkera”. Naši će gledatelji od četvrtka imati priliku doznati odgovore na brojna pitanja koja su dosad bila neodgovorena. Da su generacije stasale na ovim filmovima, jasno pokazuje činjenica da je franšiza počela sad već davne 1977. godine. Sama radnja je u strogoj tajnosti, što još više golica maštu i stvara brojne pretpostavke.

Pripremili smo set od devet pitanja na koja očekujemo jasan odgovor:

Hoće li Kylo Ren biti kažnjen zbog ubojstva Hana Sola?

Neupitno je da je Kylo Ren glavni negativac nove trilogije, no kako će se razvijati njegov lik i na koji način će na kraju biti zapamćen? Činjenica da je ubio jednog od ključnih i najomiljenijih likova u franšizi, a k tome vlastitog oca, ostavlja pitanje otvorenim.

No, bilo da se Kylo Ren (ili Bena Solo) na kraju pokaže dobrim ili lošim, zasigurno će morati snositi posljedice zbog ubojstva Hana Soloa. Ne počinješ novu franšizu ubojstvom jednog od najomiljenijih likova misleći da se možeš izvući s tim. Jedino pitanje je hoće li ga stići zaslužena sudbina zbog toga ili će se na kraju pokazati da je Kylo pozitivac, što će zahtijevati njegovo žrtvovanje. Kako god, bit će posljedica.

Los Angeles, CA  - Star Wars: The Rise of Skywalker final trailer released. Fans got their latest look at the galaxy far far away as the last chapter of the Skywalker saga was revealed. The official trailer for Star Wars: The Rise of Skywalker - Disney's latest film in the massively popular Star Wars franchise —-debuted in the US during halftime of ESPN's Monday night NFL match up between the New England Patriots and the New York Jets. The two minute-long trailer took viewers through the many galaxies of the Star Wars universe while focusing on the battle between the light and dark sides of the Force represented in Daisy Ridley's Rey and Adam Driver's Kylo Ren.
Lucasfilm / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Što je sljedeće za Lukea?

U zadnjem nastavku vidjeli smo da je Luke Skywalker mrtav, ali naravno, to nije njegov kraj. Luke se vraća kao Jedi-duh, ali pitanje je kakva će biti njegova uloga. Naime, Ben Kenobi i Yoda zapravo su imali pasivne uloge kao Jedi-duhovi. Kenobi je bio pomalo beskoristan savjetnik Lukeu, a Yoda je razgovarao s Lukeom u “Posljednjem Jediju”. Hoće li Luke dobiti više prostora? Logično bi bilo da odigra glavnu ulogu balansirajući odnos Kyla i Rey.

Hoće li se Rey okrenuti tamnoj strani?

Rey je relativno nov lik, a uvedena je tek u posljednjoj trilogiji. Kojoj strani će se ona prikloniti, tek ostaje vidjeti, a produkcija je očito pokušala učiniti sve da to do prikazivanja filma bude skriveno.

Tako su raniji traileri prikazali zlu Rey, upotpunjenu hudicom, kako maše crvenim svjetlosnim mačem. Ipak, novi traileri ne pokazuju ništa od toga, jer se očito Disney preplašio da će takva Rey odvratiti djevojčice od kupnje igračaka, a definitivno takvo što nije dobro u vrijeme kad se sastavljaju liste za božićne darove!

Dakle, što ćemo vidjeti? Podsjetimo, u prijašnjim nastavcima i Luka Skywalkera mamila je tamna strana, hoće li slično biti i s Rey?

Tko su Rey roditelji?

Ovo je pitanje koje mora dobiti odgovor. Od samog pojavljivanja njezina lika fanovi ne prestaju s teorijama (od teorije o putovanju kroz vrijeme te da je Rey mlada Schmi, majka Anakina Skywalkera, do one po kojoj je Palpatineova unuka). Najpopularnija teorija dugo je bila da je Rey kći Hana Sola i Leie, što bi značilo da joj je Kylo brat. U prilog tome idu scene iz prošlih filmova, u kojima se vidi nekakva poveznica ta dva lika mističnim silama. No, s obzirom na proširenost te ideje, vjerojatno je da se ipak išlo u drugom smjeru. S druge strane, postoji mogućnost da je Rey doista dijete “(bijednih) trgovaca otpadom”, kako govori Kylo Ren u “Posljednjem Jediju”. To bi bilo u stilu redatelja J. J. Abramsa koji je u jednom intervjuu rekao da je pogrešno misliti da “morate biti povezani s nekom određenom osobom ili obitelji da biste bili obdareni Silom. Od djetinjstva mi je jedna od najvažnijih stvari u priči bila činjenica da svatko može postati Jedi”. Kako bilo, očekujemo odgovor!

Hoće li Kylo Ren u konačnici biti pozitivac ili negativac?

Hoće li sin Hana Soloa i princeze Leie zauvijek biti obilježen kao unuk Dartha Vadera? Činjenica da je ubio vlastitog oca mnogim je fanovima neoprostiva. Njegov djed imao je težak put, 20 godina terorizirao cijeli svemir i ubijao djecu, a na kraju se žrtvovao zbog sina Luka Skywalkera i spas Galaksije. Za Kyla se ipak ne može reći da je loš poput Vadera, riješio se i svoga zlog mentora Snokea, ali ipak... U trailerima se nameće i pitanje o njegovoj povezanosti s Palpatine i je li on zapravo taj koji povlači konce iz pozadine. Ako je to točno, Kylo bi se mogao ponijeti kao djed i na kraju napraviti pravu stvar.

Što će biti s likom princeze Leie?

Ovo je zasigurno stvar koja nije trebala biti upitna, ali umiješala se iznenadna tragedija. Naime, glumica koja utjelovljuje Leiu, Carrie Fisher, umrla je prije početka snimanja.

Los Angeles, CA  - Star Wars: The Rise of Skywalker final trailer released. Fans got their latest look at the galaxy far far away as the last chapter of the Skywalker saga was revealed. The official trailer for Star Wars: The Rise of Skywalker - Disney's latest film in the massively popular Star Wars franchise —-debuted in the US during halftime of ESPN's Monday night NFL match up between the New England Patriots and the New York Jets. The two minute-long trailer took viewers through the many galaxies of the Star Wars universe while focusing on the battle between the light and dark sides of the Force represented in Daisy Ridley's Rey and Adam Driver's Kylo Ren.
Lucasfilm / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

No, za vrijeme snimanje prethodnog filma “Posljednji Jedi” snimljeno je dovoljno materijala koji će produkcija iskoristiti u devetom nastavku. Na sličan način Carrie Fisher digitalno se pojavila i u Rouge Oneu.

Naravno, s obzirom na okolnosti ostaje pitanje koliku ulogu će imati u devetom nastavku? Hoće li biti Jedi sada kada više nema Lukea? U svakom slučaju, autori filma morali su napraviti nešto što će je “oživjeti”.

Vraća li se Palpatine?

Scena u kojoj Palpatine gine u eksploziji Zvijezde smrti na prvu ne ostavlja mogućnost da je preživio, ali produkcija je i tu uspjela zakuhati priču.

Svi smo u traileru čuli njegov smijeh u pozadini pa je i više nego izgledno da ćemo ga vidjeti, a tada se od njegove uloge očekuje zaista mnogo.

Naravno, to otvara i banalna pitanja, poput kako je uspio preživjeti i zašto se nije već pokazao. Jedan od odgovora koje spominju fanovi je da se pojavljuje kao duh koji će ometati planove Prvog reda. A možda se ipak vraća...

Što je s Finnovim podrijetlom?

Rey je misteriozna, ali isto se može reći i za Finna. Jurišnici ne skidaju kacige i pridružuju se Pokretu otpora. Osim toga, Finn je tamnoput, u organizaciji koja neodoljivo podsjeća na nacizam. Kako će on tamo završiti? Zašto je sve prevario? Nema vremena za kompletno prepričavanje povijesti, ali trebamo nekakav odgovor.

Je li ovo zaista zadnji film?

Ovo je pitanje koje brine najviše fanova. Pomiriti se s činjenicom da više neće biti Skywalkera baca u očaj milijune okorjelih fanova. Ako je vjerovati Disneyju, to je doista kraj ove sage.

December 27, 2016 - File - CARRIE FRANCES FISHER (October 21, 1956 - December 27, 2016) was an American actress, screenwriter, author, producer, and speaker. She was known for playing Princess Leia in the Star Wars films. Fisher was also known for her semi-autobiographical novels, including Postcards from the Edge, and the screenplay for the film of the same name, as well as her autobiographical one-woman play, and its nonfiction book, Wishful Drinking, based on the show. Her other film roles included Shampoo (1975), The Blues Brothers (1980), Hannah and Her Sisters (1986), The 'Burbs (1989), and When Harry Met Sally (1989). PICTURED:  1977 - MARK HAMILL as Luke Skywalker, CARRIE FISHER as Princess Leia Organa and HARRISON FORD as Han Solo., Image: 309562435, License: Rights-managed, Restrictions: PLEASE NOTE: Entertainment Pictures is not the copyright owner of this or any television or film publicity image, but only provides access to the material. Additional permissions may be required. This image is NOT available for commercial use, only for edi, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Harrison Ford kao Han Solo u "Ratovima zvijezda"

U Disneyju nisu skrivali što su željeli napraviti s “Usponom Skywalkera”, a to je da bude najprofitabilniji film svih vremena i da pretekne “Osvetnike: Završnica”.

Ali, taj film je postigao nevjerojatan završetak koji je povezao priču o glavnim likovima ostavljajući otvorena vrata za snimanje novih filmova. Najava je dakle da će se stvarati novi filmovi s drugim likovima i u nekim drugim svemirima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:52