EKSKLUZIVNO

ELIZABETA GOJAN NAKON 28 GODINA U NEDJELJU NAPUŠTA HTV 'Ostajem na ulici s moja dva blizanca. Neću kukati'

 Tomislav Krišto/Cropix
Poznatoj novinarki u ožujku je uručen otkaz zbog verbalnog delikta i neovlaštenog istupanja

Ne, neću se posebno opraštati od televizijskih gledatelja. Nije tako planirano, a stvarno i ne znam što bih im rekla nakon ovih dvadeset i osam godina koje smo zajedno proveli. U nekim situacijama čovjek jednostavno ostane bez teksta. I niti jedan tekst nije dovoljno dobar da opiše što osjećam, čak ni ono kratko ‘Zbogom’, odnosno ‘Do viđenja’ - počinje svoju priču Elizabeta Gojan koju ćemo ove nedjelje na HRT-u posljednji put vidjeti u njezinoj autorskoj emisiji “Damin gambit”.

Vrsna novinarka za svoju posljednju gošću odabrala je Mariju Sekelez koja sljedeće godine odlazi u mirovinu, što glumica i ravnateljica zagrebačkog dječjeg kazališta Žar ptica doživljava kao svoj novi početak.

Na televiziji od 1987.

- Ima li tu simbolike? Ne znam. Tako se nekako posložilo samo od sebe. Ja sam mogla napraviti još dvije emisije, ali, vjerujte, više nisam imala živaca pa sam odlučila stati i emisiju završiti s gospođom Marijom - kaže Elizabeta kojoj je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u ožujku zbog verbalnog delikta i neovlaštenog istupanja u javnosti dao otkaz. Ugovor o radu novinarki je otkazan zbog povrede radnog odnosa, iz čega je proizašlo da Elizabeta ima dvomjesečni otkazni rok u sklopu kojega može, ali i ne mora raditi.

- Odabrala sam da ću raditi. Ja drugačije ne znam. Pa, cijeli život sam radila - priča 53-godišnja novinarka koja je na javnu televiziju došla 1987. godine. Te je godine počela raditi u Zagrebačkoj panorami, u generaciji Joška Martinovića, Igora Mirkovića i Tihomira Ladišića.

- Na HTV-u sam doista prošla sve stepenice novinarskog posla: od vijesti iz grada, izvještaja s placa i reportaža do vođenja vijesti te vođenja i uređivanja Dnevnika, a svojedobno sam bila i najmlađa urednica Dnevnika. Prošla sam sve redakcije, da bih se napokon skrasila u Vanjskoj politici, a tek onda sam dobila svoju autorsku emisiju. Kako bih danas opisala sve te godine koje sam provela na Televiziji? Samo bih kratko rekla: bilo je prelijepo - govori Elizabeta čiji je odvjetnik, neslužbeno doznajemo, podnio tužbu protiv Hrvatske televizije.

- Ne smijem o tome ništa govoriti - napominje samohrana majka dvoje djece, blizanaca Viktora i Patrika koji za nekoliko dana završavaju osmi razred, koja će se za koji dan doslovno naći na - cesti.

Nova životna stranica

- Ne želim kukati, nisam taj tip. Ali, mislim da svaka mama može zamisliti što znači kad imaš dvoje djece i ostaneš bez posla - ispričala nam je Elizabeta koja posljednjih mjeseci zbog otkaza koji je dobila uživa veliku podršku u javnosti.

- Uistinu mi je teško i proći ulicom da mi netko ne potrubi ili me ne zaustavi i priđe s riječima: ‘Bravo, gospođo Gojan! Mi smo uz vas’. Vrlo je dobar osjećaj znati da te ljudi vole i cijene. No, ja sam itekako svjesna da ta ljubav, nažalost, neće moći prehraniti moju djecu - kaže Elizabeta Gojan koju je situacija natjerala da dobro razmisli o svojoj profesionalnoj budućnosti.

Hloverka se posvetila unucima

Zajedno s Elizabetom Gojan otkaz je na HRT-u dobila i Hloverka Novak-Srzić. Kako se radi o poslovno uvjetovanim otkazima, obje novinarke nisu dobile pravo naknade na burzi.

Hloverka je zbog otkaza protiv HRT-a pokrenula sudski spor i vjeruje da će se taj predmet riješiti u njezinu korist. U međuvremenu uživa u druženju s unucima, a sredinom svibnja i četvrti je put postala baka.

Naime, njezina kći Ana rodila je svoje prvo dijete, sina Šimuna kojeg će baka Hloverka propisno razmaziti, baš kao što to čini i sa svojim starijim unucima: petogodišnjom Anđelom, trogodišnjom Ritom i tromjesečnim Josipom, koje joj je podario sin Ante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 04:19