Piše N. Polimac

Eksplozivan dokumentarac o Schwarzeneggeru: s ocem, nacistom, jedva se podnosio, Austriju je nazivao ‘zemljom slomljenih ljudi‘

Glumac u mladim danima

 H95/Zuma Press/Profimedia/H95/zuma Press/profimedia

Serija "Fubar" s Arnoldom Schwarzeneggerom potaknula je grozničavu aukciju među velikim holivudskim kompanijama, a Netflix je tu bio u izvjesnoj prednosti, jer je već otkupio biografsku dokumentarnu mini-seriju "Arnold", čiji je protagonist, dakako, najpoznatiji svjetski bilder. Pa dok je "Fubar" vrlo brzo spao s prvog mjesta Netflixove top liste, sada je već na trećem, "Arnold" je odmah iza njega, a mogao bi ga i prestići, jer je puno kvalitetniji proizvod. Ponajprije, ima samo tri jednosatne epizode, u kojima je vrlo pregledno izložena Schwarzeneggerova karijera, on sam nas vodi kroz njezine odsječke ne odvajajući se od cigare i vozeći kroz snježne nanose svoj jeep sa šest kotača. Rođen je u Austriji 1947., a svoju domovinu naziva "zemljom slomljenih muškaraca": preživjeli su se vratili iz rata s PTSP-om, između redaka spominje se da je takva sudbina možda zadesila i njegova oca Gustava, po vokaciji policajca, ali se ne spominje da se taj nakon Anschlussa učlanio u nacističku partiju, a godinu kasnije u SA, da je sudjelovao u opsadi Lenjingrada i da je ranjen kod Staljingrada. Prva epizoda zove se "Sportaš" i u njoj Arnold tvrdi da je od djetinjstva znao da je Austrija preuska za njega. Sa ocem se jedva podnosio, nogomet i skijanje nisu ga zanimali, a kad je u kinu u Grazu gledao Rega Parka u filmu "Herkul osvaja Atlantidu", odredio je svoj životni put: htio je imati takve mišiće i završiti u Americi. U njoj je mogao postati slavan i bogat.

image

Arnold Scwarzenegger

H95/Zuma Press/Profimedia/H95/zuma Press/profimedia

Fanatično vježbanje dalo je rezultate i 1965. pobijedio je na natjecanju Stuttgartu, dopao se jednom od ocjenjivača koji ga je pozvao da bude trener u njegovoj teretani u Minhenu, a s vremenom je shvatio da ne može oblikovati svoje tijelo kako mu se prohtije: mišići moraju biti skladno razvijeni, noge proporcionalne torzu i još koješta. Druženje s drugim natjecateljima jako mu je pomoglo, u Londonu se natjecao za titulu Mr. Universe i upoznao svog idola Rega Parka (obožavao je i Stevea Reevesa, no to je u seriji izostavljeno). Posvećenost vježbanju koštala ga je prekida s obitelji, 1971. brat mu je poginuo u prometnom udesu, napio se i udario u stablo na skliskoj cesti, nije mu otišao na sprovod jer nisu bili osobito bliski, a godinu kasnije nije stigao ni na očev pogreb, jer se pripremao za važno natjecanje. Rekao je: "Disciplinirao sam se da ništa izvana ne utječe na mene". S 20 godina postao je najmlađi Mr. Universe i kasnije samo nizao titule. U drugoj epizodi "Glumac" elaborira se kako je potkraj sedamdesetih shvatio je da je u bildanju postigao sve što se moglo, naučio je engleski koji je prije samo natucao, a dokumentarac "Bildanje" i film Boba Rafelsona "Ostani gladan", s Jeffom Bridgesom i Sally Field, otvorili su mu novi svijet. Počeo je uzimati tečajeve glume, našao je i agenta, koji mu je sredio audiciju kod producenta Dina De Laurentiisa, no taj je bio zgrožen njegovim austrijskim naglaskom. Schwarzenegger mu je uzvratio: "Pa ni vaš talijanski naglasak nije ništa bolji". Agent mu je poslije ironično rekao: "Čestitam, proveo si kod De Laurentiisa minutu i četrdeset sekundi, to je rekord".

Kod De Laurentiisa je završio projekt "Conan barbarin", ali producent nije mogao ništa, jer je redatelj John Milius bio oduševljen Schwarzeneggerom i podvrgnuo ga rigoroznom treningu učenja jahanja, mačevanja i borilačkih vještina. Kritičari nisu baš bili blagonakloni, ali film je s razlogom stekao kultni status i promovirao glumca u zvijezdu. U međuvremenu je upoznao Mariu Shriver, nećakinju J.F. Kennedyja, i vjenčao se s njom. Treća epizoda "Političar" je možda najbolja, u njoj junak otkriva kako je pobijedio na izborima za guvernera Kalifornije. Ispalo je da je prilično snalažljiv, kao republikanac bio je suprotnost supruzi, koja je odrasla u demokratskoj obitelji, ali ga je naposljetku i ona podržala. Kao političar bio je izložen sudu javnosti kao nikad dotad: prije izbora pokušali su mu proučiti očevu ratnu biografiju, ali za to nije bilo dovoljno vremena, no zato su ga optužili za seksizam. Neugodnije je što su otkrili da je devedesetih godina dobio sina s njihovom kućnom pomoćnicom, zbog čega je Maria Shriver zatražila razvod. To ga je dosta pogodilo, iako je kasnije s vanbračnim sinom Davidom, koji ga je idolizirao, ostao u dobrim odnosima. Izdržao je dva mandata kao guverner i taj je posao navodno vrlo dobro obavljao. Danas je opet glumac, no zapravo i ne bi morao biti, jer se obogatio na prodaji edicija o bildanju i mešetarenju nekretninama. Ima nešto u njegovoj tvrdnji da ćete uspjeti u životu ukoliko imate jasan cilj i posvetite mu se u potpunosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:40