TUŠKANAC

Fantastic Zagreb Film Festival: Najveći hit su SF ‘Sputnik‘ i bizarni horor Elijaha Wooda

Scena iz filma 'Sputnik'
 Egor Abramenko
Zbog korone “Sputnik” se pojavio na streaming servisima, gdje mu se gledanost broji u milijunima

Godine 1983. sovjetski brod Sputnik vraća se s rutinske svemirske misije. Tijekom slijetanja dogodi se neobjašnjiv incident. Jedan od astronauta slijeće masakriran i mrtav, a drugi s potpunom amnezijom. Tajne službe SSSR-a stavljaju ga u izolaciju nastojeći shvatiti što se dogodilo.

Pukovnik službe (Fjodor Bondarčuk) poziva u pomoć neortodoksnu psihijatricu (Oksana Akinšina) koja stiže u zabačeni, tajni kompleks u Kazahstanu. Postupno slaže komadiće mozaika i otkriva da je puna slika mnogo gora.

Godišnjice klasika

“Sputnik” redatelja Egora Abramenka najveći je žanrovski uspjeh ovogodišnje ruske kinematografije. Nakon što je virus pomrsio redovnu kinodistribuciju filma, “Sputnik” se u Rusiji pojavio na streaming servisima, gdje mu se gledanost brojala u milijunima. Zagrebačka ga publika pak može vidjeti u subotu na ljetnoj pozornici Tuškanac u završnici Fantastic Zagreb Film Festivala.

Fantastic Zagreb Film Festival - koji je počeo 9. srpnja - prvi je u seriji ljetnih festivala u Zagrebu.

Revija u zagrebačkom ljetnom kinu po tradiciji se sastoji od miksa retrospektivnih, klasičnih naslova, te noviteta koji žanrovski spadaju u fantastiku, horor i SF. I ove godine je tako. Na Tuškancu su već prikazani ili će biti prikazani neki od klasika koji ove godine bilježe godišnjicu, od “Totalnog opoziva”, pa do “Kabineta Doktora Caligarija”, “12 majmuna” i “Rocky Horror Picture Showa” i “Sedam” koji su na programu ovog četvrtka, petka i subote.

No, uz klasike FZFF donosi i par festivalskih premijera. Ruski SF spektakl svakako je najzvučnija, ali ne i jedina. U četvrtak će tako zagrebačka publika moći vidjeti bizarni, od kritike jako hvaljeni horor “Come to Daddy” Anta Timpsona s Elijahom Woodom u glavnoj ulozi.


“Sputnik” je - međutim - vjerojatno najveća premijerna atrakcija FZFF-a. Riječ je o raskošnom SF-horor spektaklu koji je producirao Fjodor Bondarčuk, ruski režiser, glumac i producent. Bondarčuk je sin Sergeja Bondarčuka, velike zvijezde sovjetskog filma koji naša publika najbolje pozna po ulozi artiljerca u Bulajićevoj “Bici na Neretvi”.

Ruski “Alien”

Sin Fjodor afirmirao se kao akcijski glumac, režirao nekoliko velikih hitova (poput ratnog trilera “Deveti odred”), ali i podigao na noge uspješnu producentsku kuću. I dalje, međutim, glumi pa i u “Sputniku” igra opakog, karizmatičnog šefa baze, pukovnika Semiradova. Glavnu logu pak glumi lijepa Oksana Akinšina koju je svijet upoznao kao tinejdžersku zvijezdu u švedskom filmu “Lilja zauvijek”.

Ipak, najveće zasluge za dojmljivog “Sputnika” ima mladi režiser Abramenko (rođen 1987.), debitant koji je šegrtovao kod Bondarčuka, razvio ideju filma, te umješno ga realizirao, uključujući i impresivne specijalne efekte. Miks “Aliena” i “Oblika vode”, “Sputnik” je film u kojem se vidi odakle je posuđena inspiracija, ali i uzoran obrtnički rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:07