Piše Jurica Pavičić

Ekstremni uspon: Planinari su dobili kultni film, ekvivalent onom što je ‘Dan velikih valova‘ za surfere te ‘Rocky‘ za boks

Plakat filma

 Imdb/
Priča filma posjeduje ponešto dramskog mraka. No - iz cijelog filma zrači himnička posveta pustolovini i riziku

Planinarenje je silno popularan sport. K tomu, ono je postalo velika kulturna moda. Unatoč tome, planinari još nisu dobili svoj kultni film. Ne postoji planinarski ekvivalent onom što je "Dan velikih valova" za surfere ili "Rocky" za boks.

Britanski film "Summit Fever" dosad je možda i najbliži pokušaj da se to promijeni. Film redatelja Juliana Gilbeyja pokušaj je da se u igranom filmu uvjerljivo rekreira alpinistički uspon, ali da film istodobno ima i privlačan dramski zaplet. Ta se dva zadatka u nekoj mjeri sudaraju. Redatelju su, međutim, oba podosta uspjela. Junak "Ekstremnog uspona" mladi je bankovni činovnik (Michel Biel) koji se usput bavi visokogorskim penjanjem. Na nagovor karizmatičnog prijatelja (Freddie Thorp) on otpili posao i kreće na turneju alpskim vrhovima. Dvojica drugara pridruže se iskusnijem penjaču (Ryan Phillippe) koji se kani uspeti na Eiger. Zbrzano pripremljena ekspedicija nađe se u oluji koja stavi na kušnju ono što mislimo da znamo o likovima. Alpinističke filmove notorno je teško snimati na lokacijama. "Summer Fever" sniman je na Zermattu, Eigeru i Mont Blancu, na zbiljskim planinama. Redatelj je spretno spojio totale prirode i rekreiranje uspona na zbiljske vrhove s glumcima u bliskim planovima i dramskim situacijama. Ta je montaža u filmu bešavna. Priča "Ekstremnog uspona" posjeduje ponešto dramskog mraka. No - iz cijelog filma zrači himnička posveta pustolovini i riziku. Tko voli planinu, voljet će "Summit Fever".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:23