TELEVIZIJA

'DJEVOJKE' Umjetna, dosadna priča o svijetu hipster cura

Prevario sam se misleći da serija ne može biti ispraznija i lažnija od ‘Seksa i grada’. ‘Djevojke’ su me uvjerile - da, može i gore!

Dugo, dugo vremena bio sam uvjeren da je “Seks i grad” potpuno dno televizije. Da se nikada neće proizvesti ništa umjetnije, lažnije, ispraznije, dosadnije i besmislenije od te masovne prevare koja je terorizirala svijet bolno dugih šest sezona. I onda su došla dva filma. I onda reprize svih šest sezona unedogled. Mislio sam da stvarno ne može gore. Ali sam se prevario. HBO (treba napomenuti da su oni napravili i “Seks i grad”) prezentirao je svijetu “Djevojke”. “Seks i grad” za potpuno novu generaciju.

Dvadesetčetverogodišnja Hanna, koju glumi Lena Dunham, trebala bi biti glas te nove, izgubljene generacije. Faks je završila prije dvije godine, još uvijek nije uspjela pronaći posao i financijski je ovisna o roditeljima. Cijela serija počinje u restoranu gdje Hannu roditelji obavijeste da je vrijeme da pokuša nešto sama napraviti, a jedini način da u tome uspije jest da joj prestanu pomagati. Hanna, nakon djetinjastog ispada, odluči kako je jedina ispravna stvar da više ne razgovara s roditeljima. I tu počinjemo učiti o njenoj svakodnevici.

Djevojke dotaknu neke divne probleme generacije koja je stvarno izgubljena i na koju je recesija najviše utjecala. Umjesto da se stvarno bave nedostatkom posla kao motivacijom lika, oni je ostavljaju kao razmaženu klinku bogatih roditelja koja će se kad-tad opet ogrebat’ starcima za pare i aktivno ne tražiti posao dok urla kako hitno mora naći posao.

Umjesto da se pozabave zanimljivim izgledom Lene Dunham i iskoriste je kao priliku za dokazivanjem izgleda realne žene, a ne fotošopiranog modela, Dunham se odluči potpuno nevezano za radnju skidati u svakom kadru u kojem to može. Namjera je bila pokazati da ženskih tijela ima svih veličina i oblika, pretpostavljam. Ali dobili smo silovanje besmislenom golotinjom (znam, zvuči kao oksimoron, ali ovdje definitivno nema smisla). Isto se ponavlja i sa seksom, ljubavi, prijateljstvima. Sve je pretvoreno u potpunu karikaturu realnosti. Baš kao što je i “Seks i grad” napravio karikaturu od urbane zaposlene žene, tako “Djevojke” predstavljaju neki nepostojeći (i nevažni) svijet hipster cura.

No to čak nije ni najgora stvar. Trenutno se kod nas vrti treća sezona ovog promašaja od serije. Treća sezona koja je izgubila bilokakve naznake spontanosti i iznenađenja, pa sada imamo pola sata deprimiranih curica koje žele uvjeriti ljude da su one novo lice feminizma, a zapravo su ljudi natjerani gledati dosadnu propovijed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:32