U VINKOVCIMA

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠEN 13. DORF Najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji proglašen film 'Putnici' hrvatske redateljice Tine Šimurine

Tina Šimurina
 Tomislav Krišto / CROPIX

Dodjelom nagrada i priznanja završen je u subotu navečer u Lapidariju Gradskoga muzeja u Vinkovcima 13. Festival dokumentarnog rock filma (DORF) gdje je najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji proglašen film "Putnici" hrvatske redateljice Tine Šimurine.

Na 13. DORF-u je od 19. do 24. kolovoza prikazano 13 glazbenih dokumentarnih filmova iz sedam zemalja od kojih se šest filmova iz Hrvatske, Srbije i Slovenije natjecalo za najbolji film u regionalnoj konkurenciji.

Najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji proglašen je film "Putnici", hrvatske redateljice Tine Šimurine, a posebno priznanje dobio je film "Times of Great Depression" hrvatskoga autora Vladimira Gojuna.

Stručni žiri kojega su činili redatelj Miroslav Sikavica, fotografkinja Marina Paulenka i kompozitor Matej Meštrović naveo je u obrazloženju nagrade da je film Tine Šimurine "romantični dokumentarni film simpatične nezgrapnosti i zaigranosti o putovanju jednoga skulpturalnog umjetničkog projekta, reciklažnih i kaširanih lutki prirodnih proporcija koje metaforički govore o krhkosti i nepredvidljivosti života, snažnoj ljubavnoj priči i turbulentnoj sudbini njihova autorskoga para - zabranjenoj ljubavi dvoje pankera 80-tih godina na zagrebačkoj sceni koje je kao adolescente spojila punk supkultura, a razdvojile konzervativne obitelji i represivno društvo da bi im se životni putovi i srodne duše spojile 25 godina poslije".

Gojunov film ocijenjen je pak kao "moćan, intimističan film o Adamu Semijalcu, senzibilnom i iznimnom bluesmanu iz Zagreba, čija melankolična gitara i glas zvuče kao da dolaze s delte Mississippija".

Ovogodišnju DORF 2019 nagradu za životno djelo, koju dodjeljuje organizator DORF-a, dobio je srbijanski redatelj Slobodan Šijan, a nagradu za doprinos undergroundu glazbenik Antonije Pušić, umjetničkog imena Rambo Amadeus.

Sve tri nagrade su unikatne, a izradio ih je splitski kipar Miro Župa.

Na ovogodišnjem DORF-u uz filmove iz Hrvatske, Srbije i Sloveniji, prikazani su i filmovi iz SAD-a, Velike Britanije, Kanade i Kazahstana, održano je osam hrvatskih i jedna svjetska premijera filmova, a u off-programu održana je i promocija knjige, izložba fotografija kao i DJ nastup.

Ovogodišnji DORF, zajedno s paralelno održanim 7. Antičkim filmskim večerima, činio je Vinkovački filmski tjedan, kulturnu manifestaciju koja je u Lapidarij Gradskog muzeja privlačila publiku specifičnog filmskoga i glazbenoga ukusa.

Festival dokumentarnog rock filma organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, a partneri mu je bio Gradski muzej Vinkovci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:50