FILMSKI FESTIVAL

‘Dnevnik velikog Perice‘ u Sarajevu proglašen najboljom regionalnom komedijom

Otokar Levaj, Mirjana Bohanec Vidović, Živko Anočić, Csilla Barath Bastajić
 Srdjan Vrancic/Cropix
Nagrada za najbolju regionalnu dramsku seriju pripala je "Porodici", koja prikazuje posljednje dane na slobodi Slobodana Miloševića

Hrvatska serija "Dnevnik velikog Perice" dobitnik je nagrade "Srce Sarajeva" za najbolju komediju koju od ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival.

SFF je ove godine uspostavio novu kategoriju nagrada za televizijske serije s ciljem promoviranja najkvalitetnije regionalne televizijske produkcije i njihovoh autora, glumaca i glumica te potivanje njihova međunarodnog plasmana.

U konkurencijama je bilo 16 serija a o dobitnicima je odlučivao žiri kojega je činilo 400 filmskih i televizijskih profesionalaca s područja bivše Jugoslavije. Najbolja ostvarenja izabrana su online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija.

Serija "Dnevnik velikog Perice" produkcijske kuće Croatia Film premijerno je prikazana u ožujku i travnju ove godine u programu Hrvatske televizije (HTV), a serija je nastala na tragu kultnog filma Kreše Golika "Tko pjeva tlo ne misli".

Šest epizoda kroz priču o obitelji Perice Šafraneka, dječaka iz Golikovog filma, portretiraju život u Zagrebu 60-tih godina prošlog stoljeća.

Redatelj serije je Vinko Brešan, a scenaristi su Renato Baretić, Emir Imamović Pirke i Albino Uršić. Glavne uloge igraju Živko Anočić, Csilla Barath Bastajić, Dušan Bućan, Iva Babić, Mirjana Bohanec Vidović, Otokar Levaj i Nikola Kojo.

image
Nagradu "Srce Sarajeva" koja je uručena seriji "Dnevnik velikog Perice" preuzela je producentica Una Zima
Željko Zima

Nagrada za najbolju regionalnu dramsku seriju pripala je "Porodici", ostvarenju iz Srbije koje kroz pet nastavaka prikazuje posljednje dane na slobodi bivšeg srbijanskog čelnika Slobodana Miloševića, čovjeka odgovornog za ratove na području bivše Jugoslavije i za brojne zločine koji su tada počinjeni.

Milošević, čiji lik tumači izvrsni Boris Isaković, nakon poraza na izborima 2000. godine zajedno sa svojom suprugom Mirom Marković, koju glumi Mirjana Karanović, te kćeri Marijom izoliran u vili na beogradskom Dedinju suočava se s činjenicom da je došlo vrijeme za podnošenje računa za sve što je radio dok je bio na vlasti.

Isaković je za ulogu Miloševića proglašen najboljim glumcem a Jasna Đuričić najboljom glumicom za ulogu koju je ostvarila u seriju "Grupa", također u srbijanskoj produkciji.

"Ovo je jedan od važnijih koraka koje radimo u promociji audio-vizualnog sektora kako bismo pokušali ohrabriti emitere i sve one koji mogu sudjelovati u financiranju kako bismo mogli promovirati ovu kreativnu industriju", kazao je direktor SFF Mirsad Purivatra tijekom svečanosti proglašenja najboljih regionalnih serija i glumaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 06:43