NAKON 11 DANA

DODIJELJENE NAGRADE NA FILMSKOM FESTIVALU U CANNESU Zlatnu palmu osvojio južnokorejski film 'Parasite', Tarantino izvisio, nagradu dobio i Banderas

 REUTERS

Južnokorejski film „Parazit“ redatelja Bong Joon-hoa pobjednik je 72. filmskog festivala u Cannesu. Žiri kojim je predsjedao meksički redatelj Alejandro Gonzalez Inarritu dodijelio je glavnu festivalsku nagradu - Zlatnu palmu - toj crnoj komediji o skupini siromaha koja postupno preuzme bogataško kućanstvo.

Drugu festivalsku nagradu - grand prix žirija - prvi je put u povijesti dobila crna žena. Riječ je o senegalskoj redateljici Mati Diop koja je nagrađena za svoj filma „Atlantique“.

Glumačke nagrade dobili su Antonio Banderas za ulogu u filmu „Bol i slava“ Pedra Almodovara, te Britanka Emily Beecham za film „Little Joe“ Austrijanke Jessice Hausner.

Nagradu za režiju dobili su Belgijanci braća Dardenne za film „Mladi Ahmed“, nagradu za scenarij Francuskinja Celine Sciamma za film „Portret djevojke u vatri“, a nagrade žirija dobili su još tri filma: brazilski „Bacarau“, „Jadnici“ Francuza Ladja Lyja, te „To mora da je raj“ Palestinca Elije Suleimana.

Nagradu za najbolji prvi film „Zlatna kamera“ dobio je Gvatemalac Cesar Diaz za film „Naše majke“.

Dva filma koja su se spominjala kao značajni favoriti - Tarantinov „Bilo jednom u Hollywoodu“ i „Skroviti život“ Terrencea Malicka - ostali su bez nagrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:21