THE LAST DANCE

DOKUMENTARAC KOJI JE HIPNOTIZIRAO SVIJET Amerikanci složili i menu za gledanje serije: 'Uživajte uz Jordanov hot dog i Kukočevu hrvatsku goveđu juhu'

 AFP
 

Dok su prve dvije epizode The Last Dancea dale dublji uvid kako je i te kako kuhalo u šampionskim Bullsima, druge dvije su se posvetile prvom istinskom vanjskom neprijatelju - Detroit Pistonsima.

U dvjema epizodama koje su u Europi emitirane danas, gledatelja se pobliže upoznaje i s Dennisom Rodmanom i trenerom Philom Jacksonom te njihovoj iznenađujućoj poveznici, Indijancima.

Sramežljiv i pomalo naivan, nisu prve asocijacije na Rodmana, no takav je još tada bio mladić kojega su s 27. mjesta draftirali Detroit Pistonsi, koje je Rodman napustio s hrpom tetovaža, piercinga, šarene kose i reputacijom najkontroverznijeg igrača lige.

I dok su itekako zanimljive Rodmanove alkoholne eskapade van parketa, kao i Jacksonove trenažne zen metode i "triangle offense" koji je uz pomoć Texa Wintera implementirao u igru Bullsa, najviše pažnje su u dvije nove epizode zaradili okršaji Bullsa s Pistonsima.

Bad Boysi, kako su ih zvali, momčad koja je protivnike slamala grubom i agresivnom obranom i pored koje se niti Jordan u početku nije mogao najesti kruha. Prevođeni Isiahom Thomasom Pistonsi su bili nepremostiva prepreka Jordanovim Bullsima krajem 80-ih i početkom 90-ih.

Nakon drugog poraza zaredom u finalu Istoka, Bullsi su promijenili pristup, prije svega Michael Jordan. Iako nikada do tada nije radio s utezima, Jordan je odlučio da želi uzvratiti nemilosrdnim Pistonsima koji su ga ozbiljno batinali tokom iscrpljujućih serija. Nakon što je ojačao i prihvatio u potpunosti Jacksonove postavke napada, Jordan je poveo Bullse u novi pokušaj. Rezultat je bila "metla" nad Pistonsima u finalu Istoka, nakon kojih su Bad Boysi uvrijeđeno pobjegli s terena bez da su se rukovali s momčadi Chicaga. Michael Thomasu to nije zaboravio, unatoč tome što je te godine stigao do svog prvog naslova.

- To je sve sra***, sve što sada kaže znate da nije istina. Imao je dovoljno vremena da razmisli o tome, a mišljenje mu je promijenila reakcija javnosti. Pokažite mi što god želite, ali ne možete me uvjeriti da nije šu***. Godinu ranije sam nakon poraza u sedmoj utakmici svima čestitao. Godinu prije isto. Dvije godine u nizu kada su nas dobili. Postoji određeno poštovanje u igri, sportski duh, priča Jordan u serijalu.

Manjak sportskog duha skupo je koštao Thomasa... Iako je tada, uz Magica Johnsona, Thomas slovio za ponajboljeg playmakera lige, jedinica Detroita se nije našla na popisu legendarnog Dream Teama.

Osim što je Američki košarkaški odbor tada htio uključiti i nekoliko bijelaca u momčad, pa su osim Thomasa ispali i igrači poput Dominiquea Wilkinsa i Shaquillea O’Neala, istina je da Jordan nije htio igrati u istoj momčadi s Thomasom. Toj ideji su se priklonili i Pippen, ali i Magic koji je bio blizak s Thomasom i Isiah se nije našao u avionu za Barcelonu.

Osim poteškoća oko osvajanja prvog naslova Bullsa, u druge dvije epizode Toni Kukoč ponovno nije dobio puno prostora, ali pojedini komentari na društvenim mrežama onih koji su se dokopali gotovo svih nastavaka serije, govore da će i Toni dobiti zaslužene minute u dokumentarcu.

A kako popularnost serijalu sve više raste, tako se rađaju i nove ideje za zaradu.

- Svi koji gledaju seriju moraju jesti i prikladnu hranu, tako smo osmislili meni inspiriran Last Danceom, govori Matt Poley, suvlasnik catering firme iz LA-a. Tako se u ponudi može dobiti hot dog inspiriran Jordanom, Rodmanovo vegansko jelo od mrkve, te hrvatska goveđa juha kojom se slavi Kukoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:33