KĆER VESNE PUSIĆ

‘Elaine‘ iz Seinfelda: ‘Počašćena sam što sam glumila u filmu Daine Oniunas-Pusić‘

Daina Pusić

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix
Film ‘Tuesday‘ pokazan je na prestižnom filmskom festivalu Telluride

Prvi dugometražni igrani film hrvatske redateljice s londonskom adresom Daine Oniunas-Pusić "Tuesday" (hrv. utorak) premijerno je prikazan u četvrtak na 50. izdanju filmskog festivala Telluride koji se od 31. kolovoza do 4. rujna održava u istoimenom gradu u američkoj saveznoj državi Colorado.

"Tuesday" pripovijeda o tinejdžerici koju za krevet prikuje nepoznata bolest. Dok se ona muči s velikom anksioznošću, njezina majka odbija prihvatiti novonastalu situaciju i emocionalno je nedostupna te u velikim financijskim problemima. U tom trenutku u njihove živote uđe ljupko biće, svojevrsni anđeo koji želi pomoći mladoj djevojci.

Tinejdžericu igra sjevernoirska glumica Lola Petticrew ("She Said", "A Bump Along the Way", "Dating Amber"), a njezinu majku Julia Louis-Dreyfus, jedna od najpoznatijih i najnagrađivanijih američkih televizijskih glumica koja je svjetsku slavu stekla ulogama u kultnoj seriji "Seinfeld".

"Telluride je bio prvi festival koji je prikazao moje kratkometražne igrane filmove i velika mi je čast da će se moj prvi dugometražni film prikazati upravo na njemu. Neusporediva Julia Louis-Dreyfus predstavit će ga u Coloradu", napisala je Oniunas-Pusić na Instagramu uoči premijere filma.

"Počašćena sam i sretna što sam bila dio vizije i kreacije Daine Oniunas-Pusić. Jako je volim", napisala je u komentaru te objave Louis-Dreyfus.

U programskoj knjižici festivala Telluride stoji da je "Tuesday" vrlo kreativna mješavina horora, nježnosti, tragikomedije, bajke i filozofije. Navodi se i da je film vizualno spektakularan te da bi se dopao slavnom engleskom piscu Lewisu Carrollu, autoru "Alise u zemlji čudesa".

"Tuesday" su financirali produkcijske kuće BBC Film i A24, a u financiranju je filma sudjelovali su i Britanski filmski institut te Cinereach.

image

Michaela Watkins i Julia Louis-Dreyfus

Rw/mpi/Capital Pictures/Profimedia/Rw/mpi/capital Pictures/profimedia

Oniunas-Pusić, kći bivše ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesne Pusić, do sada je snimila niz uspješnih kratkometražnih igranih filmova. Film "Rhonna & Donna" (2016.) nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu u Brooklynu i Filmskom festivalu Woods Hole, "The Beast" (2015.) nagrađen je na Filmskom festivalu u Los Angelesu i na Zagreb Film Festivalu, "Elephants" (2013.) je na Danima hrvatskog filma dobio nagradu za najbolji scenarij te nagradu "Jelena Rajković" za najbolju mladu redateljicu.

Tvrtka za licenciranje videozapisa Adobe Stock pozvao ju je da 2020. godine, u jeku pandemije koronavirusa, napravi film koji će biti sačinjen isključivo od njezinih snimaka. Filmašicini su napori rezultirali filmom “We Fight but You’re Fabulous” koji je prikazan na filmskom festivalu Adobe Stock.

Film "Tuesday" Daine Oniunas-Pusić bit će prikazan i na BFI London Film Festivalu koji će se u glavnom gradu Engleske održati od 4. do 15. listopada. Ona i još 10 debitanata u dugom metru tamo će se boriti za nagradu "Najbolji prvi dugometražni igrani film".

Oniunas-Pusić potpisala je krajem listopada 2022. godine ugovor s utjecajnom losanđeleškom agencijom za talente Creative Artists Agency (CAA). Njezinom filmskom karijerom upravlja i menadžerica Marnie Podos iz tvrtke Under New Mgmt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:15