Motovun

Dokumentarac o skupini tragača za dragocjenim tartufima u Pijemontu otvara ovogodišnji Festival

”Lovci na tartufe”
Film otvaranja tek je početak talijanskih priča, jer su u ovogodišnjem programu još tri talijanske premijere


Dokumentarnim filmom "Lovci na tartufe" Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa otvara se ovogodišnji Motovun Film Festival, koji će se održati od 27. do 31. srpnja u srcu 'zemlje tartufa' - Motovunske šume.
Film, premijerno prikazan na prestižnom festivalu u Sundanceu, govori o skupini iskusnih stručnjaka iz talijanskog Pijemonta, tragača za rijetkim i dragocjenim tartufima za kojima žude najbogatiji svjetski kuhari i gurmani.
"Dok se za njihovu lovinu otima bogati i mondeni kulinarski svijet, oni žive životom skromnih osobenjaka, zaljubljenih u svoje pse tragače, lukavo i šutljivo štiteći svoj svijet od pohlepe", napominje se u najavi.
U suradnji s istarskom udrugom tartufara, već prvog dana festivala obilježit će se Dan tartufa uz druženje i pripadajuće delicije od ovog traženog gomolja.
Organizatori kažu da je film otvaranja tek početak talijanskih priča, jer su u ovogodišnjem programu i tri talijanske premijere s odličnim recenzijama na prestižnim festivalima.
S Venecijanskog festivala stiže dobitnik nagrade za najbolji scenarij, "Grabežljivci" redatelja Pietra Castellitta, crnohumorna priča o dvije naizgled nespojive obitelji.
Jedni su buržujski intelektualci, a drugi proleterski fašisti, no "radikalni čin dovest će ih do obračuna koji otkriva da nitko nije onakav kakvim se čini, ali svi smo mi na kraju grabežljivci".
Film "Padrenostro", smješten u olovnim 70-ima i temeljen na stvarnom događaju iz djetinjstva redatelja Claudija Nocea, prati načelnika policije koji je, nakon što je ranjen u terorističkom napadu, postao ranjiv i nesiguran, a njegov sin potraži utjehu u prijateljstvu koje će mijenjati živote. Glavni glumac Pierfrancesco Favino nagrađen je u Veneciji za najbolju ulogu.
S posebnim priznanjem Federacije talijanskih kinoklubova iz Venecije dolazi i film "Assandira" popularnog sardinijskog redatelja Salvatorea Mereua koji govori i o za nas aktualnoj temi - utjecaju suvremene turističke industrije na tradicionalne zajednice i životnim promjenama koje ona donosi.
Glavni junak tradicionalni je talijanski seljak, a njegov sin i snaha vraćaju se iz Berlina s idejom da njegovo imanje pretvore u lukrativni turistički kompleks.
Filmovi se prikazuju u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu, a osim u glavnom natjecateljskom programu, koji će predstaviti osamnaest premijernih naslova, talijanski će autori biti zastupljeni i u dječjem programu [email protected] (Buzetu, od 22. do 25. srpnja), kao i u kratkometražnom programu, čiji će pobjednik i ove godine konkurirati za nagradu Europske filmske akademije.
Cjeloviti festivalski program bit će objavljen 1. srpnja, kada počinje i pretprodaja ulaznica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 10:20