OTKRIJ, ZAPAMTI I PODIJELI

DOMAĆI FILMSKI KLASICI Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se u 30 kina

 
'Breza' Ante Babaje

ZAGREB - Uz filmske klasike i izložbu filmskih plakata u trideset kina 27. listopada će se i u Hrvatskoj obilježiti Svjetski dan audiovizualne baštine, koji se ove godine održava pod sloganom "Audiovizualna baština: Discover, Remember and Share".

 

U hrvatskom programu manifestacije kojoj je cilj jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog nasljeđa, prikazat će se, među ostalim, hrvatski filmski klasik, "Breza" Ante Babaje. 

 

Babajin film iz 1967. godine, nastao prema noveli Slavka Kolara, priča o životu u nemilosrdnoj seoskoj sredini, osvojio je Brončanu arenu na Pulskom festivalu, Velimir Bata Živojinović je dobio Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu, a Tomislav Pinter Zlatnu arenu za kameru. 

 

Za mlađu publiku tu je film "Tajna starog tavana" iz 1984. Vladimira Tadeja o dvojici radioamatera čije ljetovanje na otoku Hvaru prerasta u avanturu u koju se zbog moćnog oružja upliće Međunarodna špijunska organizacija.  

 

U glavnim ulogama su Mario Mirković i Jiri Guryca, koji glumili uz bok s legendama domaćeg glumišta, Borisom Dvornikom, Špirom Guberinom, Petrom Jelaskom, Mijom Oremović, a u jednoj od uloga pojavljuje se i tada dvanaestogodišnji Rene Bitorajac.  

 

Osim projekcija u 24 kina će se održati prigodna izložba 22 plakata starih hrvatskih filmova, "Družbe Pere Kvržice", "Tko pjeva zlo ne misli", "Bitka na Neretvi" (kojeg je napravio Picasso), "Imam 2 mame i 2 tate", "Kiklop", " Samo jednom se ljubi", "Vlak u snijegu" i drugih. 

 

UNESCO je 2005. godine 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, otkad vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije svake godine diljem svijeta organiziraju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa.

 

Obilježavanje tog dana u Hrvatskoj organiziraju Kino mreža i Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka), a financijski podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova i Grad Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2020 20:14