VELIKO IZNENAĐENJE

Dokumentarni film ‘Veće od traume‘ pobjednik 70. pulskog filmskog festivala. No, jednom je filmu učinjena velika nepravda

Film „Veće od traume“ prvi je čisto dokumentarni film koji je osvojio glavnu pulsku nagradu

Nagradu žirija za režiju osvojio je Juraj Lerotić za film „Sigurno mjesto“ koji je uoči festivala bio izdvajan i kao glavni favorit

Dokumentarni film „Veće od traume“ redateljica i scenaristica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski pobjednik je 70. pulskog filmskog festivala koji je završio u subotu navečer. Službeni festivalski žiri kojim je predsjedala glumica Nives Ivanković, a koji je bio u sasvim ženskom sastavu, nagradu je dodijelio dokumentarcu koji se bavi terapijom i borbom protiv traume žena silovanih u ratu u Vukovaru.

Nagradu žirija za režiju osvojio je Juraj Lerotić za film „Sigurno mjesto“ koji je uoči festivala bio izdvajan i kao glavni favorit. Glavni glumac Lerotićevog filma Goran Marković nagrađen je za najbolju mušku ulogu, a „Sigurno mjesto“ nagrađeno je i za najbolju kameru (Marko Brdar).

Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila Tihana Lazović za film „Samo kad se smijem“ Vanje Juranić. Nagradu za scenarij - što je svojevrsno iznenađenje - osvojili su Luka Rukavina i Roni Žulj za 3D animirani film „Cvrčak i mravica“. Isti je film nagrađen i za najbolju glazbu, a tu su nagradu ponijeli Vjeran Šalomon i Coco Mosquito.

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Krešimir Mikić za film „Escort“ Lukasa Nole. Taj je film nagrađen i za scenografiju (Ivan Veljača).

S nekoliko se nagrada kući vraća i film „Garbura“ Josipa Žuvana. Za ulogu u tom filmu nagrađena je sporedna glumica Ivana Roščić, film je nagrađen za specijalne efekte, a redatelj Žuvan dobio je i nagradu Breza za najboljeg debitanta.

Film „Tragovi“ Dubravke Turić nagrađen je za montažu, masku i oblikovanje zvuka. „Dnevnik Pauline P.“ Nevena Hitreca dobio je nagradu za kostimografiju (Ivana Zozoli Vargović) .

Žiri je dodijelio nagrade i u programu manjinskih koprodukcija s hrvatskim udjelom. U tom programu nagrađen je još jedan dokumentarac: „Dossier Labudović: nesvrstani“ srpske redateljice Mile Turajlić. Žiri je nagradio i dvoje glumaca iz manjinskog programa: Kseniju Marinković za film „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, te Adnana Omerovića za „Najsretnijeg čovjeka na svijetu“ Teone Strugar Mitevski. Žiri je posebno nagradio još jednu glumicu iz tog filma, Jelenu Kordić Kuret.

Premda je „Veće od traume“ cijenjeni dokumentarac s nemalim festivalskim pedigreom i prethodnim nagradama, pobjeda tog filma prilično je iznenađenje.

„Veće od traume“ prvi je čisto dokumentarni film koji je osvojio glavnu pulsku nagradu. Godine 2019. glavnu je pulsku nagradu osvojio film „Dnevnik Diane Budisavljević“, ali on je bio igrano-dokumentarni hibrid.

Cjelovečernji dokumentarci dugo nisu bili ni uvrštavani u pulski glavni program, u njemu se i danas pojavljuju sporadično, a nemaju ni danas svoju zasebnu nagradu.

Žiri se odlučio nagradu dati manje razvikanom i izglednom filmu, a ne igranim filmovima koji su premijeru imali po prestižnim festivalima kao što su Locarno („Sigurno mjesto“), San Sebastian („Garbura“) ili Tallinn („Pelikan“).

Činjenica da zanimljivi i neortodoksni film „Pelikan“ Filipa Herakovića nije dobio a ma baš ni jednu od brojnih službenih nagrada možda je i najveća nepravda koju je načinio ovogodišnji žiri.

Među gubitnike svakako spada i komedija „Sedmo nebo“ Jasne Nanut koja se svidjela i publici i kritici, ali je žiri nije nagradio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:30