OMILJENA FRANŠIZA

Dugoočekivani film ‘Matrix: Uskrsnuća‘ stigao je u kina. Kritika mu nije naklonjena

Keanu Reeves

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia
‘Film nije ambiciozan kao prethodni nastavci, koji su bili inovativnijivaj se udobno smjestio u onom poznatom‘

"Matrix: Uskrsnuća", novi, četvrti nastavak filmske priče o Neu, počeo se prikazivati u Sjedinjenim Američkim Državama, a osvanule su i prve kritike.

Ako je za suditi po prvim dojmovima filmskih kritičara, najnoviji film Lane Wachowski, za razliku od voljenog, originalnog filma, i dva nastavka, nije naišao na jednaki entuzijazam.

"Prvi Matrix bio je briljantan znanstvenofantastični, akcijski triler koji publici predstavlja protagonista Nea (Keanu Reeves), karizmatičnu buntovnicu Trinity (Carrie-Anne Moss) te misterioznog Morpheusa (Laurence Fishburne), a u njemu se prvi put spominje i najpoznatiji izbor u modernoj kinematografiji, onaj između plave i crvene tablete. No, novo "oživljavanje" Matrixa ne nudi dobro objašnjenje za svoje postojanje osim novčane zarade", piše The Guardian te nižu probleme koje su primjetili u filmu: "Matrix: Uskrsnuća" ima šarm ljubavne priče likova srednjih godina: Nea i Trinity. Zadovoljstvo je opet vidjeti Moss, ali šteta je što njen lik Trinity u filmu ne radi gotovo ništa zanimljivo.

Zatim, "Uskrsnuća" ne razrješavaju antiklimatični kraj trećeg filma iz 2003. godine, a filmu fali kreativnosti. Dok je originalni film bio eksplozija inovativnosti, ovaj je dio algoritma neoriginalnosti".

Slabe točke filma otkriva i The Verge, koji film naziva 'čudnim' te ga proziva da vodi više računa o samosvijesti, nego o kvaliteti filma. Kao propust, poput The Guardiana, navodi i izostanak objašnjenja kraja trećeg filma, a kritizira i nove likove za koje kaže da "nemaju nikakvu unutarnju motivaciju osim obožavanja Nea", dok "negativcima nije ni do čega osim uništavanja Nea iz neobjašnjivih razloga".

Variety je "Uskrsnuća" doživio kao déjà vu za kojim ne postoji potreba.

"Film nije ambiciozan kao prethodni nastavci. Dok su oni bili inovativni, ovaj se udobno smjestio u onom poznatom. Nekada je Matrix bio pionir i napredan,a danas je samo nostalgičan", zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:39