TRIJUMF DANE BUDISAVLJEVIĆ

DOMINACIJA KAKVA SE NE PAMTI GODINAMA Film temeljen na dnevnicima humanitarke koja je u NDH spasila 10.000 srpske djece osvojio ključne nagrade u Puli

u krugu: Dana Budisavljević
 

Film „Dnevnik Diane Budisavljević“ redateljice Dane Budisavljević apsolutni je pobjednik 66. filmskog festivala u Puli. Film temeljen na dnevnicima humanitarke koja je tijekom nacističke NDH spasila 10 tisuća srpske djece osvojio je nagradu za najbolji film službenog natjecateljskog žirija. Film Dane Budisavljević osvojio je također Zlatne arene za režiju, glazbu i montažu.

„Dnevnik Diane Budisavljević“ osvojio je uz nagrade žirija i nagradu publike s prosječnom ocjenom 4,9, kao i nagradu međunarodnog žirija kritičara FEDEORA. Film Dane Budisavljević prvi je film u novijoj povijesti Pule koji je osvojio nagradu i žirija i publike i kritike. Također, to je prvi film ženske autorice koji je pobijedio u Puli još od Soje Jovanović 1959.

Biljana Blivajs / CROPIX
Dana Budisavljević

Nagradu za scenarij dobio je Mate Matišić za film „Koja je ovo država“ Vinka Brešana. Za ulogu u tom filmu nagradom je za najbolju mušku ulogu nagrađen Krešimir Mikić. Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je beogradska glumica Hristina Popović za ulogu u komediji „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“.

Dvije nagrade za sporedne uloge dobili su glumci uz Vrdoljakovog filma „General“- Borko Perić i Olga Pakalović. Uz te dvije glumačke nagrade, „General“ je još dobio i nagradu za specijalne efekte.

Žiri je izdašni nagradio i komediju „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ koja je uz nagradu Hristini Popović nagrađena za scenografiju, kostimografiju i masku. Redatelj tog filma Predrag Ličina nagrađen je i nagradom za najboljeg debitanta „Breza“. Nagradu za kameru dobio je Sven Pepeonik za „Moj dida je pao s Marsa“, a za zvuk Dinko Domitrović za „F20“ Arsena Ostojića.

Uvjerljiva pobjeda „Dnevnika Diane Budisavljević“ nije iznenađenje, s obzirom da su u Puli i struka i publika film primili jako dobro. Iznenađenje je tek to što je žiri potpuno preskočio „Sam samcat“ Bobe Jelčića, jedan od cjenjenijih filmova u nacionalnoj konkurenciji.

U konkureniji manjinskih koprodukcija, nagrada žirija odlazi u Nizozemsku, filmu „Raphael“ Bena Somborgarta. Nagradu za režiju dobila je Makedonka Teona Strugar Mitevska za film „Bog postoji i ime mu je Petrunija“, a za najbolju ulogu Judita Franković za ulogu u slovenskom filmu „Izbrisani“ Mihe Mazzinija. Juditi Franković nagradu je dao i žiri inozemne kritike, koji je pak za najbolji film među manjinskim koprodukcijama proglasio „Šavove“ Miroslava Terzića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:32