Kvadratura

Dubravka Turić: Fasciniraju me mirila i simboli urezani na njima, kao i mističan obred vezan uz njih. Zato sam o tome snimila film

Dubravka Turić

 Ivan Posavec/
U "Tragovima" gledamo Mariju Škaričić kao antropologinju Anu koja proučava mirila. To je prvi dugometražni igrani film Dubravke Turić koji je u kinima poslije Nove godine

Lajtmotiv "Tragova", prvog dugometražnog igranog filma Dubravke Turić, su mirila, posebna vrsta nadgrobnih spomenika na Velebitu. Njihovim proučavanjem bavi se glavna junakinja, antropologinja Ana, koju tumači Marija Škaričić.

"Mirila sam prvi put primijetila prije dvadesetak godina, tijekom planinarskog izleta na južnom Velebitu. Jako su me se dojmila i nosila sam te slike dugo u sebi. Počela sam ih istraživati, obilaziti nalazišta. Simboli i urezi na njihovim uzglavljima, položaji u odnosu na sunce, njihova duhovna važnost i jedinstven, mističan obred vezan uz njih - sve me fasciniralo. Sve to motiviralo me da napišem priču o antropologinji koja ih proučava. U filmu mi mirila ujedno služe kao veza između unutarnjeg i vanjskog svijeta glavne junakinje", objašnjava Turić, montažerka koja se posljednjih nekoliko godina svojim kratkim filmovima ("Belladonna", "Trešnje" i "Tina"), koji su se s velikim uspjehom prikazivali na svjetskim festivalima, nametnula kao posebno zanimljiva redateljica. "Tragovi" su film finih izmjena atmosfere, a dobar dio je snimljen u planini.

"Dio snimanja koji je vezan uz mirila odvijao se na Velebitu. Neke su lokacije bile prilično nepristupačne i hodali smo dugo do njih, što je uvjetovalo i način rada. Prirodno svjetlo, minimalna oprema, najosnovnija scenografija. Drugi dio sniman je po obroncima Biokova. Unatoč divljini, tamo je bilo malo lakše utoliko što postoji cesta. ‘Tragove‘ sam dugo pripremala, često obilazila lokacije u različitim vremenskim uvjetima i nije bilo velikih iznenađenja na snimanju. Ono što najviše pamtim jest da je po planinama atmosfera unutar ekipe bila posebna. Ta nas je iznimna priroda spojila na jedinstven način", objašnjava redateljica, čiji film u kina stiže nakon Nove godine.

Pitam je za kraj koliko njezina redateljska uloga istiskuje njezinu montažersku profesiju. "Posljednjih sedam godina radim svoje autorske projekte i to je jedino što me zanima. Montažom se već dugo ne bavim kao primarnom profesijom, izuzev projekata koji su mi vrlo interesantni, kao što su radovi Danijela Žeželja, s kojim uvijek surađujem."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:49