REAKCIJE NA ODLUKU O FINANCIRANJU PET NEZAVISNIH FILMOVA

Dva filma otkazala Puli, a tri odbijaju novac HAVC-a

Potporu od 140.000 kuna prihvatit će producenti filmova ‘Pismo ćaći’ i ‘Košnice’, a uz njih u Puli će biti prikazan i 3D film ‘Slučajni prolaznik’

ZAGREB - Makar išao pješke i krvavih nogu, otići ću u Pulu - ovim riječima redatelj Jozo Patljak komentira odluku Vijeća HAVC-a o sufinanciranju pet nezavisnih hrvatskih filmova koji su dobili pozivnicu za Nacionalni program 59. Pula Film Festivala.

Iznenađujući iznos

Naime, za razliku od prošle godine kada su nezavisni filmovi, kasnije nagrađivani i prikazivani po festivalima, dobili ukupno 2,200.000 kuna (od kojih film “Jozef” sam 900.000), ove godine svih pet filmova zajedno dobivaju 700.000 kuna. Taj je iznos jednako raspoređen, po 140.000 kuna, na filmove “Pismo Ćaći” Damira Čučića, “Nije sve u lovi” Darija Pleića, “Bella Biondina” Danijela Marušića, “Slučajni prolaznik” Joze Patljaka i studentskom omnibusu “Košnice” u koprodukciji ADU Zagreb i filmskih akademija Njemačke, Izraela, Velike Britanije i Češke Republike.

Patljak u Puli

Na iznenađujuću vijest iz HAVC-a filmaši različito reagiraju. Zlatko Vidačković, umjetnički ravnatelj Pulskog festivala, odluku HAVC-a ne želi komentirati, ali je potvrdio je da će se u ovogodišnjem Nacionalnom programu festivala ipak prikazati tri od planiranih pet filmova nezavisne produkcije. A čak tri producenta odlučila su odbiti novac.

Šef Interfilma, producent Ivan Maloča, već je bio izjavio da svoj film “Nije sve u lovi”, u slučaju da ga HAVC ne financira, neće ni slati na festival jer nema novca za postprodukciju i digitalnu kopiju. O novonastaloj situaciji kaže: - Najradije to ne bih ni komentirao. To je premalo novca da bi se mogli pokriti osnovni troškovi ili bilo što drugo napraviti. Odmah smo rekli da nije stvar u nama nego u HAVC-u. Računali smo da će iznos za nezavisne filmove biti makar približan onom od prošle godine. Trenutno smo u pat poziciji i raspravljamo što napraviti. Ako ne odemo na Pulu, ne možemo ni na Motovun - istaknuo je.

HAVC-ovih 140.000 kuna odlučio je odbiti i producent filma “Bella Biondina” Franjo Pašalić, koji je taj iznos nazvao mizernim. Producent Jozo Patljak razočaran je odlukom HAVC-a i odbit će novac, ali neće propustiti priliku da u Puli prikaže prvi hrvatski 3D film “Slučajni prolaznik”, koji je i režirao.

‘No comment’

- Ovakva odluka nedostojna je komentara. Ovo bi slobodno moglo ići u rubriku “No comment”. Što da ja radim sa 140.000 kuna? Pa toliko košta samo nabavka 3D naočala za 6000 gledatelja u Areni. Možda je najbolje da taj novac poklonim nekome kome je zaista potreban za život, primjerice djeci u Nazorovoj ili Caritasu. Ovdje je riječ o sustavnom uništavanju i sabotiranju nezavisnog hrvatskog filma. Kako je moguće da imamo novac za strane koproducije, a nemamo novac za hrvatski film? Ja od Pule ne odustajem i moj film će tamo biti prikazan, i to zahvaljujući Zlatku Vidačkoviću koji je jedini čovjek u ovoj državi koji ozbiljno skrbi o hrvatskom filmu.

11 filmova za Arene

Hrvatski producent koprodukcijskog filma “Košnice” Ivan Kelava potvrdio je prihvaćanje potpore i sudjelovanje na Festivalu, kao i producentica filma “Pismo ćaći” Vera Robić.

Dakle, čini se da će se ove godine za Zlatne arene boriti 11 filmova: “Sonja i bik”, Vlatke Vorkapić, “Cvjetni trg”, Krste Papića, “Noćni brodovi” Igora Mirkovića, “Djeca jeseni” Gorana Rukavine, “Ljudožder vegetarijanac”, Branka Schmidta, “Halimin put”, Arsena A. Ostojića, “Zabranjeno smijanje” Davora Žmegača, “Slučajni prolaznik” Joze Patljaka, “Pismo ćaći” Damira Čučića, te omnibusi “Zagrebačke priče 2” i “Košnice”.

Hribar: Mogu se javiti na idući natječaj

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar na pitanje o odluci Vijeća poslao nam je sljedeći odgovor :

“Iznimnim člankom 8. st. 3 pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima, HAVC ima pravo razmotriti gotove filmove bez javnog poziva. Umjetničko vijeće HAVC-a i Hrvatsko audiovizualno vijeće su na jučerašnjoj sjednici odlučili svim podnesenim filmovima dodijeliti jedinstvenu potporu za izradu digitalne kopije i podmirenje drugih troškova vezanih uz prezentaciju na festivalima. Dodjelu većih sredstava, kojima bi se eventualno nadoknadili troškove proizvodnje ovih filmova, producenti će moći zatražiti putem javnog poziva koji HAVC raspisuje tijekom ovog mjeseca.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:33