NAGRADA CHATHAM HOUSE

DUGOGODIŠNJA BORBA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I SPAS ZEMLJE Kraljica Elizabeta II. uručila priznanje Davidu Attenboroughu za seriju 'Plavi planet'

David Attenborough i kraljica Elizabeta II.
 REUTERS

Britanski istraživač David Attenborough pozvao je u srijedu na međunarodnu mobilizaciju u borbi protiv onečišćenja primajući iz ruku kraljice Elizabete II. uglednu nagradu za svoju televizijsku seriju "Plavi planet" koja javnost senzibilizira upravo na taj problem.

Nagrada Chatham House za 2019. dodijeljena je u Londonu Davidu Attenboroughu i Julianu Hectoru, voditelju studija History Channel BBC-ja za snažan utjecaj na javnost koji su ostvarili svojom serijom "Plavi planet II" posvećen onečišćenju oceana plastikom.

Kraljica je izrazila "oduševljenje" što može nagradu predati starom prijatelju Attenboroughu čiji su dokumentarni filmovi popularizirali pitanje održivog razvoja.

- Ova nagrada je priznanje za vaše brojne talente - rekla je kraljica istraživaču prirode koji je ujedno i redatelj te pisac.

- Za nas ljude u godinama veliko je zadovoljstvo imati dokaz da dob nije zapreka za širenje pozitivnog utjecaja - našalila se kraljica koja ima godina koliko i Attenborough - 93.

Primajući nagradu Attenborough je naglasio "nužnost međunarodne suradnje" u borbi protiv problema izazvanih onečišćenjem.

Pozvao je "dvije ili tri" velike države, koje nije imenovao, da se pridruže borbi protiv klimatskih promjena.

- Siguran sam da ćemo ih uvjeriti, no za to će trebati vremena - izjavio je.

Pohvalio je mlade ljude koji prosvjeduju diljem svijeta u borbi za očuvanje planeta i protiv tromosti vlada prema tom gorućem pitanju.

- Svijet pripada učenicima, studentima, to je njihov svijet, nije moj - rekao je i zaključio: "S pravom su gnjevni".

Serija "Plavi planet II" pruža dokaze o katastrofalnim učincima plastičnog otpada u oceanima, napose na morsku faunu.

Više od 150 milijuna tona plastike onečišćava oceane, prema sadašnjim procjenama.

- Onečišćenje plastikom jedan je od najozbiljnijih izazova s kojima se suočavaju oceani i to je nedvojbeno međunarodni problem - izjavio je Robin Niblett, direktor Chatham Housea.

Pozdravio je ulogu Davida Attenborougha i studija BBC u osvještavanju javnosti o tom problemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2020 23:53