73. BERLINALE

Dokumentarac ‘Na Adamantu‘ redatelja Nicolasa Philliberta pobijedio na filmskom festivalu u Berlinu

Nicolas Philibert

 Tobias SCHWARZ/AFP
Pobjednički film prati jedan dan u centru za skrb o dementnim starijim osobama u centru Pariza

Film „Na Adamantu“ francuskog redatelja Nicolasa Philliberta pobjednik je 73. filmskog festivala koji je u subotu navečer završio u Berlinu.

Pobjednički film „En Adamant“ dokumentarac je koji prati jedan dan u centru za skrb o dementnim starijim osobama u centru Pariza. Međunarodni žiri kojim je predsjedala glumica Kristen Stewart francuskom je dokumentarcu udijelio glavnu festivalsku nagradu - Zlatni medvjed.

image

Kristen Stewart i Francine Maisler

John MACDOUGALL/AFP

Srebrenog medvjeda (Veliku nagradu žirija) dobio je istaknuti domaći, berlinski redatelj Christian Petzold. Njegov nagrađeni film „Roter Himmel“ (Crveno nebo) prati skupinu mladih intelektualaca koji su u ladanjskoj kući na Baltiku. Njihova se dokolica promijeni kad u blizini kuće izbije golemi šumski požar.

Osim Petzolda još je jedna pripadnica tzv. berlinske škole dobila nagradu: Angela Schanelec nagrađena je za najbolji scenarij za film „Muzika“.

Drugog Srebrenog medvjeda - nagradu žirija - dobio je iskusni, no ne tako poznati 66-godišnji portugalski redatelj Joao Canijo. Njegov film „Mal Viver“ (Loše življenje) prati nekoliko odnosa majki i kćeri,a tijekom festivala dobio je najviše pohvala kritike.

image

Laureati 73. Berlinalea

John MACDOUGALL/AFP

Nagradu za režiju dobio je francuski veteran Phillipe Garrel za film „Velika kočija“ koji se odvija u svijetu lutkarstva.

Nagradu za najbolju ulogu žiri je dao baskijskoj dječjoj glumici Sofiji Otero za film „20.000 vrsta pčela“ redateljice Estibaliz Urresola Solaguren.

Nagradu žirija (FIPRESCI) dobio je australski redatelj Rolf de Heer za film „Opstanak blagosti“ (Survival of Kindness).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:38