UDAR IZ HOLLYWOODA

Disney, Warner Bros. i Sony privremeno prestaju prikazivati nove filmove u Rusiji

Batman i Sonic, dva filma koji su trebali izaći u Rusiji u nadolazeća dva mjeseca.

 Afp
Odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu i humanitarnu krizu koja je nastala kao posljedica ruskog napada.

Holivudski filmski studiji Disney, Warner Bros. i Sony Pictures Entertainment objavili su da privremeno prestaju s prikazivanjem svojih najnovijih filmova u Rusiji, što je odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu i humanitarnu krizu koja je nastala kao posljedica ruskog napada.

Walt Disney Co u ponedjeljak je priopćio da će privremeno prekinuti prikazivanje svojih najnovijih filmova u ruskim kinima, među kojima je i "Crvena panda" studija Pixar Animation.

Samo nekoliko sati nakon Disneyeva priopćenja, WarnerMedia je objavio da će pauzirati s ovotjednim prikazivanjem Batmana u Rusiji. Film se, u sklopu svjetske premijere u Rusiji trebao početi prikazivati 3. ožujka.

Svjetska premijera filma "Sonic: Superjež 2" Paramount Picturesa predviđena je za 8. travnja.

- Buduće poslovne odluke donosit ćemo ovisno o razvoju situacije - stoji u Disneyevu priopćenju.

- U međuvremenu, s obzirom na razmjere novonastale izbjegličke krize, surađujemo s partnerima iz nevladinih organizacija na pružanju hitne pomoći i ostale humanitarne pomoći - piše u priopćenju.

- S obzirom na rusku vojnu akciju u Ukrajini, pauzirat ćemo kada je posrijedi planirano prikazivanje naših filmova u ruskim kino-dvoranama, a to se odnosi i na akcijski film Morbius - objavio je glasnogovornik Sony Pictures Entertainmenta u izjavi poslanoj e-mailom.

Tijekom vikenda, Ukrajinska filmska akademija pokrenula je internetsku peticiju kojom poziva na međunarodni bojkot ruske kinematografije i ruske filmske industrije nakon invazije na Ukrajinu.

Rusija je za Hollywood važno filmsko tržište. U 2021. na ruskim su kino-blagajnama holivudski filmovi uprihodili 601 milijun dolara, što je oko 2,8 posto prihoda od globalne prodaje ulaznica ili, tijekom prošle godine ukupno 21,4 milijarde dolara.

WarnerMedia je objavio da će nastaviti pratiti situaciju, očekujući "brzo i mirno rješenje ove tragedije".

- Ako Sjedinjene Države i njihovi saveznici u ovom trenutku žele odsjeći Rusiju od ostatka svijeta, kako bismo onda mi mogli krenuti dalje i ondje prikazivati svoje filmove? - rekao je za Hollywood Reporter direktor jednog od velikih američkih filmskih studija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 23:59