NAJPOZNATIJI ČAROBNJAK

Fanovi slave 20 godina od prvog filma o Harryju Potteru: Evo gdje su danas glavne zvijezde

Daniel Radcliffe, Rupert Grin i Emma Watson u filmu o Harryju Potteru

 Ifa Film/United Archives/Profimedia
Na današnji dan sada već davne 2001. objavljen je prvi film o malom čarobnjaku, ‘Harry Potter i kamen mudraca‘

Na današnji dan sada već davne 2001. godine objavljen je prvi film o malom čarobnjaku Harryju Potteru, "Harry Potter i kamen mudraca", nastao prema romanu britanske spisateljice J.K.Rowling. Film je debitirao u kinima diljem SAD-a, a glavnu je ulogu tumačio Daniel Radcliffe.

Prva knjiga o Harryju Potteru debitirala je u 1997. godine u Velikoj Britaniji, a priča o Harryju, njegovim prijateljima Ronu Weasleyju i Hermioni Granger, njihovim avanturama u Hogwartsu, školi vještičarenja i čarobnjaštva te borba protiv glavnog neprijatelja, zlog Lorda Voldemorta očarala je djecu, ali i odrasle diljem svijeta.

Spisateljica J.K.Rowling prvi je put dobila ideju za malog čarobnjaka dok se vozila vlakom od Manchestera do Londona 1990. godine. Te noći je počela pisati prvu knjigu, a završila ju je dok je živjela u škotskom Edinburghu, gdje je pokušavala riješiti financijske probleme koje je imala kao samohrana majka koja se istovremeno borila i s depresijom. Njezin su rukopis prvotno odbili brojni izdavači, a ond aje sklopila ugovor s izdavačkom kućom Bloomsbury Publishing u kolovozu 1996. godine. Možda bi je i oni odbili da izvršni direktor tvrtke nije dao rukopis svojoj kćeri. Malenoj se toliko svidio da je odmah poželjela još. Rowling je na kraju napisala ukupno sedam romana o Harryju Potteru, koji su prodani u više od 400 milijuna primjeraka i prevedeni na oko 60 jezika, a snimljeno je osam filmskih nastavaka.

image

Film Harry Potter

Warner Bros Co/Everett/Profimedia

Prvi film o Harryju Potteru režirao je Chris Columbus, koji je prethodno radio na poznatim filmovima "Sam u kući" i "Tatica u suknji". Prije nego što je odabran za glavnu ulogu, Daniel Radcliffe pojavio se u BBC-jevoj produkciji Davida Copperfielda, u filmu "Krojač Paname" iz 2001., u kojem je glumio i bivši James Bond, Pierce Brosnan. Rupert Grint i Emma Watson izabrani su za uloge Harryjevih prijatelja Rona i Hermione. Brojni drugi proslavljeni glumci također su se pojavili u filmu, poput Ralpha Fiennesa, Maggie Smith, Alana Rickmana, Emme Thompson, Richarda Harrisa i Garyja Oldmana.

I dok obožavatelji diljem svijeta šuškaju o ponovnom okupljanju glumačke postave, uz izvještavanja stranih medija da su članovi glumačke ekipe čak dobili pozivnice za jednokratnu emisiju posvećenu Harryju Potteru, pogledajmo gdje su danas zvijezde filma.

Daniel Radcliffe

Radcliffe, koji je utjelovio Harryja Pottera, postao je jedan od najplaćenijih glumaca na svijetu upravo zbog te uloge. Nakon Pottera, pojavio se u još nekim filmovima, kao što su "The Woman in Black", "Kill Your Darlings" i "Escape from Pretoria", no nijedan od njih nije postigao takav uspjeh kao filmovi o najpoznatijem čarobnjaku.

image

Daniel Radcliffe

Kena Betancur/AFP

Emma Watson

Emma Watson, koja je utjelovila Hermionu, postigla je možda i najuspješniju karijeru nakon Pottera. Zbog glumačkih uloga, ali i svog aktivizma časopis Time ju je 2015. godine svrstao među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Glumila je u filmovima "Perks of being a Wallflower", "Little Women" i "Beauty and the Beast", a imenovana je i UN-ovom ambasadoricom dobre volje za žene te je pomogla pokrenuti kampanju HeForShe, u kojoj se muškarci i mladići pozivaju da pomognu s nejednakostima s kojima se žene susreću svaki dan.

image

Emma Watson

Justin Tallis/AFP

Rupert Grint

Nakon uloge Rona Weasleyja, Rupert Grint glumio je u samo nekoliko manjih indie projekata, no njih su kritičari ili kritizirali ili ignorirali. Njegova karijera nije baš procvjetala onako kako su mnogi vjerojatno očekivali. Otvorio je hotel u Hertfordu koji je četiri godine kasnije zatvorio, a čak je razmišljao o tome da se prestane baviti glumom nakon slave koju je postigao u filmovima o Harryju Potteru. No, predomislio se nakon uloge u psihološkom trileru "Servant" Apple TV-a.

image

Rupert Grint

Angela Weiss/AFP

Tom Felton

Felton je utjelovio Potterovog školskog ‘neprijatelja‘ Draca Malfoyja. Osim te uloge, najpoznatiji je po onoj u filmu "Rise of the Planet of the Apes" iz 2011. godine, a pojavio se i u TV miniseriji "Labyrinth" te drami "Belle". Felton se bavi i glazbom te je objavio nekoliko EP-a.

image

Tom Felton

Jorg Carstensen/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:19