NOĆ FILMA

Europski Oscar: Hoće li Tallinn donijeti sreću Zrinki Cvitešić

 Reuters
U kategoriji najbolje glumice najveća konkurencija našoj Zrinki su Sylvie Testud i Lesley Manville

ZAGREB - Estonski glavni grad, čarobni srednjovjekovni Tallinn, ove će subote za jednu večer biti filmska metropola Europe. U subotu navečer u Tallinnu se dodjeljuju Europske filmske nagrade (EFA), “europski Oscari”, nagrada koja je utemeljena 1987. pod nazivom Felix i kojoj je prvi dobitnik bio legendarni Krzysztof Kieslowski.

Povijesno za Hrvatsku

EFA-e se u Tallinnu dodjeljuju 23. put, no barem će u nečemu za Hrvatsku biti kao prvi: prvi put u povijesti za glavnu glumačku nagradu konkurira naša glumica. Riječ je dakako o Zrinki Cvitešić koja je nominirana za najbolju žensku ulogu u bosansko-hercegovačkom filmu “Na putu” redateljice Jasmile Žbanić.

Uoči dodjele u Tallinnu, kao očiti favorit EFA-e izdvaja se film “Pisac iz sjene” (“Ghost Writer”) Romana Polanskog. Politički triler u kojem glume Ewan Mc Gregor i Pierce Brosnan ima sedam nominacija, uključujući i one za najbolji film, režiju i scenarij. Dogodi li se da Polanski dobije jednu od te tri nagrade, neće je osobno preuzeti jer je najavio kako zbog problema s pravosuđem neće putovati u Talllinn. “Posljednji put kad sam otputovao preuzeti nagradu, uhapšen sam”, izjavio je Polanski koji je do srpnja ove godine bio u kućnom pritvoru u Švicarskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Originalni koncept

Osim “Ghost Writera”, mogući favoriti za nagradu su dva filma koji u Estoniju stižu s nagradama velikih festivala, Venecije i Berlina. Prvi od njih je venecijanski pobjednik, izraelski film “Lebanon” Samuela Maoza, koji ima pet nominacija uključujući najbolji film, režiju i scenarij. “Libanon” bi najozbiljnije izglede mogao imati u kategoriji najbolje režije, s obzirom na doista originalni redateljski koncept: čitav se odvija unutar kupole tenka, a vanjski se svijet promatra samo kroz periskop.

Art filmovi ne prolaze

Pobjednik Berlina “Bal” ima tri nominacije, uključujući najbolji film i režiju, no riječ je o nešto “tvrđem” art-filmu što kod nagrada EFA, slično kao i kod Oscara, obično ne prolazi. Potencijalno iznenađenje može prirediti i francuski film “O bogovima i ljudima” Xaviera Beauvoisa koji se bavi “mučenicima Atlasa”, redovnicima koje su masakrirali alžirski islamisti. Beauvoisov film - koji idući tjedan igra na festivalu Human Rights u Zagrebu - ima nominacije za najbolji film i scenarij, a u francuskim kinima je neočekivano uspješan za art-film religijske tematike.

Zanimljivost ovogodišnjih nominacija je i to da je prvi put za režiju nominiran redatelj mini serije, Olivier Assayas za sjajnu biografsku seriju “Carlos”

Najveći gubitnik ovogodišnjih EFA-e je nesumnjivo Mike Leigh , čiji film “Another Year” ima samo dvije nominacije, premda je riječ o možda najboljem Lieghovom naslovu posljednjih godina. Jedna od te dvije nominacije upravo je ona glumice Lesley Manville, koja je protukandidat Zrinki Cvitešić.

Dobre ženske uloge

Naša glumica nalazi se zaista u biranom društvu. Svih pet nominiranih glumica iskazale su se dobrim ulogama, a ako u toj konkurenciji uopće i postoje favoriti, onda su to vjerojatno Manville - stalna Leighova glumica koja s njim radi osmi put - te Sylvie Testud. Testud u filmu “Lourdes” glumi paraliziranu djevojku koja čudom ozdravi u Lourdesu. Njemačka Turkinja Sibel Kekilli nominirana je za film “Die Fremde” u kojem glumi Turkinju žrtvu patrijarhalne obitelji, a Nizozemka Lotte Verbeek u filmu “Nothing Personal” mladu bekpekericu koja luta irskim priobaljem.

Nagrađuje se i animirani film

Europske filmske nagrade dodjeljuju se u trinaest kategorija, među kojima je ove godine i jedna nova - za dugometražni animirani film. Za razliku od Oscara, broj nominiranih po kategorijama varira, a za naj-bolji film ove je godine nominirano šest naslova. U većini tehničkih kategorija broj nominiranih je četiri, u animiranoj i dokumentarnoj tri, dok za kratki film nominaciju automatski dobivaju pobjednici petnaest istaknutih festivala, među kojima je i Sarajevo.

Nominacije u devet igranih

kategorija biraju se između 40 filmova koje selektira poseban odbor akademije. Među 40 probranih ove je godine bio i hrvatski film “Kenjac” Antonija Nuića, ali nije izborio ni jednu nominaciju.

Na margini dodjele nagrada

Premda je Zrinka Cvitešić prva hrvatska glumica ili glumac nominirana za EFA, naši su se filmovi tijekom 23 godine postojanja nagrade Felix/EFA pojavljivali na margini nagrada. Jedina glumica koja je dosad nominirana za film u hrvatskoj produkciji bila je djevojčica iz Vojvodine Marta Keler koja je 1991. nominirana za naslovnu ulogu „virdžine“ (djevojke koju odgajaju kao muškarca) u “Virdžini” Srđana Karanovića.

Naši filmovi najviše su uspjeha imali u kategoriji “Europsko otkriće” koja nagrađuje naj-bolji debitantski film, a koja je i inače najotvorenija za istočne naslove. U toj kategoriji, dosad su bili nominirani Zrinko Ogresta (Krhotine, 1991) i Arsen A. Ostojić (Ta divna splitska noć, 2003).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:31