PIŠE NENAD POLIMAC

ETHAN HAWKE GLUMIT ĆE NIKOLU TESLU Možda naš genijalni znanstvenik napokon dobije prvu pravu američku filmsku biografiju

Možda Nikola Tesla napokon dobije svoju prvu pravu američku filmsku biografiju.

Kako je upravo objavljeno, na Europskom filmskom sajmu koji se održava tijekom Berlinskog filmskog festivala bit će predstavljen projekt “Tesla”, u kojem će naslovnu ulogu igrati poznati američki glumac Ethan Hawke, a režirat će ga Michael Almereyda po vlastitom scenariju. Njih dvojica se dobro znaju, redatelj se afirmirao još sredinom devedesetih zanimljivim crno-bijelim art hororom “Nadja”, a s Hawkeom je prvi put surađivao u “Hamletu” (2000.), osebujnoj verziji klasičnog Shakespeareova komada koji se odigravao u suvremenom New Yorku, a nešto slično su ponovili i “Cymbelineu” (2014.), opet po Shakespeareu, gdje su umjesto kraljeva i vitezova paradirali gangsteri i bajkeri.

Na rubovima

Almereyda je razmjerno poznato ime američkog nezavisnog filma, u kojem zdušno sudjeluje i Hawke (na netom završenom festivalu u Sundanceu predstavio je svoj novi redateljski rad “Blaze”, o kultnom country autoru Blazeu Fultonu), samo što on povremeno nastupi i u ponekom blockbusteru. “Tesla” će također biti nezavisni film, produciraju ga kompanije Passage Pictures i Campbell Groman Films, no njegov junak znanstvenik je međunarodne reputacije koja ne blijedi, pa to možda pomogne i proboju u kina diljem svijeta.

Film će se usredotočiti na Tesline američke godine, nizanje njegovih ključnih otkrića i sukob s Thomasom Alvom Edisonom, što je već napredak u odnosu na lanjski film “Rat za struju” Alfonsa Gomez-Rajona (pobjednik Sundancea s humornom dramom “Ja, Earl i umiruća djevojka”), u kojem je Teslin lik (glumio ga je Nicholas Hoult iz serijala “X-Men”) ostao u sjeni dvoboja Edisona (Benedict Cumberbatch) i Georgea Westinghousea (Michael Shannon).

Uostalom, u holivudskim filmovima Tesla je uvijek iskrsavao na rubovima, tako se pojavio tek u posljednjoj trećini “Prestiža” Christophera Nolana (ipak, glumio ga je nitko drugi do David Bowie), ali su mu zato u ZF spektaklu “Sutrozemlja: Novi svijet” s Georgeom Clooneyjem odali posebnu počast, uvrstili su ga u društvo četiri vizionara, zajedno s Julesom Verneom, Alexandreom Gustavom Eiffelom i spomenutim Edisonom.

Misterij smrti

Snimanje filma o Tesli počinje na proljeće u New Yorku, budžet vjerojatno neće premašivati desetak milijuna dolara, što je dosta kada su nezavisni filmovi u pitanju, međutim, to je kostimirana produkcija i cijena ne može biti manja. Film će po svoj prilici biti gotovo do narednog Sundancea, gdje će imati najbolju moguću promociju, no ukoliko razočara, Teslinim poklonicima Discovery Channel ove godine nudi pravu poslasticu, seriju o zagonetnoj znanstvenikovoj smrti.

Naime, Tesla - koga su i zvali “čovjekom koji je izmislio 20. stoljeće” - nađen je 1943. mrtav u svojoj hotelskoj sobi, a njegov je sef bio otvoren i ispražnjen. Govorkalo se da je upravo tada radio na tzv. zraci smrti koja je - da je na vrijeme stavljena u upotrebu - puno ranije mogla promijeniti ishod 2. svjetskog rata. U međuvremenu je štošta o tom izumu otkriveno, pa će ga suvremeni znanstvenici rekonstruirati za potrebe serije. Film sa Ethanom Hawkeom možda razočara, no ova će serija zasigurno biti prava senzacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:21