‘MAMA‘ NAŠIH KVIZOVA

‘Djeco, bilo je sjajno na snimanju svih 1000 emisija Potjere. Ponosna sam kao što bi bio i Lazo!‘

Maja Jurković, Andrea Jukić i Igor Grković
 HRT
U tisućitoj ‘Potjeri‘ natjecatelji su osvojili solidnih 73.500 kuna, a od kreatora showa saznali smo detalje

HRT je večeras emitirao jubilarnu tisućitu 'Potjeru', u kojoj su, baš kao i u prvoj emisiji emitiranoj u listopadu 2013. godine ispred lovca Deana Kotige ponovo sjeli Jakov Kolega iz Kalija, Lidija Brtan iz Cavtata, Zdravko Baljak iz Siska i Miran Buljan iz Splita.

- Zanimljivo je da nitko od njih do 1000. emisije nije uspio pobijediti u 'Potjeri', pa smo ih ponovno mogli sve bez iznimke ugostiti i u ovoj jubilarnoj emisiji. U njoj su osvojili novac, solidnih 73.500 kuna, pa su tako i oni u igračkom smislu zaokružili jedno dugo putovanje. Čestitke i njima na dobroj izvedbi! - kaže urednik 'Potjere' Igor Grković i nastavlja:

- Veliko je ostvarenje što smo došli do 1000. emisije pa bih ponajprije čestitao cijeloj programsko-tehničkoj ekipi koja je više-manje na okupu od početka emitiranja kviza 2013. U tom razdoblju nije zaokružen samo dio kvizaškog, već i dio jednog životnog ciklusa popraćenog dolascima ali i neminovnim, tužnim odlascima. Sad kad smo došli do 1000. emisije prvi nam je cilj zaokružiti desetljeće s 'Potjerom' u udarnom televizijskom terminu. S obzirom na to da gledatelji traže: 'Još!', na dobrom smo putu da dostignemo i taj cilj - kaže Grković, dok Maja Jurković, koja je otpočetka bila voditeljica ovog televizijskog projekta, objašnjava u čemu je specifičnost 'Potjere'.

image
Natjecatelji 1000. epizode 'Potjere'
HRT

- 'Potjera' je vrlo poseban oblik kviza znanja. Ukratko, to je format u kojem četiri natjecatelja svojim znanjem i zajedničkim snagama nastoje kroz dva oblika ispitivanja biti bolji i pobijediti lovca, pobjeći lovcu. No, pred njima nije jednostavna zadaća. To se četvero natjecatelja međusobno ne poznaje i prvi se put vide oko sat vremena prije samog natjecanja, na probi. Iako im valja nastupiti kao tim, doprinos svakoga od njih potpuno je individualan, svatko od njih sam prolazi sve faze odgovaranja, svaki sam donosi svoj izbor i način igranja, svatko je od njih jedinka za sebe, koja tek u završnoj igri kada ih lovac nastoji uhvatiti, u situaciji kad lovac pogriješi ili ne zna odgovor, imaju mogućnost međusobnog konzultiranja kako bi ponudom točnog odgovora zaustavili lovca i vratili ga korak unatrag. Izbor četvero natjecatelja mora zadovoljiti kriterij različitosti generacija i obrazovnih profila, kako bi se u svakoj četvorki našli i 'društvenjaci' i 'prirodnjaci'. Postoje dva oblika ispitivanja: brzopotezno izravno ispitivanje svakog natjecatelja u jednoj minuti te igra na ploči Potjere u obliku pitanja s višestrukim izborom točnog odgovora. Sposobnost snalaženja natjecatelja u ta dva oblika u kratkom vremenskom razmaku neobično je važna. Utvrđeno je, naime, da ljudski mozak drugačije reagira na ta dva oblika te je vrlo mali postotak ljudi (oko 5 posto) kojima je svejedno kako ih se ispituje, a ostatak bolje reagira ili na izravna pitanja ili na pitanja višestrukog izbora točnog odgovora. Izazov je igra višestrukog izbora točnog odgovora na ploči 'Potjere', koji je jedini izravni obračun svakog natjecatelja s lovcem - objašnjava Maja Jurković i nastavlja:

image
Ekipa 'Potjere'
HRT

- Jer ako lovac uhvati natjecatelja na ploči 'Potjere', taj natjecatelj ispada iz daljnjeg natjecanja i u završnoj se igri izravnog ispitivanja u trajanju od dvije minute broj sudionika smanjuje, a tako se smanjuje i prednost skupine natjecatelja pred lovcem. Zato je uvijek potrebno natjecateljima osvijestiti važnost prolaza ploče 'Potjere' i to tim prije što se nizovi pitanja u završnoj igri od dvije minute rade na temelju ukupne slike četvero natjecatelja, pa se ispadanjem nekoga od njih smanjuje i vjerojatnost točnog odgovora na, uvjetno rečeno, pitanja koja su tom natjecatelju bliska. Jer nije svejedno kreće li kompletna četvorka u završnu igru izravnog ispitivanja, dakle, s četiri boda prednosti ili su ostala samo dva natjecatelja sa samo dva boda prednosti. Tu je, naravno, još i pitanje ukupno osvojene visine novčane nagrade, jer se taj iznos, bez obzira koliko je svaki pojedinac pridonio timu, dijeli ravnomjerno na ukupni broj natjecatelja koji dođu do završne igre izravnih pitanja. I tu dolazi do izražaja sklonost timskom radu unutar četvorke, kao i poznavanja samog sebe svakog natjecatelja ponaosob - kaže Maja Jurković koju pitamo je li istina da je njen suprug Lazo Goluža 'Potjeru' zavolio naknadno, odnosno da mu ona na prvu 'nije sjela'.

image
Lazo Goluža i Maja Jurković
Neja Markicevic/Cropix

- Ne, 'Potjera' mu se kao format vrlo svidjela i od početka je bio fan. Redovito ju je pratio i često je slao poruke lovcima koji u 'Potjeri' nisu suradnici voditelja već okosnica emisije. Naime, prirodno je da gledatelji navijaju za natjecatelje, a to čini i voditelj, koji je u 'Potjeri' čuvar pravila i propozicija i tu je da se sve odvije kako treba i na vrijeme, ali i da uspostavi interakciju između natjecatelja i lovaca na adekvatan način. Zato je izbor lovaca i te kako važan. I očekuje se da oni često pobjeđuju. Tim je slađa pobjeda natjecatelja kad do nje dođe. Osim toga, lovci često daju i praktične savjete, a na igračima je hoće li ih prihvatiti ili ne - govori 'mama' mnogih domaćih kviz emisija koja je 'Potjeru' zavoljela od prve.

- Što se mene tiče, 'Potjera' je bila toliko različita od svega ostalog što sam do tada postavljala i predstavljala je nakon dužeg vremena sjajno posložen format u kojem se na svaki 'zašto?' sa strane sam nudio logičan odgovor. Zahvaljujući dobro odabranim suradnicima u svim segmentima formata, kojima i ovom prilikom zahvaljujem na suradnji i stalnim nastojanjima da održe visoku razinu poštovanja svega što smo pri postavljanju 'Potjere' zacrtali, moram reći da sam uživala baveći se 'Potjerom' i njezinom oživljavanju na ekranu. Dakle, veliko da! - 'Potjeru' sam odmah zavoljela, a i dan danas je nastojim pratiti, baš kao što je to volio i moj suprug. I još nešto, zahvaljujem Jošku Lokasu na trudu i ostvarivanju posve svog pristupa 'Potjeri' - nije to bilo lako nakon Tarika! A on je uspio biti drugačiji i samo svoj. Čitavoj ekipi, redakciji i svim suradnicima čestitam na tisuću emisija Potjere - djeco, bilo je sjajno na snimanju! Velika vam svima hvala! - poručuje Maja Jurković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:03