TRILER

‘Devil All The Time‘: Vjerna adaptacija mračnog romana o vjerskim fanaticima

Camposova je dramaturgija ispolirana, režija bešavna, glumci listom izvrsni

David Roy Pollock američki je "gothic" pisac poznat po nizu proznih knjiga ambijentiranih u istu ruralnu komunu u Ohiju. Najpoznatiji mu je roman "Devil All The Time". Taj izvrsni roman sad je dobio i ambicioznu filmsku adaptaciju dostupnu na Netflixu. "Devil All the Time" zbiva se pedesetih i prati desetak likova iz male ruralne zajednice. Pollockov svijet napučen je sudbinama koje su strašne.

Tu su povratnici iz korejskog rata s PTSP-om, korumpirani šerifi, ludi propovjednici, čak i jedan bračni par serijskih ubojica.

Ono što povezuje sve likove je vjerski fanatizam: jedan od likova tako žrtvuje Bogu sinova omiljenog psa zato da bi suprugu iscijelio od raka. Pollock je - ukratko - crn kao Comac McCarthy, a drastičan kao Flannery O'Connor. Režiser Antonio Campos adaptirao je roman vjerno, poštujući mozaičku strukturu i digresivno pripovijedanje.

Produkcija je očito bila ambiciozna, pa se u filmu pojavljuje hrpa poznatih glumaca (Mia Wasikowska, Jason Clarke, Riley Keogh, Tom Holland). Među njima, najzvučniji je Robert Pattinson.

On izvanredno glumi nesumnjivo najkontroverzniji lik knjige: karizmatičnog propovjednika koji zavodi lokalne djevojke, a onda ih navodi na abortus. Konačni rezultat je film koji je dobar, ali ne i izuzetan. Camposova je dramaturgija ispolirana, režija bešavna, glumci listom izvrsni. No, za knjigu koja je tako iščašena i drastična sve je to možda odveć akademski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:47