NOVI FILM

‘Enola Holmes‘: Vrtoglava pustolovina koja sestru Sherlocka Holmesa uvodi na scenu

 Netflix
Mlada detektivka iz romana Springerove sad je dobila i svoj film - prvi u zamišljenom nizu

Enola Holmes fikcionalna je junakinja serije od šest omladinsko-pustolovnih romana koje je od 2006. do 2010. ispisala američka književnica Nancy Springer. U fikcionalnom svijetu romana, Enola Holmes je mlađa, nepoznata sestra slavnog detektiva Sherlocka Holmesa. I dok njen brat bilda slavu razrješujući u Londonu čuvene slučajeve, oštroumna tinejdžerka s jednakom bistrinom rješava misterije u njegovoj sjeni.

Mlada detektivka iz romana Springerove sad je dobila i svoj film - prvi u zamišljenom nizu. Film baziran na prvoj knjizi serijala potpisuje britanski autorski tim - redatelj Harry Bradbeer i scenarist Jack Thorne. Film se izvorno trebao pojaviti u kinima u distribuciji Warnera, no zbog epidemije virusa naposljetku je završio na Netflixu. A to je šteta, jer bi nesumnjivo bio veća atrakcija od gotovo svih naslova koji trenutno igraju na kino-repertoaru.

Odrastanje na selu

Kao i svaki inicijacijski film serijala, i "Enola Holmes" počinje s pretpoviješću glavnog lika. Mala Enola je tinejdžerka.

Njen slavni brat Sherlock, te drugi konzervativniji brat Mycroft odavno su otišli od kuće, žive u Londonu i rijetko navraćaju doma. Enola (Millie Bobby Brown) stoga živi sama s majkom (Helen Bonham Carter) na lijepom, ali zapuštenom imanju na selu. Majka sama odgaja Enolu, i to prilično nekonvencionalno. Ne uči je ni kukičanju ni šivanju, ne priprema je za brak, ali je zato uči mačevanju, kemiji i džiju-džicuu.

Enola provodi divno, pustopašno djetinjstvo - no, ta se divota naglo prekine. Mater netragom nestane, a braća stižu u pomoć sestri koju jedva poznaju. Sherlock (Henry Cavill) se laća toga da pronađe majku, a drugi, tvrdokorni brat (Sam Claflin) odlučan je da Enolu strpa u djevojački internat i privede disciplini. Enola - naravno - bježi od kuće, te putem naiđe na još jednog bjegunca - mladog, tinejdžerskog lorda (Louis Patridge). Mladi par uroni u razbludni, kaotični viktorijanski London.

No, ljudi koji traže mladog lorda iz nejasnih ga razloga ujedno nastoje i - ubiti, a Enole želi saznati zašto. Iz te se premise razvija zamršena pustolovno-detektivska spletka s političkim reperkusijama.

Šarmantna glumica

Scenarist "Enole Holmes" Jack Thorne potpisao je kao scenarist i showrunner još jedna ovogodišnju književnu adaptaciju namijenjenu omladinskoj publici: bio je scenarist vrlo dobre BBC-eve serije "Ta mračna građa" po istoimenom romanu Phillipa Pullmana.

"Enola Holmes" i "Ta mračna građa" - treba odmah reći - imaju puno sličnosti. Vidi se da je obje adaptacija radila ista ruka, a oni koji su voljeli jednu od njih nesumnjivo će voljeti i drugu. I "Enola" je ikonografski smjesa viktorijanske Engleske, steampunka i svijeta fantazije. I "Enola Holmes" je brza, razigrana, žanrovski hibridna. Oba djela počivaju na sjajnoj, karizmatičnoj ženskoj junakinji.

Oba su - također - ideološki antiestablišmentska i antiautoritarna. Dok je u "His Dark Material" glavni zlotvor institucionalna religija, u "Enoli Holmes" je to engleska vladajuća oligarhija. Rasno šaroliki svijet sirotinje puno je živopisniji od turobne gospoštije, žensko oslobođenje ide pod ruku s oslobođenjem klase, a u uzbudljivi podtekst epohe umiješano je štošta, od anarhista do sufražetkinja.

Rezultat je u konačnici vrlo dobar. "Enola Holmes" je dinamičan, šarmantan i zanimljiv film, vrtoglava pustolovina puna maštovitih metafilmskih dosjetki. Mlada glumica Bobby Brown beskrajno je šarmantna. Kraj svih tih dopadljivih sastojaka, gledatelj "Enoli" oprosti ponešto dramaturških problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:50