FILMSKI FESTIVAL U PULI

'DOPUNSKA NASTAVA' Triler s elementima komedije o talačkoj situaciji u jednoj školi

 

Nacionalna je konkurencija 66. Pule uz “Dnevnik Diane Budisavljević” donijela i film “Dopunska nastava” redatelja Ivana Gorana Viteza. Riječ je o trileru s elementima komedije koji se bavi talačkom situacijom u osnovnoj školi u provincijskom hrvatskom gradu.

Junak filma ogorčeni je otac (Milivoj Beader) kojem je uskraćeno skrbništvo. Na kćerin rođendan on upada u školu s tortom, barbikom i lovačkom puškom i zatoči kćerin razred ne bi li organizirao bizarnu “rođendansku proslavu”. Školu uskoro opkoli policija, a među policajcima je i roditelj jedne zatočene učenice (Marko Cindrić).

Stvar se zapetlja kad za opsadu dozna lokalni gradonačelnik (Željko Königsknecht​). Kako je bivša žena otmičara (Marina Kostelac) sestra njegovog političkog konkurenta, i on nastoji politički ušićariti. Iz te konstelacije Vitez stvara jako zamršen i ne uvijek baš sasvim uvjerljiv zaplet.

“Dopunska nastava” očit je pokušaj da se čisti žanrovski triler fuzira s nešto crne komedije na način kako to radi - pada nam prvi napamet - Alex de la Iglesia. Kao zamisao to zvuči zanimljivo, no rezultat i nije ispao najbolji. Vitez sebi previše uzima slobodu nategnutog fabuliranja koju komedija trpi, no film mu nije toliko smiješan da bi prošao kao komedija, a ne funkcionira ni na bazičnoj trilerskoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:25