'UZ MORE'

EKSTRAVAGANCIJA KAKVA SE VJEROJATNO VIŠE NIKAD NEĆE PONOVITI Nenad Polimac pogledao je 'mali art film' bračnog para Pitt

 Blitz
Najveći problem filma je Angelina Jolie kao glumica, ona više nije u stanju igrati obične osobe nego samo super junakinje, doima se nakaradno kada je u istom kadru sa suprugom ili Mélanie Laurent

Film 'Uz more' Angeline Jolie Pitt (kako se na špici prvi put potpisala) svojevrsno je upozorenje suvremenom Hollywoodu. Kada šefove velikih kompanija opet počnu salijetati njihove mega zvijezde i predlagati "male projekte velikog umjetničkog potencijala", neće biti druge nego upozoriti ih na upravo spomenuti film koji se prometnuo u svojevrstan fenomen: rijetko kad u povijesti kinematografije su dva trenutačno najpopularnija glumca (Jolie i njezin suprug Brad Pitt) nastupila u ostvarenju koje se ni nakon dva tjedna prikazivanja u američkim kinima nije približilo brojci od pola milijuna dolara bruto.

U redu, u pitanju je ograničena distribucija u samo tri grada, no kad publika u startu tako loše reagira, čemu bacati novce u reklamu i naturati ga čitavoj zemlji (ni u nas film u prvom vikendu nije prošao bolje: jedva 800 gledatelja). Kompanija Universal očito se previše ne zabrinjava, u ovoj godini je zasad na prvom mjestu po prihodima, daleko ispred svojih suparnika, pa "Uz more" otpisuje kao sitan podbačaj, međutim, nije baš tako.

Ekstravagancija kakva se neće ponoviti

Iako je službeni budžet 10 milijuna dolara, znalci upozoravaju da je 27 milijuna puno točnija cifra, a kada se tome pridodaju i troškovi marketinga, eto nas na 40 milijuna. I sve to za hir glumice kojoj je prohtjelo režirati "mali art film". Na njemu je uposlila prvorazredne suradnike, u glumačkoj ekipi su i Mélanie Laurent ("Koncert", „Nemilosrdni gadovi") i Niels Arestrup ("Prorok"), snimao je Haneckeov direktor fotografije Christian Berger, glazbu je skladao oskarovac Gabriel Yared, dok se oko kostima pomučila renomirana Ellen Mirojnick. Na odjavnoj špici navedeno je bar petnaestak stilista koji su se trudili oko izgleda glavne glumice, a sam predsjednik Malte bio je ushićen kada je doznao da će film snimati na njihovim lokacijama. Ukratko, ekstravagancija kakva se vjerojatno više nikad neće ponoviti.

Zašto je film tako slabo prošao već na prvim projekcijama? Nema druge nego kriviti autoricu koja je inzistirala na diskretnim plakatima i nezanimljivim filmskim najavama: da se bombastično najavilo prvo sparivanje najvećih holivudskih celebrityja punih deset godina nakon "Gospodina i gospođe Smith", blockbustera na kojem su se i upoznali, gledatelja u kinima zasigurno bi bilo znatno više.

Nećete se previše dosađivati

Angelina Jolie Pitt se, međutim, htjela potvrditi kao značajna umjetnica, što joj nakon prva dva filma, "U zemlji krvi i meda" i "Nesalomljivi", još uvijek nije uspjelo. Prvi je bio statičan do negledljivosti, drugi već puno bolji, ali vrlo problematičnog dramskog ritma, dok je "Uz more" ambiciozan pandan europskim filmovima 60-ih, priča o bračnom paru koji nikako da uspostavi nekadašnji kontakt, u kojoj se puno više polaže na ugođaj negoli na radnju. Zašto se glavna junakinja doima tako traumatizirano, zašto je tako privlači virenje kroz ruku u zidu i promatranje svakodnevice njihovih susjeda? Na sve ćete dobiti odgovor u finalu, a izvjesna je vrlina njezina ostvarenja što se nećete previše dosađivati.

Nesumnjivo, ima tu dosta naivnosti, a i najveći problem filma je Angelina Jolie kao glumica, ona više nije u stanju igrati obične osobe nego samo super junakinje, doima se nakaradno kada je u istom kadru sa suprugom ili Mélanie Laurent. Šteta, manjkao je tu netko poput Jeanne Moreau, no ta vrsta magije holivudskoj primadoni je nedostižna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:24