NAGRADE ZLATNI MEDVJED

Dokudrama Tanovića najnagrađivaniji film festivala u Berlinu

Bosnian director Danis Tanovic poses backstage with his Jury Grand Prix Silver Bear award for his movie "Epizoda u zivotu beraca zeljeza" (An Episode in the Life of an Iron Picker) at the 63rd Berlinale International Film Festival in Berlin February 16, 2013. AFP PHOTO / POOL/ THOMAS PETER
 AFP

Film “Poza djeteta” rumunjskog redatelja Calina Petera Netzera pobjednik je 63. filmskog festivala u Berlinu koji je završio u subotu navečer dodjelom nagrada u berlinskoj Festivalskoj palači.

Film o majci arhitektici koja pokušava izbaviti od zatvora sina koji je automobilom pregazio dijete osvojio je Zlatnog medvjeda koji dodjeljuje međunarodni žiri kojim je predsjedao kineski redatelj Wong Kar-wai. Isti film osvojio je i nagradu međunarodne kritike FIPRESCI.

Razloga za trijumf ima, međutim, i bosanski režiser Danis Tanović. Njegova dokudrama “Epizoda u životu berača željeza” ukupno je najnagrađeniji film festivala: film je osvojio Srebrenog medvjeda, Rom naturščik Nazif Mujić koji u filmu glumi sam sebe nagrađen je za najbolju mušku ulogu, a film je dobio i nagradu ekumenskog žirija kršćanskih filmskih kritičara.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Argentinka Paulina Garcia za film “Gloria”, nagradu za režiju Amerikanac David Gordon Green za film “Prince Avalanche”, a onu za scenarij utamničeni iranski režiser Jafar Panahi, za film “Padre”.

Srebrenog medvjeda i nagradu “Alfred Bauer” za umjetnički doprinos dobio je i kanadski film “Vicky + Flo” Denisa Cotea. Posebnu nagradu žirija za tehničke doprinose (kameru, dizajn, montažu, glazbu i kostimografiju) dobio je kazački film “Lekcije iz harmonije” Emira Baigazina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 09:32