KOMEDIJA SITUACIJE

EUROPSKI FOND PODRŽAO USTAV REPUBLIKE HRVATSKE Komedija po scenariju Ante Tomića i Rajka Grlića dobila novi vjetar u leđa

 EPH
Grlićev film, koprodukcija Hrvatske, Slovenije i Češke, podržan je s iznosom 150 tisuća eura

ZAGREB - Među 24 dugometražne europske filmske koprodukcije europski koprodukcijski fond Eurimages podržao je i dvije hrvatske - većinsku "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića te manjinsku "Ivan" slovenskog redatelja Janeza Burgera.

Grlićev film, koprodukcija Hrvatske, Slovenije i Češke, podržan je s iznosom 150 tisuća eura, a Burgerova koprodukcija između Slovenije i Hrvatske, sa 167.426 eura, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar o odluci Upravnog odbora Eurimagesa s nedavne sjednice u Ljubljani.

"Ustav Republike Hrvatske", koji nastaje po scenariju Ante Tomića i Rajka Grlića, suvremena je zagrebačka priča o troje vrlo različitih ljudi koji žive u istoj zgradi i koje je sudbina, mimo njihove volje, iznenada učinila međusobno ovisnima. U glavnim ulogama su Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković i Dejan Aćimović.

Direktor fotografije je Branko Linta, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, majstorica maske Ana Bulajić Črček, a producent Ivan Maloča iz Interfilma.

Film je početkom lipnja, u kategoriji razvoja pojedinačnih projekata Potprograma MEDIA, dobio potporu 30 tisuću eura.

Dugometražni igrani film "Ivan ", kojemu je iz Hrvatske koproducent "Propeler film", priča je o ženi i njezinom sinu, rođenom u izvanbračnoj vezi s oženjenim tajkunom, optuženom za gospodarski kriminal.

Po riječima Janeza Burgera, koji je i koscenarist filma, to je "emblematična priča o stanju u današnjem, ne samo slovenskom, nego općenito društvu u kojem živimo, društvu gdje su negativnosti svakodnevna pojava".

HAVC je također podržao oba filma, dok je Eurimages, među ostalim, podupro nove filmove rumunjskog redatelja Radu Judea i mađarskog Kornela Mundruszoa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:34