NOVI USPJEH KOPRODUKCIJA

DVA HRVATSKA FILMA U LOCARNU Andrea Štaka i Jasmila Žbanić na slavnom filmskom festivalu

Film „Cure" Andree Štake priča je o odrastanju u ratnom Dubrovniku i konkurira za nagradu Zlatni leopard

Dva hrvatska filma uvrštena su u program uvaženog internacionalnog filmskog festivala u švicarskom Locarnu. Na programu - koji je festival objavio u srijedu- naći će se filmovi „Cure“ redateljice Andree Štake, te „Otok ljubavi“ Jasmile Žbanić. „Cure“ igraju u glavnom natjecateljskom programu filmova koji konkuriraju za nagradu Zlatni leopard, a „Otok ljubavi“ u programu večernjih atrakcija na glavnom trgu Locarna- Piazza grande.

Film „Cure“ Andree Štake priča je o odrastanju ambijentirana u ratni Dubrovnik. Autorica filma Andrea Štaka je švicarske režiserka hrvatsko-bosanskog podrijetla kojoj je iz Dubrovnika baka. Andrea Štaka jednom je već pobijedila u Locarnu filmom „Gospođica“. „Cure“ su manjinska hrvatska koprodukcija, a u njemu glume Mirjana Karanović, Marija Škaričić, Leon Lučev i Franjo Dijak.

Film „Otok ljubavi“ novi je film berlinske pobjednice iz 2006. Jasmile Žbanić („Grbavica“). Film je sniman u Poreču, u njemu glume Ermin Bravo, Ariane Lebed, Franco Nero i Leon Lučev, a riječ je o većinski hrvatskoj koprodukciji. Oba filma (ko)producirala je ista hrvatska producentska tvrtka - Živa produkcija.

Festival u Locarnu, utemeljen 1946. godine, treći je najstariji filmski festival na svijetu. Zajedno s Karlovim Varyma i Rotterdamom spada u skupinu vodećih europskih festivala odmah nakon velika tri - Cannesa, Venecije i Berlina. Među bivšim pobjednicima festivala su i Jim Jarmusch, Jafar Panahi, Michelangelo Antonioni, Stanley Kubrick, Mike Leigh, Roberto Rossellini i Istvan Szabo.

Festival je na glasu kao dobro i meritorno kuriran, a njegovi selektori - poput Moritza de Hadelna i Marca Muellera - postajali su kasnije selektorima Venecije i Berlina. Ovogodišnje izdanje festivala odvija se od 6. do 18. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:22