TV PREPORUKA

Duboko tragična epizoda o požaru koji se dogodio 28. ožujka 1975. na ginekološkom odjelu...

'Požar u rodilištu'
U mnoštvu zabavnog sadržaja kojim su trenutačno preplavljeni TV programi, ljubitelji domaćih dokumentaraca nemaju osobiti izbor.

U mnoštvu zabavnog sadržaja kojim su trenutačno preplavljeni TV programi, vjerojatno u nastojanju da malo razvedre i tmurnu realnost i tmuran studeni, ljubitelji domaćih dokumentaraca nemaju baš neki osobiti izbor. Baš zato čim se nešto kvalitetno te vrste ipak nađe na televizijskom rasporedu, teško da će proći nezamijećeno. Upravo to se dogodilo i s drugom sezonom dokumentarnog serijala Arsena Oremovića "Nesreća".

Već po samom naslovu tog šesterodijelnog serijala sasvim je jasno, naravno, o čemu se radi. Teme su nevesele, duboko tragične dapače. Autor se ovoga puta pozabavio iskakanjem nagibnog vlaka u Rudinama 2009., što je i otvorilo drugu sezonu, sudarom školskog autobusa i vlaka u Pojatnom 1989., ali i nekim nesrećama desetljećima starima, ne samo zaboravljenima, već i zataškanima.

Takva je, primjerice, bila ona emitirana prošli ponedjeljak, nazvana "Jame straha", koja govori o dvije velike nesreće na području Raše i Labina, u kojima je stradalo gotovo 300 ljudi. Prva se dogodila 1940., druga 1948., u vrijeme Jugoslavije i o njoj se vrlo malo znalo. No, Oremović je baš kao i za druge svoje nesreće uspio naći svjedoke vremena, ući u arhive, razgovarati sa stručnjacima... Ušao je i u tu "jamu straha", napravio, zapravo, sve što i takva tema, ali i forma zahtijeva.

Uklopljeni su i igrani dijelovi, ništa pretjerano, ali dovoljno da ostavi dojam tuge, čemera i jada. Kako redateljski tako i u postprodukciji, uspio je u epizode ugraditi neizvjesnost, pa na trenutke imate osjećaj da gledate triler.

Ovaj ponedjeljak preostala je posljednja epizoda, nazvana "Požar u rodilištu". Radi se o velikoj tragediji koja se dogodila 28. ožujka 1975. godine u sobi na ginekološkom odjelu riječke bolnice "Dr. Zdravko Kučić", gdje je planuo požar u kojem su stradale 23 bebe.

Izložba "Otpusno pismo"

Zagreb, ADU Galerija f8, Trg Republike Hrvatske 8, 20.00 h; ulaz slobodan

U ADU Galeriji f8 večeras se otvara izložba fotografija "Otpusno pismo" profesora zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Darija Petkovića. Riječ je o bolničkom fotografskom dnevniku umjetnika, nastalom tijekom mjesec dana boravka u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u jedinici intenzivnog liječenja zbog infekcije koronavirusom.

image
Otpusno pismo

Opera "Čarobna frula"

Zagreb, HNK, Trg Republike Hrvatske 15, 19.30 h; ulaz 90/160 kn

Na repertoaru HNK večeras je na rasporedu "Čarobna frula", opera ispričana u formi bajke. Posljednji operni uradak genijalnoga skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta iznimno je djelo koje u sebi ujedinjuje sve najbolje osobine jednoga od najvećih skladatelja u povijesti, koji je u formi bajke ispričao priču o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi i iskrenosti nad intrigama, zloćom i smrću. "Čarobna frula" jedan je od vrhunaca operne umjetnosti i izazov je kako za izvođače, tako i za publiku. Nastala je na njemački libreto Emanuela Schikanedera, a praizvedena je 30. rujna 1791. u Beču, samo dva mjeseca prije Mozartove smrti. Oblikovana u dva čina, "Čarobna frula" na prvi se pogled čini jednostavnom bajkom o borbi dobra i zla. Međutim, ispod površine se skriva kompleksna alegorija o potrazi za mudrošću i prosvjećenjem u duhu tadašnjega vremena.

image
Čarobna frula

Radionice RImiks identiteta

Rijeka, Palach, Kružna 8, 17.00 h; ulaz uz prijavu

Kako bi pripremili glazbenu podlogu za zvučne instalacije na stubištu Exporta na Delti u prosincu 2020. godine, u OKC-u Palach od 23. do 27. studenoga organiziraju se radionice na kojima polaznici mogu naučiti više o tijesnim intervalima, izradi neobičnih instrumenata te remiksiranju. Radionice obuhvaćaju predavanja umjetnika Noela Šurana i Tina Dožića.

Koncert Cantus Ansambla

Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, Treći program Hrvatskog radija

Cantus Ansambl svoju slavljeničku 20. sezonu nastavlja večeras koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu, na kojemu će, u povodu obilježavanja 75 godina Hrvatskog društva skladatelja, izvoditi djela Rubena Radice, Natka Devčića, Silvija Foretića i Šimuna Matišića. Koncert u HGZ-u održat će se bez publike, ali uz prijenos na Trećem programu Hrvatskog radija.

image
Koncert ansambla Neo Cantus, dirigent Berislav Šipuš
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:06