PRIČA O KUSTOSU MUZEJA

DODJELA U BERLINU Film 'Kvadrat' švedskog redatelja Rubena Ostlunda pobjednik je 30. Europskih filmskih nagrada

Tim 'Kvadrata' slavi osvojenu nagradu, 9.12.2017.
 Tobias Schwarz / REUTERS

Film „Kvadrat“ švedskog redatelja Rubena Ostlunda pobjednik je 30. Europskih filmskih nagrada koje su dodijeljene u subotu navečer u Berlinu. Politička satira švedskog režisera osvojila je nagrade EFA za najbolji film, režiju, scenarij, za najbolju europsku komediju, najbolju scenografiju, te za najbolju mušku ulogu, koju je ponio glavni glumac filma, Danac Claes Bang.

Nagradu za najbolju žensku ulogu ponijela je Mađarica Alexandra Borbely za film „Tijelo i duša“.

Najboljim dokumentarcem proglašen je poljski film „Pričest“ Anne Zamecke, a najboljim animiranim „U potrazi za Vincentom“ poljsko britanskog autorskog para Dorota Kobiela i Hugh Welchman. Najboljim debitantskim filmom proglašen je „Lady Macbeth“ britanskog režisera Williama Odlroyda.

Nagradom EFA za doprinos europskim koprodukcijama nagrađen je u subotu i istaknuti europski producent podrijetlom iz Hrvatske, Riječanin Čedomir Kolar.

Film „Kvadrat“ priča je o kustosu muzeja suvremene umjetnosti koji se uplete u niz neprilika kad u imigrantskog kvartu Stockholma pokušava pronaći čovjeka koji mu je ukrao mobitel. Kroz taj zaplet, Ostlund analizira ideologiju suvremene europske srednje klase, ideologiju suvremene umjetnosti, ali i granice solidarnosti i snošljivosti u zapadnom društvu. Pobjeda švedskog filma nije iznenađenje: „Kvadrat“ je već osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, a uoči dodjele nagrada EFA imao je i najviše nominacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:50