CANNES

Festival otvara francuski film u kojem Johnny Depp glumi kralja Luja XIV.; bit će prikazan i novi film o Indiani Jonesu

‘Jeanne du Barry‘, trailer 

Johnny Depp

 Le Pacte/Planet/Profimedia/Le Pacte/planet/profimedia
Scorsesejev film u kojem glume Leonardo DiCaprio i Robert De Niro temelji se na istinitom nizu ubojstava u okrugu Osage 20-ih godina

Wim Wenders, Aki Kaurismaki, Nure Bilge Ceylan, Wes Anderson, Todd Haynes i Nanni Moretti samo su neki od redatelja koji će se boriti za nagrade na ovogodišnjem canneskom festivalu. Canneski program-koji je objavljen u četvrtak- donijet će k tomu i nove naslove Martina Scorsesea i Takeshi Kitana, kao i novi film serijala o Indiani Jonesu.

U glavnoj konkurenciji- koja je objavljena u ovog tjedna- igrat će 19 naslova. "Asteroid City" Wesa Andersona nova je autorova satira, ovaj put ambijentirana na kongres ufologa u Americi 50-ih. Film Kena Loacha "Stari orah" (Old Oak) kronika je malog engleskog gradića koji životari nakon propasti rudnika. Wendersovi "Savršeni dani" snimljeni su u Japanu s japanskim glumcima, a bave se vremešnim čistačem nužnika koji ima tajni paralelni život. "Sunce budućnosti" Nannija Morettija film je koji se zbiva od 50-ih do 70-ih u ambijentu cirkusa.

U programu je i novi film finskog kult-redatelja Akija Kaurismakija "Palilistovi". Tu je i ""O suhoj travi", novi film turskog klasika i bivšeg pobjednika Cannesa Nure Bilge Ceylana. Film se bavi seoskim učiteljem koji se netom nada premještaju u grad kad bude optužen za uznemiravanje učenice. "May December" Todda Haynesa romantična je drama u kojoj glume Julianne Moore i Natalie Portman.

U konkurenciji su i dva filma autorica iz našeg susjedstva: Austrijanke Jessice Hausner ("Club Zero"), te Talijanke Alice Rohrwacher ("Himera").

Festival otvara "Jeanne du Barry", biografsko-kostimirani spektakl u režiji francuske glumice i redateljice Maiwenn. U filmu kralja Louisa XIV glumi Johnny Depp.

Izvan konkurencije u Cannesu će biti prikazan novi Scorseseov film "Killers of Flower Moon" (Ubojice mjesečeva cvijeta). Film u kojem glume Leonardo DiCaprio i Robert De Niro temelji se na istinitom nizu ubojstava u okrugu Osage 20-ih godina. U popratnom programu igra i "Indiana Jones i poziv sudbine", novi film serijala o Indiani Jonesu u režiji Jamesa Mangolda.

U natjecateljskom programu, kao ni u popratnom programu Izvjestan pogled ove godine nema ni jednog istočnoeuropskog filma.

Canneski festival počinje 16., a završava 27. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:26